Hàbits Saludables, Vida Sana
Hàbits per mantenir una bona salut auditiva
Índex de continguts
L’edat, infeccions o lesions del canal auditiu, l’exposició a volums massa alts o una higiene incorrecta de l’oïda poden afectar la salut auditiva i provocar patologies i pèrdua d’audició. La revisió audiològica periòdica és el primer pas per prevenir malalties a l’oïda, però també són importants els bons hàbits per mantenir en forma la salut auditiva.
L’oïda és un òrgan molt sensible que està exposat de forma contínua a agents que poden danyar-la. Les malalties de l’oïda afecten el funcionament del sistema auditiu i poden ser causades per factors patògens, com ara virus i bacteris, lesions internes o deformacions congènites, i per altres factors externs, com ara l’exposició a sorolls forts o canvis bruscos de temperatura i pressió.
Mal d’orella, supuració i pèrdua auditiva són símptomes comuns de les malalties de l’oïda, i algunes també poden afectar l’equilibri i provocar vertígens. Normalment no revesteixen gravetat i solen curar-se amb tractament, però si l’exposició a aquests agents nocius es perllonga en el temps, es pot produir una pèrdua progressiva de l’audició i, fins i tot, sordesa.
El nostre paper en el manteniment d’una bona salut auditiva és clau, per això hem d’intentar seguir una sèrie de pautes o hàbits per a la cura de l’oïda:
Consells per mantenir una bona salut auditiva
- Mantenir una bona higiene de l’oïda. La neteja de l’oïda és fonamental i se centra bàsicament en la part externa. Com que la cera i la pell es desprenen i migren de manera natural cap a fora, l’orella es neteja per si mateixa, de manera que n’hi ha prou d’ensabonar i aclarir-la durant la dutxa i, en acabar, assecar-la amb el dit i la tovallola fins on s’arribi, sense intentar entrar dins del conducte. S’ha d’evitar l’ús de bastonets de cotó, ja que poden provocar lesions. A més, l’eliminació total de la cera amb aquest mètode deixa l’oïda desprotegida i fa més propensa l’acumulació de bacteris.
- Controlar el volum dels dispositius d’àudio. Escoltar la televisió o la ràdio a un volum massa alt pot perjudicar l’audició. Tampoc no s’han d’utilitzar cascos i auriculars durant períodes prolongats de temps (l’OMS recomana que el temps d’ús diari no superi una hora i que el volum estigui per sota del 60%).
- Protegir-se dels sorolls massa forts. Exposar-se a un soroll excessiu pot danyar la salut auditiva. Si es viu a la ciutat, és més que probable que hi hagi contaminació acústica, per la qual cosa s’ha d’intentar aïllar el soroll, almenys dins de la llar. D’altra banda, a partir dels 65 decibels l’oïda comença a notar molèsties, per la qual cosa és aconsellable utilitzar protectors acústics en els casos en què es treballa amb equips sorollosos i, fins i tot, als concerts, on el volum és massa elevat.
- Si som propensos a les infeccions d’oïda, a l’estiu, quan ens banyem opractiquem esports aquàtics, també és recomanable l’ús de protectors a l’aigua.
- Tenir cura de l’oïda en situacions sensibles. Les grips, els refredats i les al·lèrgies poden provocar infeccions que produeixin molèsties i una pèrdua auditiva temporal, de manera que s’han de tractar perquè desapareguin com més aviat millor i evitar conseqüències més greus. També cal anar amb compte amb la pressió a les orelles, per exemple quan ens moquem massa fort o viatgem amb avió, i amb els canvis bruscos de temperatura.
- Utilitzar sempre productes i medicaments prescrits. Si es vol utilitzar algun producte per a la neteja de l’oïda, ha de ser una solució líquida prescrita específicament per un professional. Tampoc no s’ha de recórrer a l’automedicació quan tenim alguna molèstia a l’orella. Sempre hem d’acudir a l’especialista.
La importància de la revisió audiològica
Com succeeix amb altres assumptes de salut, gran part de les persones solen esperar a tenir símptomes per acudir a un otorrinolaringòleg o un especialista de l’audició, de manera que en aquest moment la patologia ja està avançada. És important tenir present que la revisió audiològica periòdica és un pas imprescindible per a tenir cura de la salut auditiva, perquè la prevenció és fonamental per evitar malalties a l’orella: com més aviat es detecti qualsevol problema, abans es pot establir un tractament que ho solucioni i eviti altres patologies que, a la llarga, puguin tenir conseqüències més greus i irreversibles.
L’edat és un factor que influeix en el funcionament del sistema auditiu i és a partir dels 50 anys quan sol disminuir de manera natural la capacitat auditiva, de manera que la revisió audiològica rutinària és necessària a partir d’aquesta edat. No obstant això, és recomanable fer-se una anàlisi auditiva periòdica a qualsevol edat.
També és recomanable que les persones que tinguin tendència a tenir taps de cera o pell dins el conducte acudeixin una o dues vegades a l’any a l’otorrinolaringòleg per fer una neteja amb els mitjans i les eines adequades, sobretot abans de l’estiu per evitar l’acumulació d’humitat que pot causar infeccions, i prescriure un tractament si és necessari.
Amb l’assegurança de salut de la Mútua General de Catalunya tens coberta una revisió mèdica anual completa, que inclou una revisió auditiva.
I recorda que, si ets mutualista, al nostre Centre Mèdic tens a la teva disposició aquesta i altres 18 especialitats, a més d’altres serveis assistencials que et faciliten una atenció ràpida, segura i adient, com ara l’atenció mèdica immediata o la infermeria assistencial permanent.
Coneix tots els avantatges que t’ofereix tenir una assegurança de salut de la Mútua General de Catalunya. Informa’t!