Salut Mental

Com s’eliminen els sorolls mentals: Estratègies per reduir l’estrès

Què són els sorolls mentals

Hem d’interpretar els sorolls o el brogit mental com qualsevol factor que envaeix la ment de manera aleatòria i ens afecta psíquicament, o físicament i tot, tant si són pensaments, sensacions, percepcions, neguits com obsessions. Els pensaments solen ser repetitius i negatius i originen estats d’ànim nocius per a la salut, com ara insomni, ansietat i estrès.

Aquests factors poden provenir de qualsevol font, siguin relacions emocionals o laborals, problemes econòmics, etc.

Qui en pateix

En realitat tothom en pot patir, si més no algun cop a la vida, però hi ha gent que hi és més propensa, de la mateixa manera que hi ha persones més resilients, més fermes o robustes i capaces de suportar més bé els sorolls mentals. En el primer grup trobem:

  • Els perfeccionistes, per a qui la fal·lera de fer les coses bé els pot comportar una insatisfacció constant.
  • Les persones amb ansietat, que fa augmentar els sorolls mentals en un cercle viciós.
  • Els pacients amb estrès crònic. L’estrès també origina brogit mental i a la inversa.
  • Persones molt emotives, que es qüestionen constantment les coses i hi donen més de cent voltes.

L’excés d’informació que ens arriba també pot afavorir un desgavell de pensaments que es converteixen en sorolls mentals.

Així doncs, cal definir els sorolls mentals com el batibull de pensaments que jutja, avalua i compara fins a crear-nos expectatives irreals sobre com hauria de ser la nostra vida, fet que té com a conseqüència una frustració perquè no hem aconseguit l’objectiu.

Com eliminem l’estrès

El brogit mental i l’estrès tenen un vincle estret, perquè l’un porta a l’altre. Hi ha diverses tècniques per combatre l’estrès, si bé no se n’ha descobert cap de miraculosa i no ens en podrem desempallegar d’avui a demà.

Les tècniques que es descriuen a continuació exigeixen pràctica i s’han de repetir amb regularitat, si volem enfortir la ment i notar que les coses comencen a millorar.

  1. Fes exercici

Quan fem exercici amb intensitat secretem hormones del benestar, que tenen un efecte calmant; a poc a poc, ens tornem més resilients i, alhora, se’ns reforça l’autoestima.

  • Respira bé

Cal aprendre a respirar amb l’estómac o, més ben dit, cap a l’estómac. Es triga una mica a dominar la tècnica, però si respirem d’una manera profunda, aclucant els ulls, podrem arribar a reduir amb rapidesa les desagradables sensacions de l’estrès. En la bibliografia s’ha inclòs un vídeo de demostració.

  • Dorm com cal

És essencial dormir bé, és a dir tenir un son de qualitat. Hem d’evitar el cafè a partir de les quatre de la tarda i suprimir el consum d’alcohol (o minimitzar-lo). Convindria tenir l’habitació fresca, airejada i completament a les fosques. També hauríem d’apagar les pantalles (tauletes, mòbils o televisors) com a mínim una hora abans d’anar a dormir.

  • Evita l’alcohol

I altres substàncies; encara que sembli que ens ajuden a adormir-nos, el cas és que és ben al contrari. A curt termini ens ensopeixen, però així que en passen els efectes, encara ens trobem pitjor que abans.

  • Fes meditació: practica l’atenció plena (mindfulness)

La idea de l’atenció plena o el mindfulness és que ens centrem en les coses que fem. Si mengem, hauríem de pensar en el contingut de la forquilla, en els nutrients que ens aporta i en els efectes beneficiosos que té per a l’organisme. Així aconseguirem de reduir dràsticament el brogit mental.

  • Cerca ajuda

Si compartim els maldecaps amb el cercle familiar més íntim, amb els amics o amb un terapeuta, alliberarem la ment de molts problemes i ens trobarem més bé.

  • Escriu un diari

Tothom té, en certa manera, una tendència a recordar les coses dolentes, però si deixem constància en un diari de les coses bones de cada dia (és sorprenent que n’hi puguin haver tantes), aviat ens adonarem que progressem i això ens animarà.

Altres estratègies d’ajuda

És impossible d’evitar totes les situacions que causen sorolls mentals o estrès en la vida diària. Malgrat tot, sí que podem anar introduint petits canvis que frenin les situacions angoixoses, encara que només sigui de manera temporal. Recomanem les estratègies següents:

  • Passar temps fora de casa i passejar a l’aire lliure.
  • Procurar envoltar-se de gent que ens faci riure; seguir sèries o programes de TV divertits.
  • Escoltar música.
  • Trobar activitats per a les estones de lleure: cuinar, pintar o tocar instruments.
  • Menjar bé i de manera saludable i evitar el consum d’alcohol!

Bibliografia

Vídeo: aprèn a respirar