Fills, Salut i medicina
Què és la gestació sense embrió. Símptomes i diagnòstic
Índex de continguts
Què és una gestació sense embrió
És una mena d’avortament espontani que es produeix quan l’embrió deixa de desenvolupar-se en una etapa molt primerenca, o bé no s’arriba a formar. En condicions normals, l’embrió és embolcallat per una espècie de bossa plena de líquid que s’anomena sac amniòtic o gestacional. En el cas de la gestació sense embrió, el sac s’acaba formant però l’embrió no es desenvolupa. També es coneix com a ou buit i es parla de “sac gestacional buit”.
Per què es produeix
Les causes no són gens clares, tot i que el problema es relaciona amb problemes genètics, bé a l’òvul o bé a l’espermatozou. També el pot originar una implantació deficient de l’embrió a l’úter. En la majoria dels casos l’òvul presenta trastorns genètics en forma de cromosomes anòmals.
Altres causes possibles són:
- Una infecció.
- Problemes endocrinològics de la mare, o una malaltia autoimmunitària.
- Un teixit estrany dins de l’úter que el divideix en envans.
Quins símptomes té
La gestació sense embrió produeix, d’entrada, els mateixos símptomes que l’embaràs normal, com són les mames sensibles, un cansament insòlit o les basques. Ara bé, si la gestació és sense embrió, els símptomes desapareixen, un fet que pot ser revelador per a la dona.
El problema es detecta amb una ecografia prenatal, la primera de les tres que es fan habitualment durant l’embaràs, en general entre les setmanes 6 i 8.
Altres símptomes possibles són:
- Dolors lleus a la part inferior de l’abdomen.
- Petita hemorràgia vaginal.
Diagnòstic
Tal com s’ha explicat, l’ecografia de les sis setmanes mostra si hi ha cap embrió, perquè aleshores ja hauria de ser visible.
La inexistència dels símptomes propis de l’embaràs i el nivell de les hormones en confirmen el diagnòstic. Malgrat que aquest problema és freqüent, no és gens fàcil de determinar si es tracta d’un embaràs sense embrió a la consulta del ginecòleg.
Tractament
Una vegada s’ha comprovat la inexistència d’embaràs, es pot expulsar espontàniament el sac gestacional. De la mateixa manera, s’aconsella d’esperar una mica perquè el problema es resolgui; el temps pot variar de pocs dies fins a unes quantes setmanes. En aquest cas, es té hemorràgia vaginal.
Si no s’arriba a expulsar el sac, caldrà extreure’l perquè aquest teixit mort podria causar problemes. Aleshores se segueix un procediment quirúrgic, com ara el raspament, que lleva i elimina el teixit adherit a la paret uterina. Es practica amb anestesia i no cal ingressar la pacient a l’hospital.
Prevenció
No disposem de tècniques de prevenció específiques, tret de les recomanacions següents:
- Fer una vida saludable.
- Seguir una dieta equilibrada.
- Fer exercici.
- Mantenir el pes ideal.
- Minimitzar (o suprimir) el consum d’alcohol.
- I, per descomptat, no fumar.
Quan una dona decideix de quedar prenyada, hauria d’anar a la consulta del ginecòleg per fer-se revisar l’estat de salut general i els nivells vitamínics.
Després de la gestació sense embrió
Haver passat per una gestació sense embrió no vol dir res ni tampoc que s’hagi de repetir el fet. Per a una temptativa posterior es recomana especialment de seguir les normes de prevenció exposades, de manera que s’asseguri l’estat de salut òptim de la futura mare. Si el problema es repeteix en un altre intent, convindria de sotmetre’s a un estudi genètic per avaluar els cromosomes.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana d’esperar sis mesos abans de tornar a provar un nou embaràs. Molts especialistes, però, afirmen que n’hi ha prou d’esperar que passin un parell de menstruacions.
Bibliografia