Fills, Salut i medicina, Sense categoria

Quins són els signes comuns de l’embaràs?

Et trobes que no saps què tens. Tot el dia baldada, tu que ets una persona activa. Tens canvis d’humor imprevistos, i no acabes de saber-ne el motiu. De sobte detestes l’amanida que tu mateixa et solies fer i et ve de gust de menjar xocolata. Per torna, els pits et fan mal i els tens inflats, com abans de la regla; però saps que encara és aviat perquè et baixi, de manera que no ho entens gens. De tant en tant, tens basques, sobretot al matí, i orines més sovint que no és normal. Tot d’una se t’acut que potser estàs prenyada.

Doncs sí, potser estàs prenyada, però siguem prudents: tots els símptomes descrits, i d’altres que s’hi podrien afegir, poden revelar molts trastorns diferents, amb la qual cosa no és possible d’afirmar res de manera categòrica. Ara, és una opció ben plausible.

L’embaràs representa una revolució completa per al cos de la dona; tot es trastoca, amb nivells hormonals que s’enfilen o davallen, i això es manifesta en molts símptomes diversos.

Els símptomes de l’embaràs

El símptoma més evident de l’embaràs és la retirada de la regla, però, tal com et passa ara a tu, pots tenir molts altres símptomes abans de notar l’alteració del cicle menstrual.

Uns quants d’aquests símptomes, incloent-hi els esmentats, són:

  • Mal de cap, causat per l’augment del nivell de certes hormones.
  • Humor i estat d’ànim variables. També cal atribuir-ho als canvis hormonals.
  • Aversions o desigs relacionats amb el menjar, que poden variar durant la gestació.
  • Nàusees, sobretot al matí. També es poden tenir vòmits.
  • Pits inflats i sensibles. Normalment, a mesura que el cos s’acostuma al nou equilibri hormonal, desapareix aquest símptoma tan molest.
  • Hemorràgies lleus. Sol ser dels primers símptomes que es manifesta, tot i que no pas sempre, i és per causa de la implantació de l’òvul fecundat a la matriu.
  • Inflor de l’abdomen.
  • Fatiga.
  • Necessitat d’orinar més sovint del que és habitual i restrenyiment.

Com confirmem o descartem l’embaràs

En la teva situació actual, val més ser prudent i esperar a veure si et baixa la regla. En cas contrari, pots anar al metge de capçalera perquè demani una prova d’embaràs, o bé et pots esperar uns quants dies (una setmana, com a mínim, tot i que et recomanem quinze dies) i anar a la farmàcia a comprar una prova d’embaràs, que es venen sense recepta i són assequibles. La fiabilitat d’aquests testos és molt alta (de gairebé el 99 %), si es fan seguint les instruccions que inclouen.

I ara què?

Ara cal anar al metge, o al ginecòleg, perquè confirmi el teu estat i comenci amb la llista de proves a què t’hauràs de sotmetre durant els nou mesos vinents: d’anàlisis de sang fins a ecografies (com a mínim tres). Totes aquestes proves determinaran si tens una situació òptima perquè el nadó creixi sa i estalvi dins teu.

Si cal, et receptarà suplements vitamínics o minerals (ferro), perquè tot vagi bé.

Quan naixerà?

El començament de la gestació es calcula a partir del primer dia de la darrera menstruació. Un embaràs normal dura un total de 40 setmanes i, amb un calendari al davant, és molt fàcil de calcular la data probable del part.

Suposem, per exemple, que l’última regla va ser el 1r d’abril. Afegeix en aquesta dada una setmana i et sortirà el 8 d’abril. A continuació, suma-hi nou mesos i obtindràs la data probable del part; reprenent el nostre exemple, el 8 de gener de l’any següent.

Malgrat tot, tingues en compte que, perquè aquest càlcul funcioni, les dues últimes regles han de ser molt regulars (4 setmanes d’interval).

Bibliografia

https://medlineplus.gov/spanish/pruebas-de-laboratorio/prueba-de-embarazo/
https://espanol.nichd.nih.gov/salud/temas/pregnancy/informacion/signos