Hàbits Saludables, Salut i medicina, Vida Sana
Què vol dir tenir bona salut?
Índex de continguts
Estar sa no vol dir únicament no patir cap malaltia, sinó que implica gaudir d’un benestar físic, mental i social. Tot i que el concepte de salut pot diferir en cada persona segons les seves circumstàncies, la base d’una bona salut parteix d’uns hàbits nutricionals correctes i el nostre paper és fonamental a l’hora de la prevenció. Parlem sobre què és tenir una bona salut i com aconseguir-ho.
Què vol dir tenir una bona salut segons l’OMS?
L’Organització Mundial de la Salut (OMS), en la constitució aprovada el 1948, defineix la salut com: “un estat de complet benestar físic, mental i social, i no solament l’absència d’afeccions o malalties”. El 1992 també es va afegir a aquesta descripció “i en harmonia amb el medi ambient”.
Cada persona és diferent i en funció de les seves circumstàncies personals, com l’edat o l’estil de vida, tenir bona salut pot implicar uns aspectes o altres. Per exemple, una persona sana de la tercera edat no comparteix les mateixes condicions que un esportista d’elit sa. Tot i que els avenços en la investigació mèdica han permès que avui dia tinguem disponible una multitud de tractaments de tot tipus per evitar, controlar i prevenir malalties, el nostre paper a l’hora de cuidar la nostra pròpia salut és molt important: tots els professionals mèdics coincideixen que per tenir una bona salut cal partir d’uns bons hàbits nutricionals i per a això la prevenció i l’educació són pilars fonamentals.
Com podem tenir un bon estat de salut?
Una vegada ja sabem exactament què és exactament tenir una bona salut, parlarem sobre com podem fer per a portar una vida més saludable.
Amb una dieta equilibrada
L’alimentació saludable és aquella que aporta a l’organisme els nutrients essencials i l’energia necessària per mantenir el benestar físic i prevenir les malalties. És rica en fruites, verdures, hortalisses, cereals, llegums i baixa en greixos. Per garantir una bona salut es recomana menjar com a mínim 5 porcions diferents de fruites i verdures al dia, productes frescos i de temporada i reduir en la mesura possible el consum de sucres i sal. Perquè la dieta sana no es faci avorrida, hi ha moltes possibilitats d’escollir aliments i formes de cuinar que ens garanteixen que la nostra alimentació, a més de sana, pot ser agradable. I com que es tracta de gaudir, podem donar-nos un caprici de tant en tant sense remordiments.
Evitar el sedentarisme i realitzar exercici de forma regular, adaptat a les condicions de cada persona.
La pràctica d’esport es una de les formes de garantir una bona salut. L’activitat física ens ajuda a cremar l’excés de calories ingerides i a tonificar els músculs i els ossos de cara a la vellesa. Pràctica-ne redueix el risc de patir les malalties de cor i les relacionades amb la pressió arterial i el colesterol, ens manté en forma i allunya l’estrès. Fer exercici no vol dir picar al gimnàs o deixar-se l’alè corrent. Hi ha moltes activitats, com ara caminar a l’aire lliure, ballar, esports de tota mena, en equip, etc., que a més de cuidar la nostra salut fomenten les relacions socials.
Evitar els tòxics al nostre organisme, com ara l’alcohol, el tabac i les drogues.
El consum de substàncies nocives, com poden ser l’alcohol, el tabac o les drogues, tant si es tracta d’un ús habitual com a esporàdic, pot posar en compromís la salut d’una persona. Atès que aquestes ofereixen una compensació temporal a l’usuari, com la desinhibició, la sensació de benestar, l’eufòria, el riure o qualsevol altre que pugui ser l’efecte en funció de la substància triada, les conseqüències nefastes continuen sent presents.
Els danys a òrgans vitals com el fetge, el ronyó, els pulmons i fins i tot el cervell es produeixen sempre que s’introdueixen en l’organisme. I a diferència del que es creï, les conseqüències negatives no sols apareixen en el llarg termini, sinó que poden començar a ser patents des de molt abans. Per a gaudir d’una bona salut, tots aquests tòxics han de desaparèixer de la nostra vida.
Descansar de forma adequada.
Mantenir una bona higiene del son és fonamental per recarregar l’energia física i mental que gastem durant el dia. Cal gaudir d’un bon descans i, encara que les hores de son necessàries poden dependre de cada persona, s’ha de procurar que sigui un son reparador.
Realitzar les revisions mèdiques pertinents segons l’edat i la condició física.
Detectar algun tipus de problema de salut de forma prematura pot ajudar-nos a minimitzar els riscos i a tractar la patologia d’una manera més efectiva.
Per a això, és important realitzar revisions mèdiques i revisions integrals cada cert temps per a valorar l’estat de salut física, psíquica i social. A través d’elles, és possible prevenir o detectar a temps l’aparició de malalties des dels primers símptomes.
D’acord amb les estadístiques, quan es realitzen aquestes revisions per a verificar la salut d’una persona, en gairebé el 90% dels pacients es detecta alguna patologia.
La freqüència de les revisions depèn de l’edat (es recomana iniciar a partir dels 40 anys), de l’estil de vida i dels antecedents familiars. Durant aquests, que no han de ser aleatoris sinó específics, s’inclouen com a mínim les analítiques completes, les exploracions sistemàtiques i l’anamnesi.
Tenir una bona higiene.
Mantenir la neteja del cos, els cabells i les dents prevé infeccions i malalties. I per això són imprescindibles per a gaudir d’una bona salut.
La neteja personal no sols inclou les dutxes diàries, sinó també altres aspectes més concrets. Per exemple, disposar d’utensilis propis per a la neteja personal, raspallar-se correctament les dents després dels menjars, netejar les orelles, tallar-se les ungles i mantenir endreçades les cutícules i emfatitzar la higiene als peus.
Evitar l’estrès
L’estrès és perjudicial per a la salut física i mental a mitjà i llarg termini. Quan vivim sotmesos a una pressió molt alta, no sols el nostre caràcter es veu afectat, en tornar-nos més irritables i nerviosos. També l’organisme s’emporta part del mal.
Quan l’estrès es manté durant un període llarg de temps es torna crònic. La contínua descàrrega d’adrenalina i de cortisol augmenta la freqüència cardíaca, dilata les pupil·les i els bronquis, augmenta els nivells de sucre en la sang i redueix l’activitat del sistema immunològic.
Les conseqüències són un cansament excessiu, problemes digestius, insomni, mal de cap i tensió muscular. En el llarg termini, pressió arterial elevada, diabetis, insuficiència cardíaca, baixada de defenses, èczema, depressió, ansietat i un llarg etcètera de patologies que van en detriment de la bona salut.
Tenir cura de la teva salut mental
És molt important cuidar també la salut emocional, per la qual cosa s’han de fomentar les relacions socials: compartir experiències, exterioritzar sentiments, acceptar-se a un mateix, gaudir dels amics i la família, somriure i riure sovint. No significa que sigui necessari tenir una vida social hiperactiva ni ser els reis de la festa, però la nostra vida social ha de ser suficient per a estar a gust amb el nostre entorn, encara que també hem d’estar oberts a conèixer noves persones que ens aportin experiències i coneixements diferents.
Però més enllà de la vida social, per a mantenir una bona salut mental és fonamental aprendre a gestionar les emocions i no deixar que aquestes s’apoderin de nosaltres.
Això no significa rebutjar o reprimir el que se sent, sinó deixar que flueixin al mateix temps que prenem distància d’ella. Habilitats com la resiliència o l’assertivitat són fonamentals en el dia a dia. La primera permet afrontar les situacions adverses a les quals ens enfrontem, mentre que la segona ens ajuda a establir límits amb el nostre entorn per a protegir-nos, però sempre mantenint una comunicació ferma, clara i calmada.
Així mateix, la gestió de l’estrès, del perfeccionisme i de l’autoexigència és clau per a no perdre de vista qui som ni quines són les nostres prioritats. Tot això t’ajudarà a gaudir d’una bona salut mental.