Salut i medicina

Sudoració Excessiva: Quan preocupar-se i què fer?

La sudoració és un procés natural del cos humà que té com a finalitat regular la temperatura corporal i eliminar les toxines que es van acumulant. No obstant això, quan aquest procés es torna excessiu, passa a convertir-se en una preocupació. Al fenomen de sudoració excessiva se’l coneix com a hiperhidrosi, i atès que pot afectar significativament la qualitat de vida dels qui la pateixen, en aquest article t’expliquem per què se sua tant i com pot tractar-se. 

Per què se sua tant?

La sudoració és una resposta fisiològica que està controlada pel sistema nerviós autònom. En diferents situacions, com quan es realitza una activitat física, fa molta calor o estem estressats, la temperatura del cos augmenta. 

Les responsables són les glàndules sudorípares, que s’activen per alliberar líquid a través dels porus de la pell. Aquest líquid està compost principalment per aigua i sals, i en evaporar-se a la superfície de la pell, la calor es dissipa i el cos es refreda. Aquest és el procés normal del cos, però a vegades, aquesta sudoració és massa elevada. 

Causes de la sudoració excessiva

Si et preguntes per què se sua tant, has de saber que hi ha diverses causes i que aquestes són variades. Les més freqüents són les que et deixem a continuació:

Hiperactivitat del sistema nerviós autònom. En algunes persones, el sistema nerviós autònom pot estar sobreactivat. És a dir, que hi ha una estimulació excessiva de les glàndules sudorípares i estan constantment produint suor. 

Factors genètics. La predisposició genètica juga un paper important en la sudoració excessiva. Si un o els dos progenitors sofreixen d’hiperhidrosi, és més probable que la seva descendència també compti amb la mateixa problemàtica. 

Trastorns mèdics. Algunes condicions mèdiques, com la diabetis, la menopausa, l’hipertiroïdisme i l’obesitat, poden estar associades a la producció excessiva de suor.

Medicaments. Certs medicaments, com els antidepressius, els medicaments per baixar la pressió arterial i alguns tractaments hormonals, poden tenir com a efecte secundari l’augment de la sudoració. 

Factors emocionals. Algunes persones sofreixen episodis temporals de sudoració excessiva quan estan estressades, amb ansietat o tensió emocional.

Quan la sudoració excessiva és un problema

Si bé, com hem vist, la sudoració és un procés normal en situacions específiques, com durant l’exercici o en climes càlids, fins i tot es pot veure elevada per les causes esmentades. No obstant això, quan es converteix en excessiva de manera regular, passa a ser un problema perquè interfereix en les activitats diàries i en les relacions socials. Alguns senyals que la sudoració es pot estar convertint en patològica són les següents:

Taques de suor visibles. Aquestes apareixen durant l’exercici o en dies de molta calor, però es tracta que siguin visibles quan no es dona cap d’aquestes condicions. Aquest fenomen pot resultar incòmode i repercuteix negativament en l’autoestima.

Dificultat per a realitzar activitats quotidianes. Quan se sua en excés de manera incontrolada, es dificulten tasques habituals avui dia, com escriure en un teclat o subjectar el telèfon o un bolígraf. 

Impacte en les relacions socials. Les persones que sofreixen d’hiperhidrosi poden evitar situacions socials o tenir dificultats per establir relacions interpersonals, a causa de la incomoditat causada per la sudoració excessiva.

Remeis casolans per a la sudoració excessiva

En primer lloc, s’ha d’acudir a un metge per determinar per què se sua tant. En funció de quina sigui la causa, es podrà donar una solució personalitzada. No obstant això, atès que no existeix una solució concreta per resoldre la sudoració excessiva, existeixen diversos remeis casolans que poden ajudar a controlar-la:

Higiene adequada. Mantenir una bona higiene personal, com dutxar-se diàriament i utilitzar desodorant, pot ajudar a reduir l’olor associada amb la suor. 

Roba que transpiri. Utilitzar roba lleugera i de materials transpirables, preferiblement de cotó, pot ajudar a mantenir el cos fresc i reduir així la producció de suor.

Evitar aliments i begudes desencadenants. Els menjars picants, les begudes amb cafeïna i l’alcohol poden produir un augment de suor en algunes persones. Tractar d’evitar aquests desencadenants pot ajudar a controlar la hiperhidrosi.

Tècniques de relaxació. Pel que fa als factors emocionals, com l’estrès i l’ansietat, aprendre a gestionar-los pot alleujar també la producció de suor si aquestes són les causes. Per exemple, practicar tècniques de relaxació, com la meditació o la respiració profunda. 

Tractaments mèdics per la sudoració excessiva

Si els consells anteriors no són eficaços per controlar l’excés de suor, existeixen diversos tractaments mèdics disponibles. Són els següents:

Antitranspirants. Els antitranspirants de venda lliure que contenen clorur d’alumini poden ajudar a reduir la sudoració, ja que la seva acció és la de bloquejar temporalment els conductes de les glàndules sudorípares.

Teràpia amb iontoforesi. Aquest tractament utilitza corrents elèctrics suaus per a bloquejar temporalment les glàndules sudorípares i reduir la sudoració a les mans, els peus i les axil·les.

Toxina botulínica. Les injeccions de toxina botulínica, més coneguda com a Botox, poden ajudar a bloquejar els senyals nerviosos que estimulen la sudoració excessiva.

Cirurgia. En casos greus d’hiperhidrosi, es pot considerar la cirurgia per extirpar o destruir les glàndules sudorípares.