Benestar, Salut Mental

10 accions per millorar la teva autoestima

Mujer en bicicleta

Baixa autoestima? No et sents bé amb tu mateix, és a dir, no t’agrades? No agradar-se no és sa, i és un aspecte que s’ha de solucionar. Si tu mateix no t’agrades, serà més difícil que els altres et vegin com la persona estupenda que ets.

Però això no ho podràs aconseguir de la nit al dia. És com posar-te en forma: necessites una mica de constància i, per descomptat, fer l’esforç per aconseguir-ho. Cal practicar i perseverar per veure’n els resultats.

Et plantegem algunes estratègies per millorar la imatge distorsionada que tens de tu mateix i perquè et sentis molt més segur a la teva pròpia pell: per millorar l’autoestima.

1. Apunta tres aspectes que t’agradin de tu

Tant se val sobre què siguin: poden versar sobre el teu físic o sobre la teva personalitat. Pensa en aquests aspectes positius diverses vegades durant el dia, i quan ho hagis fet, apunta tres coses noves. Ja veuràs com acabes centrant-te en el millor de tu mateix i no en el pitjor.

No has de pensar en com t’agradaria ser, ni en aspectes de la teva personalitat que, en el fons, et són aliens i que estan fora del teu abast.

[mautic type=”content” slot=”ebook-03-ca” /]

2. Menja més fruita i verdura

Pot semblar-te sorprenent que portem a col·lació la dieta quan parlem d’autoestima. El perquè? És fàcil, si ho penses. Quan fas una cosa que saps que és bona per a la teva salut, li estàs dient al teu cervell que t’importes, que et cuides: “em preocupo per la meva salut perquè la meva salut val la pena”.

Doncs això: menja cinc peces de fruita al dia, o el seu equivalent en verdura. Millor encara: en comptes de cinc, intenta menjar-ne fins a deu peces diàries. Et sentiràs molt millor i pensaràs de manera més positiva en tu mateix.

3. Fes mitja hora d’exercici al dia

Camina, practica algun esport o ves a classes de ball. L’exercici ens fa sentir millor, perquè ens fa augmentar els nivells d’endorfines, que són unes substàncies químiques que produeixen sensació de benestar i que se secreten i van a la sang quan fem exercici. L’activitat física augmenta la felicitat i ens fa sentir que ens prenem seriosament el nostre benestar.

Recorda aquell vell adagi llatí: “mens sana in corpore sano”; és a dir, mantenir el cos sa enforteix la ment.

4. Fes una bona acció per algú…

Ja veuràs com et sents millor; a més, és gratificant veure que el destinatari de la teva bona acció te l’agraeix. Una mica de simpatia amb els altres farà que tu també estiguis millor.

Mujer hablando por teléfono

5. Però aprèn a dir “no”

És perillós veure’s pressionat constantment per fer coses pels o per als altres, coses per a les quals no tens temps o que faran que inverteixis part del teu temps en una activitat que no t’aporta res. No, no és contradictori amb el que hem dit abans, tots coneixem algú que tendeix a abusar de la nostra bona fe i “es passa” demanant favors.

Digues sí quan et sembli just i s’adeqüi al teu temps i estat d’ànim. I no has de donar explicacions del perquè del teu “no”; pensaries que realment no tens una raó vàlida…

Però són raons, i n’hi ha prou amb dir “ho sento, ara no puc” i aquí s’ha de quedar tot. No t’has de carregar de tasques per a altres persones, ja siguin amics, familiars o companys de feina.

6. Pren-te mitja hora per a tu

Llegeix una estona, fulleja unes revistes, pinta’t les ungles, truca per telèfon, posa’t una mica de música. És igual quina activitat facis, amb l’única excepció que ha de fer-te sentir bé i evadir-te una mica de la rutina.

7. Adreça’t a tres desconeguts

On sigui i als que sigui. A l’autobús, a la cua del supermercat o a l’oficina. Pot ser suficient dir només “hola” i somriure, o comentar el temps.

Això pot ser bo, perquè les persones amb baixa autoestima generalment van mirant a terra i donen per fet que els altres són millors i que, per descomptat, estan més segurs d’ells mateixos. Has d’acabar amb aquest pensament, i una de les maneres més segures de fer-ho és mostrant-te obert, amb ànims i amistós. Al principi et costarà, però veuràs com acabes sent una persona més sociable: agradaràs més a la gent i, per descomptat, t’agradaràs més a tu mateix.

8. Contacta amb un amic que fa temps que no veus

Per telèfon, per correu electrònic o convida’l a un xat. És habitual en les persones que no s’agraden pensar que seran pesades i que la trucada a deshora serà una nosa per a l’altre. Però la veritat és que de seguida et sorprendrà veure com de ben rebut és aquest contacte inesperat. Et motivarà i els motivarà.

amigos

9. Fes allò que fa temps que rumies

Deixar per demà el que puguis fer avui… No; arromanga’t i ordena aquell armari traster, fes neteja dels teus papers o comença un règim per aprimar-te, d’una vegada per totes. És probable que el fet d’ajornar constantment les coses que saps que has de fer t’estigui provocant un cert grau d’estrès i et faci estar desassossegat. És a dir, que mans a l’obra. Fer les coses en el moment oportú augmenta el respecte per un mateix.

10. Fes una llista de cinc bons propòsits

Dona’t uns terminis realistes per fer-los i posa-t’hi. Les persones amb baixa autoestima tendeixen a dir-se que no podran fer unes vacances, que mai no podran aprimar-se, deixar de fumar o canviar de feina. Tendeixen a oblidar-se de les bones intencions pensant que mai ho aconseguiran.

Fixa’t cinc objectius raonables i estableix uns terminis per complir-los. Et sorprendrà el que pots arribar a aconseguir, i cada vegada que compleixis un dels objectius fixats aniràs progressant, guanyaràs confiança i –ras i curt– felicitat.