Fills, Salut i medicina
El singlot: remeis casolans per eliminar-lo. Tractaments mèdics
Índex de continguts
El singlot és una contracció involuntària i incontrolable del diafragma, el principal múscul de la respiració que trobem a sota dels pulmons. Es dona força sovint, i tothom n’ha tingut de tant en tant, però això no vol dir que no sigui empipador. Normalment dura pocs minuts i se’n va tot sol. Ara bé, hi ha casos –molt estranys– en què el singlot dura bastant de temps.
Si tens un singlot que dura 48 hores o més, pot indicar que tens un trastorn subjacent que cal analitzar. Tot seguit te n’expliquem les causes més comunes, els tractaments disponibles i com el pots aturar a casa mateix.
Què és el singlot
El singlot és un moviment reflex i, a diferència d’altres com la tos o els esternuts, no es pot controlar voluntàriament. Això de vegades esdevé frustrant.
El causa una contracció sobtada i involuntària del diafragma, que fa la glotis, la part superior de la tràquea, es tanqui, amb la qual cosa s’emet el característic ‘hip’ que tothom sent o deixa anar algun cop.
Els episodis curts de singlot apareixen i desapareixen sense cap raó aparent.
Desencadena el singlot:
- L’estrès intens
- L’excitació
- Haver menjat més del compte
- Engolir massa de pressa begudes amb gas
- Fumar
- Beure alcohol
- Els canvis sobtats de temperatura
El singlot crònic
O persistent, és a dir que dura més de 48 hores, és estrany. Amb freqüència no se’n sap la causa, però el problema es torna greu si origina un estat de forta pressió emocional en els qui en pateixen.
Les causes de tenir singlot crònic poden incloure el reflux gastroesofàgic (quan l’àcid de l’estómac surt per l’esòfag, de vegades fruit d’una hèrnia de hiat), certa medicació, com ara analgèsics potents, esteroides o tranquil·litzants i, també, tenir diabetis. Si el singlot esdevé persistent, has d’anar al metge per determinar que la causa no sigui subjacent.
Com s’elimina el singlot
Com sap tothom, bona part dels episodis de singlot se’n van sols al cap de poca estona. Si dura més del compte, però, pot arribar a ser molt carregós.
Hi ha una munió de remeis populars que diuen que funcionen per combatre’l, encara que no tenen gaire base científica. Paga la pena, però, de provar estratègies per aturar-lo.
- Mira de contenir la respiració tant com puguis
- Prova de beure aigua molt freda a glopets
- Xucla una llimona
- Demana a algú que et clavi un ensurt!
- Aguanta la respiració mentre empenys, com si fossis al vàter
- Estira els genolls cap amunt fins a tocar el pit, i doblega’t cap endavant
- Infla una bossa de paper
- Beu aigua amb un got, però per la banda de fora, decantant el cap
- Fes un petó amb llengua (amb autorització!)
Si ets propens a tenir singlot, pots provar les accions següents per prevenir-lo:
- Evita les begudes alcohòliques, les que són massa calentes o les que tenen gas
- No masteguis xiclet
- Deixa de fumar
- Defuig els plats picants
- Menja a poc a poc i concentrant-hi (mindfully, en anglès)
Quan s’hauria d’anar al metge
Si el singlot no remet després de 48 hores, ves a cal metge. La primera cosa que farà és descartar que no tinguis cap trastorn que l’origini, o que no sigui conseqüència de la medicació que prens.
Tractar el trastorn que el causa o canviar els medicaments ajuden a eliminar el singlot. El metge pot demanar una anàlisi de sang, un electrocardiograma i una radiografia del tòrax. Potser caldrà fer altres proves, segons els resultats de les primeres i si se sospita que hi ha cap trastorn addicional.
Medicaments contra el singlot
De vegades s’han d’administrar medicaments per aturar el singlot persistent, tot i que això es podria considerar com un cas d’assaig i error, perquè cada pacient amb singlot persistent hi respon de manera diferent.
Enumerem uns quants medicaments per combatre’l:
- La clorpromazina per relaxar l’estómac
- Medicaments que inhibeixen l’àcid gàstric, com ara l’omeprazole, la ranitidina o la metoclopramida, que ajuden a buidar més ràpidament l’estómac
- El baclofèn, que contribueix a relaxar la musculatura (en general)
- Altres tractaments més nous inclourien la gabapentina, que ajuda a suavitzar la innervació del diafragma, i la ketamina intravenosa, si bé aquests només els prescriuen els especialistes a l’hospital
Dispositius mèdics contra el singlot
Quan tot això que hem exposat no resol el problema, es fan servir marcapassos per influir en els nervis vagues (que uneixen el bulb raquidi amb el tòrax) i els nervis frènics (que connecten la medul·la espinal amb el diafragma). Fins i tot s’ha estudiat de blocar el nervi frènic, però és un procediment d’alt risc perquè pot tenir un impacte negatiu en la respiració.