Salut i medicina

Identifica els diferents tipus de taques a la pell pel sol i aprèn a tractar-les

L’exposició al sol té beneficis com la producció de vitamina D. No obstant això, quan és prolongada, també hi ha efectes negatius. Les taques a la pell pel sol són un dels problemes més comuns. La seva aparença és diversa, però també el que ens indiquen. En aquest article veurem quins són els tipus més freqüents i com podem eliminar-les.

Com identificar una taca solar

Les taques solars, a les quals també se les coneix com a taques de l’edat o lentígens solars, són àrees de pigmentació a la pell que apareixen a causa de l’exposició repetida al sol. En general, són d’aparença plana i de color marró o negre. Solen aparèixer en àrees exposades com la cara, les mans, els braços i les espatlles. Per poder donar amb el tractament adequat, primer hem d’aprendre a diferenciar-les.

Tipus de taques a la pell pel sol

Existeixen diferents tipus de taques a la pell pel sol. Si bé el més freqüent és que es tracti només d’una qüestió estètica pel canvi en la pigmentació en zones concretes, a vegades aquestes taques poden identificar un problema major. Els veurem detalladament.

Lentígens solars

Els lentígens solars són taques planes i arrodonides que solen aparèixer en àrees exposades al sol, com la cara i les mans. Són més freqüents en persones majors de 40 anys i solen ser de color marró clar a fosc. A diferència de les pigues, que són més petites i tendeixen a desaparèixer a l’hivern, els lentígens solars són més grans i persistents.

Melasma

El melasma és també conegut com la màscara de l’embaràs, perquè són taques fosques i desiguals que apareixen, sobretot a la cara, durant la gestació. Estan associades, per tant, als canvis hormonals, però l’exposició solar agreuja la seva aparició. La grandària és major que les anteriors, i el color va de marró fosc a grisenc.

Queratosi solar

La queratosi solar és una condició que apareix abans que es desenvolupi el càncer de pell. Es tracta de taques rugoses, seques i aspres en zones que estan exposades al sol. El color és variable, i pot anar des del vermell fins al marró. Pel que fa a la textura, no són planes, sinó que s’eleven sobre la resta de la pell. S’ha de tractar per a evitar que continuï progressant cap al càncer de pell, ja que se les considera taques perilloses.

Les causes de les taques solars a la pell

Les taques a la pell pel sol tenen diferents causes, però el més freqüent és que siguin el resultat de l’exposició acumulativa als raigs ultraviolats (UV) del sol. Els raigs UV estimulen la producció de melanina, el pigment responsable del color de la pell.

Amb el temps, aquesta exposició contínua pot portar a una producció desigual de melanina, que dona lloc a taques fosques o desiguals. Factors com la genètica, el tipus de pell i l’ús inadequat de protecció solar també poden contribuir a l’aparició de taques solars.

A més de les esmentades, també és possible tenir taques blanques a la pell pel sol o per altres causes. Per exemple, pot deure’s a fongs, dermatitis atòpica, hipomelanosis congènites o dany solar, que apareix quan les cèl·lules ja no poden produir la melanina. Per observar les diferències, es recomana buscar fotos de taques blanques a la pell pel sol.

Com treure les taques solars a la pell?

Existeixen diversos mètodes que són eficaços per tractar les taques a la pell pel sol. No obstant això, tret que tinguem la total seguretat que són els lentígens, es recomana consultar amb un dermatòleg per fer una avaluació d’aquelles. En qualsevol cas, pots provar amb remeis casolans per a les taques blanques a la pell pel sol, així com per a les d’un altre color.

En els tractaments mèdics s’inclouen les cremes despigmentants, amb hidroquinona, àcid kojic o retinol, que redueixen la producció de melanina i aclareixen les taques; el píling químic, amb àcids que eliminen les capes superiors de la pell; tractament amb làser, en zones específiques, o la crioteràpia, amb nitrogen líquid que congela i elimina les taques.

Dins dels remeis per a taques blanques a la pell pel sol o d’un altre color, trobem l’àloe vera, amb propietats regeneradores; el suc de llimona, que és un blanquejador natural; el vinagre de poma o l’oli de vitamina E, que milloren l’aspecte de la pell.

Prevenir les taques solars

La prevenció és sempre millor que el tractament per a taques a la pell pel sol que podien haver-se evitat. Per a això, disposes d’aquestes mesures:

– Utilitza protector solar. D’ampli espectre i d’almenys factor 30. S’ha d’utilitzar cada dia, fins i tot si hi ha núvols.

– Evita l’exposició directa. Almenys en les hores centrals del dia, és recomanable buscar ombra.

– Utilitza roba. La vestimenta pot crear una barrera addicional contra els raigs UV, però no substitueix la crema solar.

– Revisa els medicaments. Alguns augmenten la sensibilitat al sol.

Quan preocupar-se per una taca a la pell?

Si observem algun dels símptomes següents, cal consultar a un metge:

– Canvis en la forma, grandària o color.

– Sagnat o secreció.

– Altres símptomes com dolor, picor o inflamació a la zona.

Identificar taques solars i tractar-les és important no sols per millorar l’aparença de la pell, sinó també per prevenir problemes futurs.