Benestar, Psicologia

Psicòleg, psicoterapeuta i psicoanalista, quina és la diferència?

Psicología

Encara que tractar i millorar la salut mental dels pacients és l’objectiu dels professionals de la salut mental, moltes vegades ens preguntem quina és la diferència entre un psicòleg, un psicoterapeuta i un psicoanalista.

En realitat tots ofereixen serveis de teràpia psicològica, tot i que són perfils que es diferencien fonamentalment per l’enfocament (que ve donat pels diferents estudis i metodologies) amb el qual es tracta i aborda la salut mental. Les diferents línies d’intervenció moltes vegades poden ser complementàries i enriquir amb un enfocament multidisciplinari el coneixement del funcionament afectiu emocional.

Psicòleg

El psicòleg és un professional de la salut que ha fet els seus estudis universitaris (llicenciatura o grau) en Psicologia. Com que aquesta disciplina estudia els processos mentals en les seves tres dimensions (cognitiva, afectiva i comportamental de l’ésser humà), el psicòleg està format en la comprensió de les sensacions, les percepcions, el pensament i el comportament de l’ésser humà en relació amb el medi físic i social que l’envolta.

El psicòleg ajuda el pacient a comprendre millor i a resoldre les dificultats psicològiques a què s’enfronta en la seva vida i en les seves relacions amb la finalitat d’obtenir benestar psicològic.

Després d’acabar la seva formació universitària, el psicòleg s’ha d’especialitzar en una o diverses àrees concretes de la psicologia per poder desenvolupar eficaçment una activitat professional productiva. Per tant, no tots els psicòlegs es dediquen al tractament individualitzat dels seus pacients, ja que poden enfocar-se en altres àrees com ara la psicologia clínica, científica, educativa, empresarial, laboral, infantil… que van més enllà de la diagnosi i el tractament individualitzat.

Psicoterapeuta

psicoterapia

El psicoterapeuta té una especialització en psicoteràpia cursada en un institut privat, però no posseeix necessàriament estudis universitaris ni es regeix sota les mateixes regulacions que un psicòleg. No obstant això, un psicoterapeuta pot ser un psiquiatre, un psicòleg o un altre professional de la salut mental que ha fet una especialitat en psicoteràpia.

La psicoteràpia és el tractament científic, de naturalesa psicològica, que per mitjà de coneixements, tècniques i mètodes té com a objectiu el redescobriment i la reestructuració de pensaments, sentiments i conductes per millorar la qualitat de vida i de les relacions d’una persona.

Existeixen diferents enfocaments en psicoteràpia, com ara les teràpies cognitives-conductuals, psicoanalítiques, psicodinàmiques, sistèmica i de família, d’art i de joc, humanista i integrativa, hipnoteràpia o teràpies constructivistes.

Psicoanalista

De la mateixa manera que el psicoterapeuta, el psicoanalista no té necessàriament estudis universitaris de psicologia, encara que és comú que els tingui en psiquiatria, psicologia o fins i tot filosofia. Però únicament la formació especialitzada postuniversitària a través d’una institució de psicoanàlisi garanteix una formació adequada. El psicoanalista tampoc no està controlat ni protegit per la llei o per un organisme oficial.

El psicoanalista és un professional amb funcions similars al psicòleg clínic, però que no practica activament la psicologia, sinó que la seva especialitat és la psicoanàlisi en algun dels seus molts vessants. El seu objectiu és la recerca i el tractament dels problemes emocionals mitjançant un enfocament analític que busca l’origen del malestar a través de l’inconscient de l’individu. El tractament basat en la psicoanàlisi, fundat pel neuròleg austríac Sigmund Freud, investiga com els aspectes inconscients influeixen en les nostres relacions interpersonals i en els patrons de pensament, així com en les nostres conductes i sentiments.

La formació del psicoanalista és rigorosa i requereix treballar en tres aspectes. El primer és una profunda anàlisi personal per poder mostrar el que sent i percep el seu pacient. Així mateix, ha d’adquirir, sota supervisions amb altres psicoanalistes de més experiència, un aprenentatge de casos clínics durant un temps extens i una formació del mètode psicoanalític d’investigació de l’inconscient i dels modes d’intervenció en psicoteràpia psicoanalítica.

MGC Mútua et dona molt més. Totes les nostres cobertures de salut inclouen psicologia i psicoteràpia

psicología

A MGC Mútua abordem la salut des de tots els seus vessants i incorporem a les nostres assegurances d’assistència sanitària la cobertura de psicologia i psicoteràpia.

Aquesta cobertura inclou:

  • 24 visites anuals de l’especialitat de psicologia clínica.
  • A diferència d’altres companyies, amb la nostra cobertura podrà concertar la visita directament amb el psicòleg sense necessitat que un psiquiatra ho prescrigui.
  • Preus especials en les sessions de psicoteràpia, ja sigui individual, de parella, familiar, de grup o sessions de reeducació i rehabilitació del llenguatge.

MGC Mútua no imposa cap limitació en el nombre de sessions ni tipus de teràpia.

Demana’ns informació sense compromís. Deixa’ns les teves dades de contacte en el formulari o truca’ns al telèfon 93 414 36 00.

MGC Mútua és la millor entitat d’assegurances de salut d’Espanya segons l’OCU.

En l’enquesta Satisfacció amb les assegurances de salut, duta a terme per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) entre els seus socis (publicada a la revista de l’OCU Dinero y Derechos, núm. 174, setembre/octubre 2019), MGC Mútua ocupa la primera posició amb la millor valoració pel que fa a “satisfacció general” (82 punts). Així mateix, la Mútua obté una puntuació excel·lent en aspectes com la qualitat de l’assistència mèdica, les cobertures que ofereix, l’atenció personal i l’agilitat en les autoritzacions de proves, entre d’altres.