Benestar, Salut Mental
10 coses que pots fer per millorar l’autoestima
Índex de continguts
De la mateixa manera que hi ha persones que neixen rosses, n’hi ha que semblen que hagin nascut amb un somriure als llavis i una confiança envejable en ells mateixos. Els que no ho tenen tot tan clar poden envejar aquest tret i pensar com seria gaudir-lo un mateix.
En realitat, es pot arribar a tenir una bona autoestima, però és com posar-se en forma: cal treballar, no és una cosa que canvia d’un dia a l’altre, cal perseverar per aconseguir-ho.
A continuació plantegem algunes tasques diàries. Si dia a dia n’emprens, almenys, la meitat, veuràs que arribaràs a agradar-te més, a sentir-te molt més segur.
1. Augmenta el consum de fruita i verdura
Ja saps que aquests aliments són excel·lents per a la teva salut, oi? Doncs obliga’t a menjar cinc peces diàries de fruita, o l’equivalent en verdura. I millor que cinc, deu. El perquè d’això és que obligant-te a fer alguna cosa que saps que és bona per a la teva salut estàs dient a la teva ment que t’importes i et valores, i que et consideres una persona de la qual val la pena ocupar-se i cuidar. Estaràs apuntalant pensaments positius sobre tu mateix.
[mautic type=”content” slot=”ebook-03-ca” /]
2. Anota tres trets teus que t’agradin
És igual què afectin, si el teu aspecte físic o a un tret de la teva personalitat. I repeteix-te’ls al llarg del dia. I cada dia, apunta també tres noves facetes. Si fas això amb regularitat, t’acabaràs centrant en les coses bones en lloc de criticar el teu costat més negatiu, t’oblidaràs d’enyorar el que està fora del teu abast.
3. Fes una bona obra
Mostra’t simpàtic amb els qui t’envolten i, fins i tot, amb qui tens tracte només ocasional. És bo per a qui rep el teu somriure, però també per a tu mateix. Quan fem alguna bona obra, ajudant algú, també nosaltres ens sentim millor.
4. Mitja hora diària d’exercici
Tampoc cal que insistim, com dèiem amb la fruita, en les bondats de l’exercici, que ja coneixes. Tots ens trobem millor quan en fem, perquè el cos allibera endorfines, que són aquestes substàncies químiques que augmenten el benestar.
No ens referim a un passeig bucòlic pel parc, sinó a qualsevol activitat que augmenti el ritme cardíac: caminar a pas ràpid o córrer, jugar a tennis o al futbol. Et farà sentir que et prens seriosament la teva salut, i et farà sentir-te molt millor; a la llarga, millorarà la teva autoestima.
5. Digues “no” a algú que et demana alguna cosa
Com dèiem abans, és bo ser simpàtic. Però no es tracta que et prenguin el pèl. Quan et sentis pressionat per la petició d’algú, alguna cosa que et suposa una nosa perquè tenies pensat fer una altra cosa, digues simplement “no”. No has de donar moltes explicacions del perquè. Els que tenen baixa autoestima tendeixen a jutjar poc sòlides les raons per no fer-ho, però són les seves. Digues “no, no puc, ho sento” i oblida-te’n. És important no carregar-te de tasques per a tercers, ja siguin companys de feina, familiars o amics. Digues “sí” quan vegis just el que et demanen i puguis bonament fer-ho.
6. Pren-te mitja hora per a tu
I fes el que et vingui de gust o el que t’agradi: entra al cinema, fes una sessió de ioga, toca una estona el piano, llegeix… No importa el que sigui, sempre que t’allunyi una estona de la rutina i et faci sentir bé.
7. Parla amb tres desconeguts
Desconeguts, sí. A l’autobús, a la cua del “súper” o a l’oficina. Dir “hola” i somriure, o comentar el temps és suficient. Per què? Doncs perquè has de deixar de mirar a terra i donar per fet que els del voltant estan més segurs de ells mateix que tu. Pren la iniciativa. Al principi et resultarà difícil, però ja veuràs que et tornes més sociable i que els altres et tenen molta més consideració. I t’ agradaràs més, és clar.
8. Fes ara mateix allò que tens abandonat
Ordena aquella llibreria que està tan de cap per avall que ja no hi trobes res, classifica i arxiva els papers del banc, proposa’t menjar més sa… Probablement, aquestes tasques que fa dies o setmanes que ajornes et suposin un cert desassossec, de manera que treu-te-les de sobre, i a més de l’alleujament de deixar de pensar-hi, et sentiràs molt millor. En realitat, augmentarà el respecte per tu mateix.
9. Truca a algú que no vegis fa temps
Contacta per telèfon, per correu electrònic o a través d’un xat, és igual. És possible que recordis algú, però pensis que estarà ocupat, o que no recorda ni la teva cara. No és així. El contacte que estableixis serà grat per a tots dos i seràs ben rebut. És motivador saber que et recorden, i la bona resposta que rebis serà igualment gratificant per a tu.
10. Marca’t cinc bons propòsits
Que puguis emprendre al llarg de l’any o d’un mes. Estableix terminis realistes (ja que si no ho fas, la impossibilitat de complir-los serà frustrant) i posa’t en marxa. Les persones de baixa autoestima tendeixen al derrotisme i a pensar que mai no podran canviar de feina, o ser primes, o fer aquell viatge somiat. És fàcil deixar els bons propòsits al calaix perquè penses que mai no els aconseguiràs. Però si comences amb petites metes, realistes, i et fixes un termini raonable per dur-les a terme, et sorprendrà el que, amb el temps, podràs arribar a aconseguir, i augmentaran la teva confiança i felicitat.