Altres
Polls de mar | Tot el que has de saber sobre ells
Índex de continguts
La visita a les platges és una de les activitats favorites durant els mesos d’estiu per a multitud de banyistes, però també per a algunes espècies marines. Les meduses són les més conegudes pels humans, que arriben quan la diferència de temperatura entre les aigües de la mar oberta i les de la costa es redueix. Però a elles s’hi pot sumar un altre molest visitant: els polls de mar. Si desconeixes com són i quina és la conseqüència de la seva picada, en aquest article t’expliquem com actuar i les precaucions que has de prendre.
Polls de mar: què són?
Aquesta classe de polls marins són crustacis i més concretament isòpodes, cosa que significa que són de mida petita, amb el cos aplanat i ample amb forma de closca i amb potes articulades. El seu cos es divideix en tres parts: cap, abdomen i tòrax, i se’ls coneix també com a cotxinilles.
Fins aquí la seva presència no tindria més importància, ja que aquesta petita espècie, que pot assolir com a màxim quatre centímetres, també es troba en zones terrestres. No obstant això, són paràsits i s’alimenten de la pell i la sang d’alguns peixos, com per exemple el salmó, que és l’espècie més afectada.
Per a alimentar-se, utilitzen les seves dents, la forma de les quals està dissenyada específicament per a mossegar. A més de per a atacar a les espècies que parasiten, també usen aquestes dents per a atacar als depredadors que els pertorben, o més ben dit, als qui ells consideren que són els seus depredadors.
Casos de picades al món
L’any 2017, un jove de 16 anys va sortir de l’aigua amb els peus ensangonats després de banyar-se en una platja d’Austràlia. Pel que sembla, podia haver colpejat un cranc mort on es trobaven aquests petits crustacis, la qual cosa van interpretar com una provocació. Les baixes temperatures de l’aigua van dificultar que el jove sentís les mossegades mentre es banyava.
Aquest cas aïllat va deixar de ser-ho l’any passat, quan en les aigües britàniques també es va detectar la seva presència després de reportar-ne mossegades diversos banyistes. Tanmateix, no és necessari fer saltar les alarmes, almenys al nostre país, ja que únicament s’ha notat la seva presència en algunes localitats de la costa gallega, en la zona d’aigües atlàntiques.
Cal dir que aquests crustacis solen habitar en aigües càlides, com les de Florida o la mar Carib, la qual cosa fa que l’atac al jove sigui realment anecdòtic. Si vols viatjar a aquesta regió del món, sí que has de tenir en compte que en determinades èpoques de l’any es pot notar la presència dels polls de mar. Així que si notes alguna molèstia dins l’aigua, para esment i surt fora per a verificar si ha estat una picada.
Picades d’aquests polls marins
Els polls de mar han conviscut sempre amb els humans, però donada la seva diminuta mida i que no solen atacar-nos, la seva presència sempre ha passat desapercebuda. De fet, compten amb un sistema de camuflatge que els converteix en gairebé invisibles, la qual cosa dificulta que els vegem tant des de dins de la mar com des de fora.
Quan es produeix la picada o mossegada, que pot produir-se fins i tot si es porta banyador o un neoprè perquè es fiquen a l’interior, la sensació és la d’una punxada amb una agulla, que són les dents del crustaci.
Un cop té lloc, la pell s’enrogeix i es produeix una coïssor i fins i tot picor, que en alguns casos s’acompanya també d’inflor. En cas de continuar les picades, el mal a la pell s’agreujaria fins a sagnar. I pel que fa a la resta dels símptomes, els casos més greus produeixen mal de cap, nàusees i vòmits, febre i diarrea.
Què fer davant una picada d’aquests polls
Com hem indicat, el més eficaç és sempre la prevenció; si et banyes en zones d’aigües càlides o hi ha presència de meduses, existeix la possibilitat que els polls de mar també estiguin per la zona. Davant d’aquesta situació, el correcte seria evitar el bany. També és convenient estar al corrent de les notícies, ja que si es produeix algun cas o s’albiren, apareixerà en aquelles. I si hi vas de viatge, consulta a la població local.
Però si ja és massa tarda per a prevenir i s’ha produït la picada, què has de fer?
- Acudeix al metge. Si hi ha enrogiment en la pell, picor o dolor, acudeix a un centre mèdic perquè inspeccionin l’àrea afectada i determinin la causa i el tractament.
- Antihistamínics i antibiòtics. En funció de la gravetat de les lesions, se solen receptar els primers per a evitar les reaccions al·lèrgiques, i els segons per a evitar que es produeixi una infecció.
- Cremes amb corticoides o peròxid d’hidrogen. Aquestes redueixen la inflamació i calmen la picor.
En qualsevol cas, et recomanem apostar també per una assegurança de salut que et protegeixi davant aquesta mena d’imprevistos. D’aquesta manera, podràs rebre assistència mèdica i hospitalària sense cap cost, i fins i tot assistència en viatge.
Preguntes freqüents
- Quines espècies són afectades per aquests paràsits?
Aquests crustacis poden afectar diverses espècies de peixos marins i d’aigua dolça, com el salmó, la truita, el bacallà i el llobarro. No obstant això, també poden trobar-se en invertebrats com a cefalòpodes i crustacis.
- Quins són els símptomes de la infestació en els peixos?
Els símptomes poden variar depenent de la gravetat de la infestació. Alguns signes comuns inclouen pèrdua d’escates, ferides obertes, irritació en la pell i dificultat per a respirar. En casos severs, els peixos poden presentar anèmia, feblesa i fins i tot poden morir.
- Com es prevé i controla la presència d’aquests crustacis en l’aqüicultura?
La prevenció i el control d’aquests paràsits en l’aqüicultura inclouen mesures com mantenir una bona qualitat de l’aigua, reduir l’estrès en els peixos i realitzar inspeccions periòdiques. A més, es poden aplicar tractaments químics i biològics per a controlar la seva població.
- Els polls de mar són perillosos per als éssers humans?
Encara que poden causar danys als peixos, els polls marins no representen un risc directe per a la salut humana. Tanmateix, és important manipular i cuinar adequadament els peixos infectats per a evitar la transmissió de malalties.
Bibliografia
https://aquahoy.com/piojo-de-mar-metodos-control-combatir-infestaciones/