Benestar

Com puc prevenir al·lèrgies? | Descobreix-ho

prevenir alergias

La prevenció, en l’àmbit de la salut, és sempre la millor cura per a certes patologies. Es tracta d’adoptar un conjunt de mesures o realitzar uns certs tractaments per a evitar el desenvolupament de símptomes o una malaltia futura. En el cas de prevenir al·lèrgies no és diferent, la prevenció juga un paper molt important. Gràcies a aquest pas s’evitaran els símptomes al·lèrgics (especialment els greus), l’ús de medicació o les consultes mèdiques, millorant així la qualitat de vida del pacient.

En aquest article t’ho explicarem tot sobre la prevenció d’al·lèrgies, des de com fer-ho i quins els millors aliments per a aconseguir-ho, fins a i com evitar al·lèrgies a casa i a l’exterior.

Com puc prevenir al·lèrgies

Les al·lèrgies es produeixen quan el sistema immunitari reacciona davant una substància estranya, com pot ser la pols, el pol·len, el verí de les abelles o el pèl de les mascotes. Així mateix, també poden aparèixer en ingerir certs aliments, com ara els cacauets, el préssec, l’ou, etc. La prevenció d’al·lèrgies es pot realitzar a diferents nivells, que veurem a continuació.

Prevenció primària

Aquest tipus de prevenció es recomana a les persones que no tenen símptomes al·lèrgics ni sensibilització enfront de cap risc. Tanmateix, es creu que té algun risc augmentat per a desenvolupar al·lèrgies. Aquest grup és el més difícil d’identificar, ja que existeixen més discrepàncies pel que fa a la prevenció.

Dins d’aquest grup trobem a familiars de pacients amb antecedents d’al·lèrgia, nens amb alguna malaltia congènita o adquirida que necessitessin repetides operacions quirúrgiques, nens que tenen símptomes de dermatitis atòpica, asma i rinoconjuntivitis amb estudi d’al·lèrgia negatiu.

En tractar-se de pacients difícils d’identificar, les mesures de prevenció seran diferents per a cada pacient. 

Prevenció secundària

Aquesta és la prevenció que es duu a terme en persones amb proves d’al·lèrgia positives, però que no han experimentat símptomes. Es realitza per a evitar que els símptomes es desenvolupin.

En el cas d’al·lèrgia a uns certs aliments, per exemple, és habitual recomanar que el pacient, malgrat la sensibilització, consumeixi l’aliment si l’està tolerant bé i no li genera cap símptoma o malestar. No obstant això, en materials com el làtex, encara que el pacient el toleri, no es recomana exposar-se a aquest material, ja que és probable que acabi desenvolupant símptomes.

Prevenció terciària

En aquest cas, aquesta prevenció es realitza en aquelles persones que ja han tingut símptomes al·lèrgics per a evitar que tornin a tenir-los o per a intentar que siguin més lleus. Aquest grup és el més fàcilment identificable. Aquest tipus de prevenció pot dur-se a terme evitant l’al·lergogen i, quan sigui necessari, amb un tractament farmacològic (medicació preventiva o immunoteràpia).

Cada cas ha de ser valorat de manera individual i sempre s’han de seguir les recomanacions de l’especialista.

prevenir alergias

Aliments que ajuden a la prevenció d’al·lèrgies

Quan pensem a prevenir al·lèrgies també hem de tenir en compte l’alimentació. Existeixen molts aliments amb propietats que ajuden a protegir l’organisme d’al·lèrgies.

Els millors aliats per a persones que pateixen o poden patir al·lèrgies, són la vitamina C, l’àcid fòlic i nutrients que comptin amb propietats antiinflamatòries, perquè ajuden a alleujar les reaccions al·lèrgiques. Els següents aliments són ideals per a la prevenció d’al·lèrgies:

  • Pomes. Contenen quercetina, un flavonoide que ajuda a enfortir el sistema immunitari. A més, tenen un alt contingut en vitamines i minerals antioxidants.
  • Cúrcuma i gingebre. Aquests dos aliments contenen propietats antioxidants i antiinflamatòries i vitamines que ajuden a prevenir l’envelliment cel·lular i protegeixen i milloren el sistema immunitari.
  • All i ceba. A més d’aportar un deliciós sabor al nostre plat, tenen un efecte mucolític, broncodilatador i antiinflamatori.
  • Llavors de lli. Són la millor font vegetal d’àcids grassos Omega-3, clau per a combatre les al·lèrgies. Així mateix, conté seleni, que ajuda a augmentar l’acció dels antioxidants per a enfortir el sistema immunitari. És important estar al corrent quan s’està baix d’Omega-3.
  • Te verd. Té una gran quantitat de propietats antiinflamatòries i antioxidants que prevé malalties i enforteixen el sistema immunitari.

Evita al·lèrgies a casa i a l’exterior

A més de les mesures preventives generals per a prevenir al·lèrgies, també hi ha algunes coses que es poden fer per a evitar al·lèrgies a casa i a l’exterior.

Una de les mesures més importants és cuidar el teu sistema immunitari. Si tens un sistema immunitari fort i saludable, és menys probable que pateixis alguna al·lèrgia. Això s’aconsegueix seguint una dieta saludable i equilibrada, rica en aliments que cuidin, protegeixin i enforteixin el sistema immunitari. Realitza exercici físic sovint i mou el cos diàriament. Així mateix, controla el teu nivell d’estrès diari i evita arribar a nivells molt alts i, per descomptat, evita fumar i beure alcohol.

prevenir alergias

Per a alliberar la teva casa d’al·lèrgies, evita que s’acumuli la pols a terra, en superfícies, teixits, matalassos o al filtre de l’aire condicionat, entre altres. Neteja a fons la teva casa una vegada a la setmana. A més, ventila la casa durant, com a mínim, 15 minuts diaris per a renovar l’aire interior viciat i regular la humitat.

Finalment, intenta respirar aire pur. És a dir, sempre que puguis intenta fer una escapada a la naturalesa i mantenir-te en contacte amb la naturalesa (camp, muntanya, platja, etc.) i emplena els teus pulmons d’aire pur i lliure de contaminació.

Bibliografía

https://enfamilia.aeped.es/prevencion/prevencion-alergia

https://mejorconsalud.as.com/10-formas-de-prevenir-y-tratar-las-alergias/