Salut i medicina

Alcohol: bec gaire?

whisky splash alcohol drops isolated on white

Bec gaire?

El consum excessiu d’alcohol durant llargs períodes de temps pot originar dependència o addicció. També pot tenir greus conseqüències físiques o psicològiques i causar importants problemes familiars o laborals. De la mateixa manera, s’estima que cap al 50 % dels accidents de trànsit estan relacionats amb l’alcohol, si més no el 30 % dels accidents mortals.

De vegades és difícil determinar amb exactitud quant es beu habitualment. Per això, potser és una bona idea fer un diari de l’alcohol consumit durant un període de temps o anotar en un calendari sempre que es pren alcohol.

En funció de la quantitat d’alcohol que es consumeix a la setmana podem diferenciar entre un consum moderat i un consum de risc. Es parla de consum moderat quan es beu un màxim de 20 unitats a la setmana en els homes i fins a 13 en les dones. D’altra banda, podem qualificar de consum de risc una ingesta setmanal d’alcohol superior de 28 unitats en els homes i de 16 unitats en les dones.

El perill de complicacions associat al consum d’alcohol és especialment alt en el cas de dones prenyades. Al marge d’un risc més elevat d’avortaments espontanis, l’alcohol pot ocasionar un seguit de malformacions congènites, la més greu de les quals és la síndrome alcohòlica fetal. Els infants que neixen amb aquesta síndrome tenen problemes d’aprenentatge i de conducta que es mantenen de per vida. També poden presentar una diversitat d’anomalies físiques. No se sap quina quantitat d’alcohol pot originar aquests defectes congènits, per la qual cosa val més evitar de consumir alcohol durant la gestació, sobretot el primer trimestre.

Els efectes

En una persona sana els efectes de l’alcohol (quantitat d’alcohol a la sang, expressat en grams per litre) són els següents:

  • Entre 0,2 i 0,29 g/l: disminució dels reflexos. Estimació distorsionada de les distàncies.
  • Entre 0,39 i 0,49 g/l: percepció falsa de la velocitat.
  • Entre 0,5 i 0,79 g/l: eufòria, malaptesa en els moviments i reaccions lentes.
  • Entre 0,8 i 1,19 g/l: alteració del comportament, reaccions imprevisibles i alt risc al volant.
  • Entre 1,2 i 1,79 g/l: fatiga molt acusada i possible pèrdua de visió.
  • 1,80 g/l: embriaguesa.

A què equival una unitat d’alcohol

Va bé saber quina quantitat d’alcohol pur conté cada beguda. Habitualment es calcula en unitats de beguda estàndard, cadascuna de les quals equival a deu grams d’alcohol. Una unitat d’alcohol equival a un got o una copa de vi (d’uns 100 ml), a una canya de cervesa (200 ml) de graduació mitjana, a un cigaló o un rebentat i a un aperitiu de xerès o de vermut (d’uns 50 ml). D’una banda, una ampolla de litre de cervesa equival a prop de deu unitats, mentre que una ampolla de vi correspon a unes set unitats. De l’altra, un combinat amb rom, ginebra o whisky en conté entre dues i quatre unitats segons si se serveix gaire carregat o no.

De vegades és útil pensar més en termes de consum diari en comptes de setmanal. Els homes que sistemàticament beuen més de quatre unitats diàries d’alcohol i les dones que en prenen més de dues o tres unitats sovint se situen en nivells de risc.

A efectes pràctics

Una consumició equival a:

  • 2 gotets de vi de 12°.
  • 1 canya de cervesa (entre 4° i 6°).
  • 1 copa de cava (12°).
  • ½ whisky (40°).
  • ½ cubalibre (38°).

Les dades de la taula de sota corresponen a l’alcohol a la sang en els homes, amb un pes entre 76 i 85 kg i sense tastar res. Entre parèntesis afegim la xifra resultant si s’acompanya la beguda d’una mica de menjar.

  • 1 consumició = 0,35 g/l (0,25).
  • 2 consumicions = 0,65 g/l (0,45).
  • 3 consumicions = 1,00 g/l (0,75).
  • 4 consumicions = 1,30 g/l (0,90).
  • 5 consumicions = 1,60 g/l (1,20).
  • 6 consumicions = 1,90 g/l (1,40).

A continuació es mostra la mateixa taula per a les dones, amb un pes entre 56 i 65 kg i sense tastar res. Entre parèntesis afegim la xifra resultant si s’acompanya la beguda d’una mica de menjar:

  • 1 consumició = 0,20 g/l (0,10).
  • 2 consumicions = 0,40 g/l (0,20).
  • 3 consumicions = 0,60 g/l (0,40).
  • 4 consumicions = 0,80 g/l (0,60).
  • 5 consumicions = 1,00 g/l (0,80).
  • 6 consumicions = 1,20 g/l (0,90).

Alcohol al volant

Segons la Direcció General de Trànsit, a Espanya l’alcohol està relacionat amb un total d’entre el 30 % i el 50 % dels accidents mortals.

Les normes de la Direcció General de Trànsit en matèria d’alcohol fan els càlculs en grams d’alcohol per litre de sang o de mil·ligrams d’alcohol per litre d’aire expirat i estableixen les correspondències següents:

  • Conductors no professionals amb més de dos anys de carnet: un màxim de 0,5 g per litre de sang o de 0,25 mg per litre d’aire expirat.
  • Professionals i conductors novells (menys de dos anys de carnet): un màxim de 0,30 g per litre de sang o de 0,15 mg per litre d’aire expirat.
  • Menors de 18 anys que condueixen patinets, bicicletes o ciclomotors: 0,0 %, és a dir tenen prohibit de beure si han de circular.

Controlo l’alcohol que bec, per tant no passa res, oi?

Si algú consumeix una quantitat elevada d’alcohol durant un període de temps llarg, acaba desenvolupant tolerància als efectes de l’alcohol. Això significa que cada vegada n’ha de beure quantitats més altes per experimentar els mateixos efectes. Si s’és capaç de beure quantitats ingents d’alcohol abans de notar embriaguesa, potser no sembla un problema i, en canvi, podria ser el primer senyal d’alarma.

Amb el consum perllongat de quantitats excessives d’alcohol els signes naturals del cos que avisen quan es beu massa perden eficàcia. Amb això es tendeix a ingerir més alcohol, cosa que fa augmentar el perill de patir danys greus.

Com es pot reduir el consum d’alcohol

Hi ha moltes maneres d’ajudar-se a deixar de beure. Una persona que beu massa pot trobar que és impossible de reduir el consum d’alcohol. Si l’hàbit de beure ha estat força intens i perllongat en el temps, li pot ser difícil de reduir-ne el consum, en part perquè sempre costa canviar de costums. Potser ni tan sols està convençuda de si vol deixar de beure o no. Per aquesta raó li pot anar bé de reduir-ne el consum de risc a uns nivells més segurs, com a fase prèvia a aconseguir l’abstinència total, que ha de ser l’objectiu final quan hi ha una addicció a l’alcohol.

Com en podem reduir el consum pas a pas

Tal com hem explicat, la primera mesura es enregistrar, cada dia o un cop la setmana, tot l’alcohol consumit. En aquest enllaç es pot trobar un manual d’autoajuda per deixar de beure.

Cal pensar en la manera de facilitar la reducció del consum d’alcohol. Les recomanacions següents hi poden contribuir:

  • S’hauria de deixar de beure alcohol entre setmana o els dies feiners.
  • Convindria no tenir alcohol a casa.
  • Caldria substituir la segona beguda per aigua, cervesa sense alcohol, cafè o un refresc, entre d’altres.
  • Aniria bé canviar de ruta quan es torna de la feina (o en anar-hi) per evitar entrar al bar de sempre.
  • S’haurien de substituir les begudes d’alta graduació per d’altres de més lleugeres.
  • Es recomana de començar a beure més tard.
  • Es pot visitar la família en comptes de fer una trobada amb els amics.
  • Es recomana de cercar alternatives sense alcohol per al temps de lleure.

Aquesta llista, que podria ser molt més llarga, s’hauria d’adaptar a les necessitats i les característiques de cadascú i s’hi haurien d’incloure totes les opcions realistes. Finalment, podríem posar en pràctica aquests suggeriments o d’altres i avaluar-ne el progrés amb un amic o una persona del cercle íntim.

Què passa si no en podem reduir el consum tot sols

Pot ser difícil de reduir el consum d’alcohol sense suport extern; la bona notícia, però, és que hi ha diversos llocs on és possible d’obtenir ajut i un tractament. El metge en pot avaluar la majoria de casos i derivar el pacient als serveis especialitzats. Totes les comunitats autònomes disposen de centres especialitzats per tractar els pacients addictes a l’alcohol. El tractament s’ha d’adaptar a les necessitats de cadascú i, ben sovint, cal implicar-hi altres membres de la família.

Què passa si tenim una síndrome d’abstinència forta quan provem de reduir el consum d’alcohol

La decisió de reduir el consum d’alcohol és àrdua i no hi cap raó per complicar les coses. La síndrome d’abstinència, que es caracteritza per la tremolor de mans, suor, basques o vòmits, insomni i, fins i tot, símptomes més greus, s’ha de tractar amb medicaments i sempre sota supervisió mèdica.

Bibliografia

https://www.dgt.es/muevete-con-seguridad/evita-conductas-de-riesgo/consumo-de-alcohol
https://pnsd.sanidad.gob.es/profesionales/atencionIntegral/red/recursos_tercer_nivel/home.htm