Salut i medicina
És segur volar amb el coronavirus? Uns quants consells per fer-ho més protegits
Índex de continguts
D’ençà que es va decretar el confinament al nostre país, el 15 de març passat, el govern va aconsellar de no sortir de casa si no era imprescindible, i evitar els viatges que no eren essencials. Ara bé, per a molta gent, viatjar és absolutament necessari. Ens plantegem el dubte de si és segur, si es poden prendre precaucions quan pugem a l’avió, i de quines es tractaria.
És segur volar amb el coronavirus?
El risc depèn del nombre o volum de passatgers, la durada del vol, el grau d’asèpsia de l’avió i la qualitat de filtratge de l’aire condicionat. Hi ha línies aèries que han limitat el nombre de passatgers, a banda d’haver extremat no únicament les mesures de desinfecció de l’interior de l’avió, sinó també la freqüència amb què s’hi du a terme, la qual cosa representa una millora important.
Com tothom sap, la COVID-19 es pot escampar amb les microgotes que s’expel·leixen quan tossim o esternudem. Aquestes gotes romanen durant hores en les superfícies on cauen, de manera que poden infectar els qui són a la vora de l’emissor. Es calcula que el grau de proximitat de risc és de dues files, d’acord amb la recomanació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Per això s’aconsella de guardar un metre i mig de distància entre persones.
Hi ha línies aèries que hi han instal·lat filtres especials HEPA (High Efficiency Particulate Air) que retenen les gotes, però, fins i tot d’aquesta manera, encara és possible d’encomanar-se’n abans que es filtrin i s’eliminin les gotes.
De la mateixa manera, en un viatge llarg és inevitable d’anar al lavabo o d’aixecar-se per estirar les cames.
Hi ha llocs a l’avió més segurs que uns altres?
Els seients al costat de la finestreta són més segurs, perquè són més lluny del passadís pel qual transiten inevitablement la tripulació i els altres passatgers. Hi ha línies aèries que no venen tots els seients, en particular els centrals, cosa que també hi ajuda.
Un estudi de 2018 va demostrar que la majoria dels passatgers es van aixecar un cop, com a mínim, en vols de recorregut mitjà. Amb tot, només el 43 % dels qui viatjaven al costat de la finestreta ho van fer, per oposició al 80 % dels qui viatjaven al costat del passadís.
Viatjar al costat de la finestreta limita el risc de contacte. Aquest mateix estudi va demostrar que aquests passatgers tenien contacte amb altres passatgers o amb la tripulació una mitjana de 12 vegades, mentre que els dels seients centrals o els del passadís en tenien, respectivament, 58 i 64 ocasions.
12 consells per volar durant la COVID-19
Si et cal de totes passades agafar un avió, aquests consells et poden ajudar a estar protegit:
1. Recorda de dur la màscara sempre posada, perquè evita que aspiris partícules contaminades.
2. Mantingues la “distància social” d’un metre i mig tant com puguis, a l’aeroport i també dins de l’avió.
3. Procura de no facturar equipatge i de dur les coses necessàries a la cabina, així sempre passarà per menys mans.
4. Tanca bé les cremalleres de les bosses de mà o de les bosses de viatge, per evitar que se’n contamini l’interior.
5. No dubtis de passar, abans de seure-hi, una tovalloleta desinfectant pel seient, el cinturó de seguretat, la finestreta, la taula i els braços del seient.
6. Fes servir guants o una tovalloleta de paper per obrir i tancar la porta del lavabo, el compartiment de càrrega superior, les taules i qualsevol altra superfície que toqui o hagi tocat més gent.
7. Utilitza gel desinfectant durant tot el vol i, en particular, després de tocar qualsevol superfície que hagin pogut tocar altres persones.
8. Procura de no anar al lavabo, però si és inevitable, recorda de rentar-te les mans amb molta cura.
9. Mantingues una hidratació adequada! Les mucoses funcionen de manera més eficient. Després del vol, renta’t bé les mans i moca’t. Si et pots netejar el nas amb una solució salina, encara millor. Mantindràs una barrera de protecció humida més eficaç.
10. Pren un complement vitamínic i mineral, perquè ajuda el sistema immunològic.
11. Emporta’t a bord el teu coixí, acabat de rentar (o acabat de comprar), i la teva manta, si penses que els faràs servir.
12. Després del vol, renta’t la cara i les mans amb aigua i sabó, almenys durant 20 segons.