Salut i medicina
Els signes i símptomes del càncer de pulmó
Índex de continguts
El càncer de pulmó no és un desconegut. Gairebé cada persona té en el seu entorn un familiar, un conegut o un amic d’un amic que pateix o ha patit aquesta malaltia. A Espanya se’n diagnostiquen cada any gairebé 21.000 casos, cosa que suposa el 20% de les morts per càncer. El 17 de novembre se celebra el Dia Internacional del Càncer de Pulmó, per la qual cosa volem repassar els principals signes i símptomes, i ressaltar la importància de l’educació en la prevenció d’aquesta malaltia.
Què és el càncer de pulmó?
El càncer de pulmó sorgeix quan les cèl·lules comencen a multiplicar-se sense control en els pulmons. En el desenvolupament de la malaltia, aquesta pot disseminar-se (fer metàstasi) cap a altres zones del cos, com ara els ganglis limfàtics, el cervell o el fetge. D’una altra banda, un càncer que s’ha originat en una altra zona del cos pot fer metàstasi als pulmons. Els càncers de pulmó solen classificar-se en dos tipus principals, que creixen de forma diferent i necessiten tractaments diferents: el càncer de pulmó de cèl·lules petites (el més comú i més causat directament pels efectes del tabac) i el càncer de pulmó de cèl·lules grans.
Aquest tipus de càncer sol afectar més homes que dones i el consum de tabac és el factor de risc més important per al seu desenvolupament: el 85% de les morts per càncer de pulmó estan relacionades amb el tabac. I això no és tot: els fumadors tenen un 20% més de possibilitats de patir càncer de pulmó que els que no ho són. És la segona causa de mort després de les malalties cardiovasculars i la primera causa de mort per càncer a Espanya.
Símptomes del càncer de pulmó
En les primeres fases de la malaltia no solen haver-hi símptomes, per la qual cosa és comú que passi desapercebuda i s’arribi a un diagnòstic gairebé per casualitat, quan es fan radiografies o més proves per estudiar unes altres patologies. En general, els símptomes del càncer de pulmó solen aparèixer en fases tardanes, que fa que es diagnostiqui quan la malaltia ja està avançada. Poden ser diferents en cada persona i depenen de la localització i l’extensió del tumor. Els símptomes més comuns són:
Tos. És el símptoma més freqüent. Sol ser persistent i diferent de la que podem tenir habitualment. Es produeix per irritació bronquial i sol anar acompanyada d’expectoració.
Expectoració sanguinolenta. La presència de sang en l’esput (hemoptisi)
és un dels símptomes més cridaners per al pacient i pel qual sol acudir a la consulta mèdica.
Manca d’aire (dispnea). El pacient nota que cada vegada li falta més l’aire a l’hora de fer qualsevol esforç, com ara pujar escales. Es produeix a causa de la presència del tumor al pulmó o una altra causa generada pel tumor: un trombe que obstrueix un vas pulmonar (embòlia pulmonar) o la presència de líquid a la pleura (vessament pleural), que és la membrana que recobreix les parets de la cavitat toràcica i els pulmons.
Dolor en el tòrax o a l’espatlla. Es produeix quan el tumor afecta la paret toràcica o la pleura, cosa que causa un dolor que es pot estendre també a costelles, músculs i nervis.
Si hi ha afectació en més zones del cos, es poden produir uns altres símptomes:
Trastorns de la veu (disfonia). Es pot produir si el tumor afecta el nervi que mou les cordes vocals.
Dificultat per empassar (disfàgia). Si el tumor o els ganglis afectats comprimeixen l’esòfag, el malalt pot tenir la sensació que el menjar es queda detingut a la meitat del tòrax.
Síndrome de Horner. Si el tumor afecta estructures nervioses en la part més alta del tòrax, pot afectar els nervis simpàtics de la cara. Es caracteritza per la caiguda de la parpella, pupil·la contreta i falta de sudoració en la meitat de la cara corresponent al pulmó on es localitza el tumor.
Quan el càncer de pulmó està molt avançat es produeix, a més, una pèrdua de gana i de pes, i sensació de cansament. També dolors d’ossos, lumbars o de columna si hi ha afectació òssia, o mal de cap i vòmits si hi ha afectació cerebral.
Hem de tenir en compte que la presència d’aquests símptomes no ha de relacionar-se directament amb el càncer de pulmó i que poden estar associats a unes altres malalties. Per tant, davant de qualsevol dubte sempre cal consultar amb un especialista mèdic que faci un diagnòstic precís.
La importància de la prevenció
Gràcies als avenços en recerca, s’ha aconseguit una gran millora en les tècniques de diagnòstic i abordatge que permeten millorar el pronòstic i la qualitat de vida del pacient.
No obstant això, la salut és un tema d’interès comú, de manera que tots (professionals, pacients, familiars i la societat en general) hem d’unir esforços per a la prevenció, amb mesures com:
- No fumar o deixar de fumar. Evitar el tabac en tots els entorns i edats.
- Formar en la importància de seguir hàbits saludables entre els més joves per prevenir el càncer.
- Conscienciar sobre l’augment de la incidència del càncer de pulmó tant en homes com en dones.
- Conèixer els símptomes per poder fer un diagnòstic i un tractament precoç.