Hàbits Saludables, Vida Sana
Menjar a poc a poc i mastegar bé els aliments, un hàbit molt saludable
Índex de continguts
Amb el ritme de vida actual tot són presses i disposar de poc temps fa que menjar s’hagi convertit en un acte inconscient i automàtic. Ficar un tros de menjar a la boca rere l’altre, sense prestar atenció, gairebé sense mastegar ni assaborir mentre ja s’està agafant el següent mos, és la rutina alimentària de moltes persones. El que potser hem oblidat és que no només importa què mengem, sinó també com ho fem, i que la manera de mastegar i el temps que es dedica a menjar impacten directament en la salut.
L’intestí, mitjançant un equilibri correcte de la flora intestinal, és la base fonamental del sistema immunològic i al menjar ràpid i gairebé sense mastegar sotmetem l’aparell digestiu a un sobreesforç que pot ser perjudicial. A l’empassar trossos més grans, els enzims digestius no poden realitzar correctament la seva funció, cosa que afecta directament altres òrgans i impedeix la correcta absorció dels nutrients, que en no sintetitzar-se poden convertir-se en substàncies tòxiques.
Trobar el temps adequat per menjar i mastegar bé els aliments té més beneficis saludables dels que pensem.
1. Afavoreix la digestió
Mastegar bé els aliments és la primera fase i una part essencial del procés digestiu, perquè avisa l’organisme que s’ha de preparar per a la digestió.
La masticació i la salivació que es produeix en triturar bé els aliments envien senyals al cervell perquè activi els receptors del gust i comenci a segregar enzims digestius. Per altra banda, s’estimula l’activitat contràctil de l’intestí prim, que ajuda a barrejar el bol alimentari amb enzims digestius i la bilis, posa en contacte els nutrients digerits amb la mucosa intestinal perquè s’absorbeixin i envia el material rebutjat a l’intestí gros. Per tant, menjar de forma pausada i mastegar bé afavoreix els processos i facilita la digestió.
2. Ens fa sentir més saciats
La sensació de sacietat és una resposta cerebral. Aproximadament 20 minuts després de començar a menjar, el cervell segrega unes hormones que ens indiquen que ja estem tips. Si mengem massa de pressa aquest senyal arriba tard, quan ja hem ingerit més quantitat de la que realment necessitem i es pot produir una sensació de pesadesa.
3. Prevéu l’obesitat
Algunes investigacions han revelat que les persones que ingereixen els aliments de forma lenta tenen un risc de ser obesos un 42% menor que els que mengen ràpid. I és que, com ja hem explicat, en menjar més de pressa es triga més a sentir la sensació de sacietat, per la qual cosa se sol menjar més del que cal. Menjar més lentament ens proporciona la sensació correcta de sacietat, per la qual cosa també es tendeix a picar menys entre hores i això afavoreix les dietes.
A més, mastegar bé cada mos ens fa ingerir porcions més petites, cosa que es tradueix en menys calories. I millorar la digestió permet mantenir el metabolisme actiu, de manera que hi ha més capacitat d’eliminar els greixos i les toxines.
4. Cuida la salut bucodental
La salivació que es produeix al mastegar molt i triturar bé els aliments evita que s’adhereixin a les dents, de manera que prevé la formació de placa bacteriana i de càries. A més, en mastegar s’exerciten les genives, cosa que ajuda a mantenir la mandíbula i les dents forts.
5. Relaxa i millora l’ànim
Menjar de forma pausada i mastegar bé fa que es gaudeixi més dels aliments i del moment present. També augmenta l’oxigenació de l’organisme, relaxa i millora l’estat d’ànim.
Consells per mastegar bé els aliments:
- Intenta evitar les distraccions. Menja assegut i sense tele. Si estàs acompanyat, gaudeix d’una bona conversa.
- Presta atenció al que estàs menjant, gaudeix la textura, el sabor i l’aroma de cada aliment.
- Menja mossos petits i deixa el cobert a la taula mentre mastegues.
En resum, menjar ha de ser un plaer i no una rutina ràpida. Menjar a poc a poc, gaudint dels aliments i mastegant bé, és un hàbit molt saludable que ajuda l’organisme a sentir-se millor i a prevenir alguns problemes de salut.