Salut i medicina
Mal alè: 7 coses que el poden causar
Índex de continguts
El mal alè, o l’halitosi en termes mèdics, pot ser un problema amb conseqüències personals en l’esfera social, encara que, en alguns casos, no és sinó una obsessió que, portada a l’extrem, s’anomena halitofòbia, i que es definiria com la por de tenir mal alè quan, en realitat, no n’és el cas.
A banda d’aquests casos, s’estima que fins a un 25 % de la població té regularment aquest trastorn. A continuació,n’ enumerem les causes més freqüents, i què pots fer per tal d’evitar-lo.
Com pots comprovar si et fa pudor l’alè
Hi ha un test molt simple. Llepa’t el dors de la mà i deixa que s’eixugui. Ensuma’l i, si detectes que fa una olor irregular, pot ser que l’alè també et faci aquesta pudor i tinguis halitosi. Un altre senyal revelador és si tens a la llengua una mena de recobriment d’aspecte encoixinat i de color blanquinós.
Ara bé, per sortir de dubtes (val més no demanar-ho a cap amic…) hi ha un test que fan els dentistes amb un dispositiu que es diu halímetre.
Per què fa mala olor l’alè? Causes del mal alè
Generalment, existeixen set factors que poden ser el perquè del mal alè:
1. Mala higiene bucal
Probablement n’és la causa més freqüent del mal alè, i prové de l’excés de bacteris a la cavitat bucal. Aquests bacteris descomponen les restes de menjar, i generen compostos de sofre, que fan una pudor com d’ous podrits.
Què hi pots fer: sigues més meticulós amb la higiene dental. Raspalla’t les dents i renta’t la boca almenys dos cops al dia, i procura especialment que la llengua quedi neta (sobretot per la part de sota), que és on els bacteris tenen tendència a acumular-se. Si portes pròtesi dental (dentadura postissa) i no la rentes a consciència, o si no s’ajusta bé, també pot ser que els bacteris s’hi acumulin. Ves al dentista i a l’higienista dental cada sis mesos, per fer-t’hi una revisió semestral.
2. Plats molt aromàtics
Per exemple, amb all, que és una aliment que fa que l’alè desprengui una olor molt intensa. I no és perquè n’hagin quedat restes a la boca (que potser s’ha raspallat a fons), sinó perquè els compostos químics residuals de la digestió de l’all s’alliberen a la sang i s’expulsen pels pulmons. Les cebes, les cebes tendres o els porros són tots “cosins” de l’all, i poden tenir efectes anàlegs.
Què hi pots fer: poca cosa s’hi pot fer per tal d’evitar-lo, però la moral del conté és que cal evitar de menjar-ne quan tinguis cap acte en societat, com ara una cita o una entrevista de feina. Hi pot ajudar una bona raspallada bucal, però amb la digestió apareixerà la pudor. També et pots beure un got de llet, que en pot neutralitzar els components que causen la pudor.
3. Boca seca
El mecanisme del cos per eliminar els bacteris i ajudar a mantenir la boca neta és la saliva. Sovint passa que es té mal alè a l’hora de llevar-se, perquè durant el son la producció de saliva disminueix. Encara és pitjor pels qui dormen amb la boca oberta, fet que –no se’n sap la raó– és més freqüent en les dones que en els homes. Hi ha alguns medicaments que també poden produir sequedat bucal. Per tant, encara que sembli rar, tenir la boca seca és una altra de les possibles causes per les quals es té mal alè en alguns casos.
Què hi pots fer: beure molta aigua, que ajuda a mantenir la boca hidratada. També pots menjar fruita i verdures crues, que augmenten la producció de saliva. Renta’t la boca entre els àpats, però amb un col·lutori que no contingui alcohol, atès que això et pot ressecar la boca i seria pitjor el remei que la malaltia.
4. Reflux
Com ja és sabut, es parla de reflux (ras i curt, o més concretament reflux gastroesofàgic) quan el menjar circula en sentit contrari sortint de l’estómac, és a dir quan torna a l’esòfag. No és clar per quin motiu passa; de fet, l’associació entre reflux i mal alè no va més enllà d’una associació sense relació causal, però ocorre en molts casos.
Què hi pots fer: controlar el reflux, que és un pas més per prevenir el mal alè. Els desencadenants habituals del reflux solen ser el cafè, les begudes carbonatades, la xocolata, la llimona, l’alcohol i els àpats greixosos o pesats, sobretot abans d’anar a dormir.
5. Dietes sense hidrats de carboni
Les dietes molt restrictives pel que fa als hidrats poden propiciar un alè que fa pudor d’acetona (n’hi ha que la descriuen com una fortor de fruita podrida), pel fet que el cos, com que crema fonamentalment greixos –per manca de carbohidrats– produeix compostos cetònics. D’aquesta manera, una alimentació baixa en hidrats de carboni pot ser una altra de les principals causes de l’aparició del mal alè.
Què hi pots fer: replantejar-te una dieta tan restrictiva. La dieta recomanada inclou que el 55 % de les calories provinguin dels hidrats de carboni; per tant, suprimir un dels nutrients bàsics (els altres dos són: els greixos i les proteïnes) no és apropiat. Abans de començar una dieta restrictiva, caldria que te n’informessis amb un professional en nutrició.
6. Excés d’alcohol
L’excés de l’alcohol és una altra causa de l’aparició del mal alè. Quan beus, l’alcohol passa a la sang i s’expulsa de l’organisme per la respiració pulmonar: que es com recullen les dades els temuts alcoholímetres. Per això encara que et raspallis les dents o et rentis la boca no servirà de res, perquè la pudor no ve de la boca. A més a més, l’excés d’alcohol asseca la boca, la qual cosa és, al seu torn, una altra causa de mal alè.
Què hi pots fer: Evita de beure en dejú, i menja mentre beguis, de manera que s’alenteixi l’absorció de l’alcohol. Beu un got d’aigua entre copa i copa, a fi d’evitar la deshidratació indesitjable que provoca l’alcohol.
7. Problemes nasals
Les rinitis al·lèrgiques o l’excés de flegmes o de flux nasal poden ocasionar pudor a la boca.
Què hi pots fer: intenta solucionar el problema nasal, i possiblement reduiràs el mal alè. Si beus aigua sovint, potser aconsegueixes de reduir la ragera nasal. Prova de reduir, també, la ingesta d’aliments que produeixin flegmes, com ara els làctics.
Què fer si et fa mala olor l’alè? Alguns consells per a evitar-ho
Si presentes mal alè i et preguntes què fer davant aquesta situació, a continuació et proposem algunes recomanacions que poden ser-te d’ajuda. Prova aquests trucs!
Mastega fulles de julivert o de menta
Es tracta d’un remei casolà, però les substàncies amb les quals compten poden ajudar-te a refrescar el teu alè. L’única cosa que has de fer és agafar algunes branques de julivert o de menta després del menjar i mastegar-les. La clorofil·la serà l’encarregada d’eliminar la mala olor.
Si ho prefereixes, també pots bullir aigua i tirar julivert i claus d’olor. Cola-ho i realitza esbandides amb l’aigua. Una altra opció són els xiclets, però a més de sucre o edulcorants perjudicials per a la salut, també poden tenir efectes laxants si s’abusa d’ells.
Augmenta la ingesta de fruita i verdura
Elevar el consum de fruites i verdures al llarg del dia no sols és molt beneficiós per a la teva salut a nivell general, sinó que a més afavoreix la producció de saliva, la qual cosa farà que aquesta pugui mantenir l’acumulació de bacteris i fongs en la boca. Però, ull!, que això no substitueix a la correcta higiene bucal.
Consulta amb un metge
Si has provat els trucs anteriors, però a més de no poder corregir el problema, presentes altres símptomes digestius com a restrenyiment, flatulències o inflor, és possible que tinguis un desequilibri bacterià en els intestins i que sigui aquest el responsable del mal alè. Per a posar-li solució hauràs de visitar al teu metge de confiança.
Com prevenir el mal alè?
Encara que, com hem vist, existeixes diferents remeis per a posar fi al mal alè, la millor arma que tens al teu abast és la prevenció. L’halitosi no sols pot resultar incòmoda per a qui la pateix, sinó que es pot convertir en un problema que arribi a dificultar les relacions socials. Però, com pots prevenir el mal alè? Aquí et deixem alguns consells!
Mantingues una higiene bucal adequada
Per a mantenir una correcta higiene en la cavitat bucal, has de raspallar-te les dents després de cada menjar. Si et trobes fora de casa i no disposes del teu raspall, pots optar per menjar-te una poma a bocades, ja que és molt eficaç per a higienitzar la teva boca.
Però a més del raspallat, no oblidis fer-ho també amb la llengua. Els bacteris s’acumulen en cada racó; per això, és imprescindible raspallar cadascuna de les cares de les dents, així com la llengua.
Inclou fil dental
En funció de la forma i la col·locació de les teves dents, poden formar-se buits o quedar zones amb un difícil accés per al teu raspall. La solució davant aquesta problemàtica és usar fil dental. Així t’asseguraràs que no s’acumulen restes en cap punt, que amb el pas del temps, poden provocar mala olor i fins i tot sagnat de les genives.
Neta la dentadura o els aparells
Si uses dentadura postissa o una funda dental, així com si portes un aparell correcte de dents fix, has d’assegurar-te també que els raspalles correctament i que queden nets. De no ser així, l’acumulació de microbis provocaria mala olor.
Renova el teu raspall
El raspall de dents té una vida limitada. Assegura’t de canviar-ho cada diversos mesos o quan vegis que no presenta bon aspecte o que les truges estan molt desgastades. També pots optar per opcions com el bambú, que a més de ser ecològics i durar més temps, no afavoreixen l’acumulació de bacteris i altres microorganismes.
Ingereix més fruites i verdures
Com ja vam dir, el consum regular de fruita i verdura pot ajudar-te a corregir el mal alè en afavorir la producció de saliva. Però no és necessari esperar que aquest aparegui! Inclou-les diàriament en la teva dieta, ja sigui de manera directa o en sucs i milloraràs el teu estat de salut, així com la teva higiene bucal.