Els infants confinats a casa: els teus fills tenen problemes del son?

El confinamiento y los niños

Els infants confinats a casa: els teus fills tenen problemes del son?

Toca estar-se a casa. Les autoritats cada vegada són més estrictes amb els incompliments del confinament i, tal com ho recomana la comunitat científica, fan ben fet. A banda d’evitar la infecció, cal minimitzar el risc que nosaltres encomanem el virus anem on anem (de fet, en podem ser portadors sense saber-ho).

Un dels problemes que es pot trobar una parella amb fills, en aquesta situació, és que no sap què n’ha de fer. En una publicació posterior suggerirem unes quantes idees per a aquest cas, però avui ens volem fer ressò d’una nota de premsa de la Societat Espanyola del Son (SES), perquè ens podria ajudar a controlar els possibles problemes del son que el confinament pot causar en les criatures.

El son

El son és un tema molt complex i té uns mecanismes que encara són objecte d’estudi, pel fet que de moment són poc coneguts. Direm, breument, que és una necessitat biològica fonamental, que no serveix únicament per restituir l’activitat corporal, sinó que, mentre dormim, es produeixen canvis i reajustaments de l’organisme i de les seves funcions. Algunes són tan importants com la pressió arterial, la regulació de la temperatura corporal, la secreció d’hormones i les freqüències cardíaca i respiratòria, entre d’altres.

Aprofundir en aquest matèria depassa l’abast d’aquest article, però volem esmentar dos factors essencials que influeixen en el son: els ritmes circadiaris i els sincronitzadors socials. Els ritmes circadiaris, d’una banda, són els canvis conductuals, mentals i físics, que depenen principalment de la claror i de la temperatura ambients. Tots els éssers vius segueixen un ritme, o rellotge, circadiari. D’altra banda, els sincronitzadors socials estan constituïts per les rutines diàries en totes les nostres activitats. En el cas de les criatures, hi podem incloure els horaris escolars, les relacions socials, les activitats extraescolars, els horaris dels àpats, etcètera. Tots contribueixen a regular el son.

És evident que el confinament a causa del coronavirus ha eliminat de cop aquests sincronitzadors. La Societat Espanyola del Son recomana que intentem de mantenir una rutina semblant a la que la canalla tenia abans del brot. Això inclouria l’hora de despertar-se, els horaris dels àpats i de les activitats de lleure, de la feina de l’escola i de l’activitat física. En concret, fa les recomanacions següents:

1. Convindria dedicar un temps adequat a cada criatura, en funció de les seves necessitats. Com a orientació, cal tenir en compte que els infants, en funció de l’edat, dormen de mitjana:

  • Entre 11 i 14 hores, els infants de 1 a 2 anys
  • Entre 10 i 13 hores, els infants de 3 a 5 anys
  • Entre 9 i 12 hores, els infants de 6 a 12 anys
  • Entre 8 i 10 hores, els adolescents.

2. Caldria fer una exposició a la llum natural durant almenys dues hores diàries (per exemple, a l’hora d’esmorzar o jugant al costat d’una finestra on arriba la llum exterior).

3. Durant el dia, sobretot a les primeres hores del matí, val més evitar les activitats passives com ara: mirar la tele, jocs d’ordinador o fer servir el mòbil. En canvi, cal donar prioritat a les activitats que requereixen l’exercitació mental com ara fer deures, llegir o resoldre passatemps, o bé que impliquin el lleure compartit i el moviment.

4. Almenys una hora abans de portar-los a dormir, convindria introduir una rutina relaxant (per exemple, explicar un conte o seguir tècniques de relaxació compartides) per desconnectar del dia, en un ambient amb poca llum i soroll.

5. Caldria seguir un ordre en els àpats, estar-se de picar entre hores i evitar igualment les begudes o aliments excitants, sobretot a la nit, com ara els refrescos de cola o la xocolata.

Aquestes mesures bàsiques poden ajudar a fer que els teus fills dormin bé i, també, que aquest període d’inactivitat com a conseqüència del coronavirus els perjudiqui al mínim possible.

Uns quants consells contra el coronavirus

Consejos prevenir coronavirus

Els mitjans de comunicació ens bombardegen constantment amb xifres marejadores i amb les precaucions que hem de prendre, començant per no sortir de casa.

Fa tres setmanes publicàvem, en aquest mateix blog, un article sobre què cal saber del coronavirus, aquest virus temible que ens ha canviat la vida —i que encara ens la pot canviar més.

Continue reading “Uns quants consells contra el coronavirus”

En què consisteix la psicoteràpia?

psicoterapia

Qualsevol persona que se senti sobrepassada pels seus problemes i incapaç de fer-hi front pot beneficiar-se de la psicoteràpia. S’ha demostrat que aquesta pràctica té la capacitat de millorar els pensaments, les emocions i les conductes, i està relacionada amb canvis positius a nivell cerebral, corporal i, en general, de la qualitat de vida.

Continue reading “En què consisteix la psicoteràpia?”

És veritat que sopar engreixa?

cenar

S’ha dit sempre que el sopar és l’àpat que més engreixa. De fet, recordes la dita popular “Cal esmorzar com un rei, dinar com un príncep i sopar com un pobre”?

La intuïció ens diu que és més lògic consumir més calories d’hora al matí i al llarg del dia, que és quan les cremes, que no pas fer-ho a la nit, perquè aleshores en “gastes” menys. El dubte és si aquesta impressió és veritat o no.

Menjar tard engreixa?

Hi ha un estudi, que es va dur a terme al King’s College de Londres, i es va publicar al British Journal of Nutrition, en el qual els investigadors analitzaven els hàbits alimentaris de més de 1.500 infants. Els resultats van indicar que no hi havia cap correlació determinant entre sopar més tard de les vuit del vespre i guanyar pes.

Dit altrament: els infants que sopaven més tard no eren pas més grassos que els qui no menjaven res a partir d’aquesta hora. Cal entendre que la ingesta de calories, en tots dos casos, era idèntica.

Aquest treball n’avala altres d’anteriors, ara però amb persones adultes, que tampoc no han trobat cap connexió entre tots dos fets. Així doncs, cal posar en dubte la creença popular.

[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]

Totes les calories són iguals?

Des d’un punt de vista estrictament metabòlic, les calories a l’hora d’esmorzar tenen el mateix valor que si es consumeixen a la nit. Guanyarem pes (és a dir, ens engreixarem) si ingerim més calories que no en cremem, independentment de l’hora en què ho fem.

La ingesta global de calories, la quantitat d’activitat que es fa i l’origen d’aquestes calories –preferiblement si s’obtenen de fruites i verdures, gra sencer i lactis, i no pas d’aliments rics en sucres refinats i greixos– són els factors que realment tenen un impacte significatiu en la salut.

Per què ens engreixem

Malgrat tot, hi ha raons per vigilar què mengem després de les vuit del vespre, sobretot quina mena d’aliments tendim a consumir a la nit.

Ben sovint ens asseiem davant del televisor, després de sopar, amb alguna cosa per picar molt calòrica, com ara un gelat, quatre galetetes o una mica de xocolata que, habitualment, no ingerim per gana, sinó per avorriment, estrès, cansament o simplement per costum. Aquesta mena de menjar, al qual es para poca atenció, en nombroses ocasions ens fa guanyar pes.

El sopar afecta la digestió i el son?

Hi ha altres consideracions derivades de menjar a la nit i que s’escapen de l’objectiu d’aquest article, però que cal tenir en compte.

A banda de l’excés de calories, menjar massa abans d’anar a dormir pot provocar trastorns digestius. Durant el son, la digestió s’alenteix de manera natural, tal com passa amb el metabolisme.

Anar a dormir havent sopat pot produir indigestió, reflux i acidesa. Els aliments abundants en greixos o amb moltes espècies són els que més ens poden afectar i, per tant, els hauríem d’evitar a la nit.

Per la mateixa raó, els aliments rics en sucres, els quals faran augmentar la glucosa a la sang, també tindran com a conseqüència la pujada del cortisol, l’hormona de l’estrès, fet que afecta, en definitiva, la qualitat del son.

Què podem menjar a la nit

Si et preocupa d’engreixar-te, ja hem vist que l’organisme processa les calories de la mateixa manera al matí que al vespre.

Ara bé, si, en canvi, volem menjar de manera saludable i equilibrada, evitant que apareguin els problemes que hem esmentat abans, et fem unes quantes recomanacions a continuació.

  • Consumeix aliments que saciïn, proteics i rics en fibra. Si et fa l’efecte que estàs satisfet, ben probablement cauràs menys en la temptació de continuar picant.
  • Si, malgrat tot, picar davant del televisor encara et tempta, tingues a l’abast fruita seca en comptes de galetes, i iogurt natural en lloc de gelat.
  • Evita el sucre, la cafeïna i l’alcohol abans d’anar a dormir. Totes aquestes substàncies tenen un impacte negatiu en la qualitat del son.
  • Si tens problemes digestius, planteja’t d’apuntar què menges per sopar, de manera que puguis identificar quins menjars et produeixen aquests problemes i, en conseqüència, els puguis evitar.

Prevenir la malaltia cardiovascular, una qüestió d’hàbits

prevenirECV

Les malalties cardiovasculars (MCV) afecten el cor i les artèries i engloben les malalties cardíaques i les cerebrovasculars. Són responsables de 17,5 milions de morts cada any i són la primera causa de mort i incapacitat, per sobre fins i tot del càncer. A Espanya afecten el 25% de la població i, al contrari del que se sol pensar, no és principalment una cosa d’homes: un terç de les dones moren al món per MCV.

Continue reading “Prevenir la malaltia cardiovascular, una qüestió d’hàbits”

Com es poden pal·liar els dolors articulars

dolor articulaciones

Les articulacions són les juntures entre els ossos i els mantenen units formant el cos. Valgui, doncs, aquesta obvietat per entendre com en són, d’importants, i fins a quin punt s’han de cuidar. El mal en les articulacions és una cosa molt habitual, i la majoria de nosaltres n’experimentarà en algun moment de la vida. L’edat no hi ajuda, és clar i, a mesura que envellim, qui en té, sobretot si pateix d’artritis (la inflamació de les articulacions), notarà probablement que augmenta progressivament.

Continue reading “Com es poden pal·liar els dolors articulars”

MGC Mútua i AURA Seguros signen un acord de col·laboració

AURA Seguros, companyia especialitzada en  assegurances de decessos, i MGC Mútua, entitat asseguradora especialitzada en assegurances de salut, han signat un conveni de col·laboració que permetrà la comercialització de productes vinculats al  ram de salud per part d’AURA Seguros, així com la comercialització de l’assegurança de decessos per part d’MGC Mútua.

Continue reading “MGC Mútua i AURA Seguros signen un acord de col·laboració”

Fibra: en prens prou?

cereales integrales

La fibra és un grup d’aliments essencial, i prendre’n la quantitat diària suficient és important, no sols per a la digestió, sinó per a una gran varietat d’aspectes preventius de la salut, inclosa la malaltia cardíaca, l’atac de cor, la diabetis tipus 2 i el càncer. I no es pot oblidar que una dieta rica en fibra t’ajudarà a mantenir el pes, ja que et farà sentir-te més tip.

Continue reading “Fibra: en prens prou?”