

Fills, Salut i medicina
El singlot. Què és, per què el tenim i com treure’l
Índex de continguts
El singlot és una contracció involuntària del diafragma que tanca les cordes vocals de manera sobtada. Conegut pel típic “hip”, sol durar uns minuts i desaparèixer per si sol. No obstant això, de vegades s’allarga o apareix amb freqüència, amb les conseqüents molèsties. Avui veurem per què es produeix el singlot, les opcions per treure’l i en quins casos és necessari acudir al metge.
Què és el singlot i per què es produeix. Principals causes
Aquesta molèstia apareix per una alteració en el funcionament del diafragma, que fa que es contragui. Les causes del singlot són múltiples, com menjar molt ràpid, ingerir begudes gasoses, els canvis bruscos de temperatura, riure a riallades o fins i tot l’estrès. Aquest últim, juntament amb l’ansietat, canvien el ritme respiratori.
A nivell fisiològic, els episodis breus sovint es relacionen amb molèsties gastrointestinals. Per exemple, reflux àcid o aerofàgia, així com la distensió abdominal després d’un àpat copiós, que és la causa del singlot després de menjar. D’aquí que en molts casos aparegui just després de menjar.
També hi ha causes del singlot en adults associades al consum d’alcohol, tabac i certs medicaments que afecten el sistema nerviós o l’estómac. Per tant, es recomana deixar de fumar i apostar per hàbits saludables.
Quan el singlot és freqüent o dura més del normal, convé valorar l’existència d’úlceres o hèrnies de hiat. O fins i tot problemes més seriosos que afecten el sistema nerviós central o els nervis que controlen el diafragma. En aquests casos, es tractaria de singlot persistent, que requereix atenció mèdica.
El singlot crònic
Quan no s’aconsegueix treure el singlot ràpidament, sinó que per contra s’estén i dura més de 48 hores, es considera persistent. Si es prolonga més d’un mes, es tractaria de singlot crònic. Les causes poden ser lesions en els nervis que controlen el diafragma, trastorns del sistema nerviós central o problemes metabòlics. El tractament del singlot persistent s’ha de fer sota supervisió mèdica, ja que pot ser un símptoma d’alguna cosa més greu.
El singlot durant l’embaràs
També pot aparèixer singlot durant l’embaràs, sobretot en el tercer trimestre. Les causes són l’augment de la progesterona, el creixement de l’úter i la pressió sobre el diafragma. Encara que no sol ser greu, resulta incòmode. Si a més pateixes reflux o ansietat, els episodis poden ser més intensos.
Tractament del singlot
És normal preguntar-se com es treu el singlot quan no desapareix per si sol en poc temps. No obstant això, el tractament del singlot és simplement esperar. Si es torna persistent o interfereix en la vida diària, llavors sí convindria acudir al metge.
Es podria receptar medicació, fisioteràpia o fins i tot estimulació dels nervis mitjançant tècniques específiques. En casos greus, es pot considerar la injecció d’anestèsics locals al nervi frènic. També s’exploren teràpies alternatives com l’acupuntura o fins i tot la hipnosi.
Com treure el singlot en adults. Remeis casolans
Si el que busques són remeis per al singlot, pot funcionar contenir la respiració, beure aigua freda a petits glops, mossegar una llimona o fer gàrgares. També hi ha altres trucs per treure el singlot menys convencionals, com pressionar suaument el diafragma o rebre un petit ensurt. Una altra solució és respirar dins d’una bossa de paper, com les dels avions. Ajuda a regular el CO₂ en sang i aturar l’espasme.
Com treure el singlot en nadons
El singlot en nadons és força habitual perquè el seu sistema nerviós encara no s’ha desenvolupat del tot. Encara que no representa cap problema, es pot alleujar mantenint el nadó dret després de les preses, donant-li petits glops d’aigua si ja en pren o fent-li un massatge suau a l’esquena. Si el singlot apareix constantment, convé observar si hi ha reflux o una altra molèstia digestiva.
Quan cal anar al metge
Encara que el singlot sol ser benign, hi ha senyals d’alarma. Si dura més de 48 hores, es repeteix diàriament o ve acompanyat d’altres símptomes com pèrdua de pes, dificultat per parlar o empassar, es recomana fer una consulta. Quan hi ha malalties cardíaques, el singlot és perillós per al cor perquè pot augmentar la pressió toràcica. També és important investigar si hi ha causes gastrointestinals o afeccions neurològiques.
Medicaments per al singlot
Quan el singlot no cedeix amb remeis naturals, existeixen fàrmacs que poden ajudar. Entre ells hi ha la metoclopramida, el baclofè o la gabapentina, que requereixen prescripció mèdica. Actuen sobre el sistema nerviós per relaxar el diafragma o reduir l’excitació del nervi frènic. En casos persistents, el tractament pot combinar-se amb psicoteràpia o tècniques de relaxació.
Dispositius mèdics contra el singlot
En els darrers anys, han sorgit dispositius dissenyats específicament per aturar el singlot. Un dels més coneguts és un tub en forma de “L” que genera pressió en succionar aigua i activa simultàniament el diafragma i l’epiglotis. Aquests dispositius mèdics contra el singlot han mostrat bons resultats en estudis preliminars, encara que no substitueixen l’atenció mèdica si el problema és recurrent o crònic.
Coneixes les assegurances mèdiques de MGC Mútua?
Si el singlot et preocupa més del compte o simplement vols estar cobert davant qualsevol situació mèdica, aposta pels assegurances de salut de MGC Mútua. Obtindràs assistència mèdica personalitzada, accés a especialistes i seguiment integral. Perquè encara que el singlot pugui semblar una tonteria, la teva salut no ho és.