Alimentació i Nutrició

Lactis: deu arguments a favor i en contra de suprimir-los

La majoria dels especialistes en nutrició i endocrinologia s’oposen a deixar que abandonem un grup sencer de nutrients. Tal com deus saber, hi ha tres grups bàsics per classificar els aliments: els hidrats de carboni (o carbohidrats o simplement hidrats), les proteïnes i els greixos. Hi ha diversos règims per aprimar-se que recomanen de suprimir-ne algun; són els coneguts com a dietes per dèficit. El cas, però, és que tots aquests règims s’han posat força en qüestió i la comunitat científica recomana de manera unànime que l’opció ideal és menjar de tot, en quantitats raonables i de manera equilibrada, seguint aquests tres paràmetres:

  • El 15 % de les calories han de provenir de proteïnes ingerides.
  • Els carbohidrats haurien d’aportar entre el 40 i el 60 % de les calories.
  • Els greixos haurien de representar el 30 % de l’aportació calòrica en la dieta.

La raó és que cada grup de nutrients aporta diferents vitamines, minerals i elements que formen un conjunt necessari per al cos. Tota una altra cosa és, per exemple, suprimir els lactis de la dieta per una al·lèrgia; però en aquest cas és un fet ineludible.

Suprimir els lactis de la dieta pot tenir conseqüències, tant bones com dolentes. Tot seguit s’expliquen quins canvis pot experimentar el cos en prescindir-ne i els motius.

1. Podries tenir menys mals de cap

El causant en podria ser un component químic (però natural) que sovint trobem al formatge, sobretot en els formatges que tenen una maduració més llarga: es tracta de la tiramina, un aminoàcid que ajuda a regular la pressió arterial i que en certes persones fa disminuir les migranyes i els mals de cap. Si tens aquests trastorns amb regularitat valdria la pena de suprimir els lactis una temporada, que potser són a la base del problema. Ara bé, potser no ho aconsegueixes.

Així mateix, els lactis contenen vitamina B2, que és tan important, i el seu dèficit justament es podria associar a les migranyes. Per tant, si decideixes d’eliminar-los de la dieta, verifica si n’estàs ben proveït: els bolets, les ametlles i els espinacs n’inclouen en quantitats considerables.

2. Podries reduir la sensació d’embotiment

Per més que no t’hagin diagnosticat intolerància a la lactosa, sembla que fins a un 65 % de la població té problemes per pair la llet, tal com assenyala la Biblioteca Nacional de Medicina dels Estats Units. Això és perquè sovint la gent té un dèficit de lactasa, un enzim necessari per digerir bé la llet de vaca. Si exclous els lactis de la dieta, et pots trobar que et millora la digestió i que et disminueix la sensació d’embotiment. També pots experimentar l’efecte contrari, per això, i notar-te més tip per la reacció de l’organisme al canvi de dieta.

3. La teva salut intestinal se’n podria ressentir

Que millori la digestió és un bon símptoma, però no vol dir necessàriament que això també hagi d’afavorir la salut intestinal. El tub digestiu conté moltes classes de bacteris, tant beneficiosos com perjudicials. En altres articles ja hem parlat de la microbiota, que és el conjunt d’organismes que viuen a l’intestí i que són encara més nombrosos que les cèl·lules que formen el nostre cos. Lactis com el iogurt grec natural o el quefir tenen bacteris bons i probiòtics en abundància que ajuden a millorar la salut intestinal. Si decideixes que evitaràs els lactis, és important que substitueixis el iogurt per un aliment adequat o, fins i tot, que et plantegis de prendre suplements probiòtics per mantenir l’estabilitat de l’intestí.

4. Et podrien faltar nutrients essencials

Igual que els hidrats de carboni, els greixos i les proteïnes, els lactis poden ser un component essencial d’una dieta saludable. Els lactis són rics en elements tan importants com el calci o la vitamina D, cosa que obliga a controlar-ne els nivells en cas de suprimir-los de la dieta. Es poden suplir amb peix blau, com ara les sardines, que són una bona font de calci o amb algunes llets vegetals, que sovint s’han reforçat justament amb aquests components.

5. Podries emmalaltir amb més facilitat

Sí, perquè el sistema immunitari s’afebleix considerablement quan se suprimeixen els lactis de la dieta. Això es podria deure a la manca de vitamina B12, un regulador bàsic del sistema immunitari.

Podries caure malalt amb més facilitat i contreure malalties més sovint. Així doncs, assegura’t que menges aliments que contenen vitamina B12 o bé parla amb el metge sobre si et convé de prendre cap suplement.

6. Et pot millorar la pell

És prou sabut que la supressió dels lactis té un efecte de millora de la pell. La llet de vaca inclou hormones que poden reaccionar amb les teves i fer augmentar la producció de seu, que tendeix a tancar els porus; és a dir, la teva pell podria tenir més bon aspecte. Com advertiment et recordem que hauries de comprovar si la dieta que segueixes és equilibrada i si inclou tots els nutrients essencials.

7. Podries tenir més energia

Estem envoltats de temptacions que contenen una bona dosi de lactis i són poc saludables, com ara pastes farcides de crema, formatges o pizzes industrials. Si deixes els lactis, hauràs de vigilar més atentament què menges. Per exemple, per compensar la manca de calci que obtenies dels lactis hauries d’incorporar altres aliments que et poden aportar diversos nutrients, com ara: els espinacs, la col verda (o la col arrissada) i les mongetes seques, entre d’altres. Aquest canvi, a més, pot fer que tinguis més energia.

8. Podries trobar-te de més bon humor

La llet de vaca conté un percentatge elevat d’hormones, com ara l’estrogen i la progesterona. Aquestes hormones també poden interactuar amb les teves i causar-te canvis d’humor. És possible que en suprimir els lactis de la dieta, et millori l’humor general perquè es torna més estable.

9. Podries tenir síndrome d’abstinència

Si estàs acostumat als lactis, pots experimentar una mena de síndrome d’abstinència, és a dir, un desig viu d’ingerir-ne per haver-los suprimit completament de la dieta. És la reacció del cos als canvis en l’alimentació. A més a més, et pots trobar més cansat que no és habitual i tenir problemes per dormir.

10. Et podrien faltar proteïnes

Un nutrient important que aporten els lactis són les proteïnes, que de manera ideal haurien de constituir el 15 % de l’alimentació, tal com hem explicat abans. Les proteïnes són essencials per enfortir la musculatura i perquè, al capdavall, els òrgans et funcionin com cal. Hi ha molts altres aliments que contenen proteïnes, però val més que paris compte. La quinoa, les ametlles, la carn, o els ous, per exemple, podrien suplir-ne el dèficit.

Bibliografia

La importància de la llet

Beneficis de consumir llet