Benestar, Psicologia, Salut Mental
Com pot afectar la teva vida un trauma passat
Índex de continguts
Tens estrès o angoixa constantment o et trobes deprimit? Tens símptomes físics, com ara problemes digestius, o cap dolor? O potser estàs encallat en la vida i no ets capaç de progressar en alguns temes clau, i et trobes inútil o mancat de prou confiança per avançar, etc.?
Si et sona res d’això que hem dit, podria ser el resultat d’una experiència traumàtica anterior que no has acabat de resoldre.
Què és una experiència traumàtica
Tothom té al cap allò que es considera en general traumàtic: l’abús d’infants, l’assetjament, el dol després de perdre un ésser estimat o un accident potencialment greu. En realitat, un trauma és qualsevol esdeveniment que fa mal, tant si és físic com emocional. I si bé algú podria girar full immediatament per un fet concret, això mateix podria ser dolorós o traumàtic per a algú altre, cosa que indica que la percepció del trauma és un tema molt personal.
De fet, un trauma és una cosa que t’ocupa un espai a la ment i distorsiona la teva conducta, encara que sigui de manera inconscient. Així, un soci que et va fallar, per exemple, podria fer que perdessis confiança en les relacions futures. És una cosa que et fa ser menys obert, menys receptiu, en definitiva menys lliure.
[mautic type=”content” slot=”ebook-03-ca” /]
Un trauma infantil
En qualsevol moment de la vida es pot esdevenir un fet traumàtic, però un trauma que s’arrossega des de la infantesa pot ser particularment angoixant i difícil d’acceptar.
Les vivències infantils —o les coses que has viscut quan eres un infant— defineixen com entendràs el món en el futur. Formen la personalitat i la percepció individual del món. Hi ha vivències que ens són aparentment estranyes, com les discussions constants entre els pares.
Ara bé, els fets traumàtics poden succeir en qualsevol moment de la vida. Per exemple, perdre un ésser estimat ens afecta amb independència de l’edat. Una discussió seriosa amb la parella, o un problema a la feina, entre d’altres, poden ser devastadors per a algunes persones.
Traumes passats i salut mental
Qualsevol tema que t’encaparra, i et fa tornar a la mateixa cançó, és perniciós per a la salut mental. És una de les formes amb què el passat “colonitza” la ment, condiciona el present i distorsiona les experiències vitals. Molta gent pot estar “coaccionada” per experiències passades, fins i tot sense adonar-se’n.
Per exemple, si a l’escola algú et va dir que eres un desastre cantant al cor, i tant que en volies formar part…, el cas és que ni tan sols has tornat a intentar de cantar per culpa d’aquest comentari. És un detall petit, però que et priva de viure en plenitud.
Un altre exemple podria ser d’un dia que vas aixecar la mà a classe i els companys es van riure de tu. Sembla exagerat, però hi ha persones que miraran de no parlar en públic perquè no se’n burlin més. Així doncs, un trauma pot modelar la personalitat i determinar les opcions vitals.
Traumes passats i salut física
Tothom entén que un trauma pot afectar la salut mental, però com afecta la salut física? Per analitzar-ho cal pensar una mica en termes científics.
Tenim un sistema nerviós simpàtic i un altre de parasimpàtic. El sistema simpàtic s’activa quan estem neguitosos, mentre que el parasimpàtic actua quan estem relaxats. El sistema nerviós simpàtic ens fa sortir de les situacions difícils i produeix la reacció de “lluita o fugida”: fa que segreguem adrenalina, que circula per les venes des del tronc i el cervell fins a les extremitats, els braços i les cames, que són els motors per lluitar o escapar del tràngol. Un cop fora de perill, se suposa que domina el sistema parasimpàtic. La intel·ligència torna a funcionar a ple rendiment i les parts que es van deixar de banda durant l’incident recuperen les seves facultats: és a dir, pots continuar fent la digestió amb normalitat, per exemple. Si el sistema nerviós simpàtic predomina, s’exhaureixen els recursos interns i en poden perillar les funcions bàsiques, com la nutrició. Per tant, té com a única prioritat protegir-te del perill.
Malauradament, molta gent està connectada al ”mode estrès”, a causa dels traumes passats, i aquesta situació té conseqüències. Això vol dir que el cos és incapaç de fer les reparacions necessàries i ets més vulnerable a la malaltia. L’estrès indueix a la malaltia i els traumes passats originen estrès.
Traumes passats i bloqueig de la creativitat
Per desgràcia, un trauma passat pot marcar el camí que seguiràs a la vida, portant-te per una ruta que la ment lògica determina que és segura, encara que no sigui allò que sempre hauries volgut.
Recorda els exemples de més amunt, quan algú t’havia dit que cantaves molt malament o s’havien rigut de tu per aixecar la mà. Un fet com aquests potser va definir el curs de la teva vida cap a una direcció més segura, i ara penses que és massa tard per rectificar-lo, o massa difícil. Ara bé, triar la seguretat no és cap garantia de no equivocar-se. Fes les coses que t’omplin, per més que t’espanti de pensar-hi.
Com es pot superar un trauma passat
Si et sents tal com acabem de descriure, fes examen de consciència. Pots estar encallat per un trauma del passat i pensar que no te’n sortiràs. I, tanmateix, és possible alliberar-se del dolor del passat i recuperar l’alegria de viure. Com a primera mesura, cal acceptar que tot té una causa concreta i que s’ha d’estar en sintonia amb el present: això és un bon punt de partida per tornar a ser tu i tirar endavant.
Fes-hi front
En lloc de girar l’esquena i ignorar el trauma, planta cara a la situació. Prova de no pensar gaire en el dolor o la ràbia que et produeix. Distancia-te’n, mira-t’ho com una taca a la paret i centra’t en les coses bones de tu i en les teves capacitats.
Viu el moment
Fes a cada moment allò que et causi plaer o alegria, tant per al cos com per a l’ànim.
L’exercici sempre és bo per a la salut mental. També ho és una dieta saludable, de manera que no hauries de menjar gaires aliments processats o que continguin gaire sucre. Pren una mica el sol i passeja per espais naturals. Fes una mica de meditació, dedica’t temps, llegeix…, fins i tot un bon bany calent pot fer meravelles en la salut.
Perdona i tira endavant
Cal que tinguis present que perdonar no és igual que aprovar una cosa. Pots perdonar el que et va passar un dia i això no vol dir pas que ho hagis d’aprovar. És del tot diferent.
No has de perdonar perquè la persona que et va fer mal se n’hagi penedit o, ben al contrari, pensi que tenia raó, sinó per a la teva salut mental. No et facis més mala sang amb els records desgraciats dels passat. La persona que et va perjudicar potser no ho sap o tant li és, i si continues capficant-hi senzillament hi prendràs mal. L’antídot és perdonar-la.
Ajut extern
Verifica que el teu entorn i que la teva rutina són constructius i estables. Menges bé, fas exercici i prens el sol prou estona? Et trobes amb els amics i t’ho passes bé amb ells?
Si has intentat tot això que hem descrit, però encara et turmenta un trauma del passat, potser ha arribat l’hora de cercar ajut. La psicoteràpia hi pot contribuir de manera important. Com passa amb moltes coses a la vida, hauràs de trobar l’eina adequada per combatre-ho, és a dir el psicoterapeuta apropiat; així doncs, val més que investiguis i recorris a allò que et sembli més bé o que tingui més sentit per a tu.