MGC Mútua reprèn la seva activitat habitual garantint la millor resposta

Ja veiem la llum al final del túnel. Al llarg d’aquest període de confinament hem treballat, i seguirem treballant, per garantir la millor resposta a la crisi sanitària provocada per la COVID-19. Des de dilluns, dia 1 de juny, les oficines de la Mútua tornen a estar obertes al públic amb la voluntat de prestar servei a tots els mutualistes que requereixen una atenció presencial.

Continue reading “MGC Mútua reprèn la seva activitat habitual garantint la millor resposta”

Un estiu diferent i a resguard de la COVID-19

Verano a salvo de la COVID-19

Definitivament, el de 2020 serà un estiu diferent. En plena fase de desescalada tots ens preguntem com afectarà la COVID-19 i la transició a la “nova normalitat” a les nostres activitats estivals. Tot i que la informació es va actualitzant setmana rere setmana, en aquest article volem fer un resum de les mesures que va perfilant el Ministeri de Sanitat.

Continue reading “Un estiu diferent i a resguard de la COVID-19”

La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC)

La malaltia pulmonar obstructiva crònica, coneguda per la sigla MPOC, és una malaltia crònica de les vies aèries que ocasiona una pèrdua accelerada de la funció pulmonar. Parlem amb el Dr. Xavier Tarragó, especialista en pneumologia del Centre Mèdic MGC, sobre aquesta malaltia produïda principalment per l’exposició al fum del tabac.

Continue reading “La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC)”

Com reprendre la pràctica esportiva a l’exterior després del confinament

deporte tras el confinamiento

Després de set o vuit setmanes confinats a casa ja es poden fer sortides controlades per caminar i fer esport. Si volem evitar lesions, hem de reprendre aquesta activitat de forma progressiva. La Societat Espanyola de Medicina de l’Esport ens ofereix una sèrie de recomanacions.

Continue reading “Com reprendre la pràctica esportiva a l’exterior després del confinament”

Vertigen i mareigs cervicals

Vértigos y mareos

Normalment se’ls considera sinònims, però és un error: no és el mateix vertigen que mareig. Tant l’un com l’altre poden tenir causes ben diverses i veurem, al llarg d’aquest article, que els problemes cervicals són poc sovint la causa d’aquests dos trastorns.

Continue reading “Vertigen i mareigs cervicals”

Com pots saber si tens bronquitis o pneumònia

Bronquitos o neumonía?

Tens tos, congestió al pit i dificultat per respirar. Podria passar que, a més a més, tinguessis febre. I et planteges si tens una bronquitis o bé és una pneumònia. En realitat no és fàcil que tu arribis a determinar de quina de totes dues es tracta. Tot seguit repassarem tots dos trastorns.

Continue reading “Com pots saber si tens bronquitis o pneumònia”

Quins tipus de mascaretes hi ha i quina hem d’utilitzar?

mascarillas

Les mascaretes són un mitjà complementari de protecció que estarà molt present en el pla de desescalada del confinament i quan es torni a la “nova normalitat”. Els tipus de mascaretes i les seves diferents funcions poden causar dubtes a l’hora d’adquirir-ne. Quina és la més útil segons la nostra situació personal amb relació amb la COVID-19?

Continue reading “Quins tipus de mascaretes hi ha i quina hem d’utilitzar?”

Desequilibri hormonal: Què és, tractament i com evitar-ho?

Si et sents excessivament cansat, tens una inflor anormal o simplement no passes per un bon moment, podria deure’s al fet que estàs passant per una etapa de desequilibri a les teves hormones.

Les hormones no són quelcom al que habitualment dediquem temps, i tanmateix tenen un paper molt important en la nostra vida diària, des de la gana fins a la libido. Resulta lògic, per tant, pensar que un desequilibri hormonal afectarà la teva salut de moltes maneres.

A continuació, t’expliquem amb detall què és el desequilibri hormonal, quina és la millor manera de tractar-lo i alguns passos que pots donar per restaurar l’equilibri desitjable, afectant així la dieta i l’estil de vida.

Què són les hormones

Les hormones són “missatgers” químics, produïts a les glàndules endocrines i alliberats a la sang. Controlen moltes funcions del cos, com el creixement o la reproducció. N’hi ha més de 50 tipus diferents i cadascuna té el seu paper específic. Algunes de les principals:

  • Cortisol, que és l’hormona de l’estrès
  • Tiroxina, que controla el metabolisme
  • Estrògens, l’hormona sexual femenina
  • Testosterona, l’hormona sexual masculina
  • Leptina, que regula el pes corporal
  • Insulina, vital per controlar els nivells de sucre
  • Melatonina, l’hormona del son

Què és el desequilibri hormonal

El desequilibri es produeix quan el nivell d’una hormona augmenta en excés, o bé quan es produeix en menor quantitat de l’habitual. És completament normal que els diferents nivells fluctuin en diferents moments de la vida, o fins i tot del mes.

Però el desequilibri es dona quan el nivell d’una hormona determinada augmenta o disminueix anormalment, cosa que influeix en diferents aspectes de la salut. Un desequilibri hormonal pot comportar canvis en l’estat d’ànim, en el pes o en el son.

Principals causes

Les causes d’un desequilibri hormonal són molt variades. Algunes són naturals, com la pubertat, l’embaràs o la menopausa. Altres estan relacionades amb els hàbits o amb certes malalties. Les més comunes són:

  • Estrès crònic. Eleva el cortisol i afecta altres hormones. És fonamental aprendre a evitar l’estrès.
  • Manca de descans. La melatonina i altres hormones s’alteren si no aconsegueixes dormir bé.
  • Alimentació inadequada. L’excés de sucres o greixos pot alterar la insulina, la leptina i els estrògens.
  • Consum d’alcohol. Pot afectar la producció hormonal. Per aquesta i múltiples causes, es recomana sempre reduir el consum d’alcohol.
  • Trastorns hormonals, com l’hipertiroïdisme o l’hipotiroïdisme.
  • Ús prolongat d’anticonceptius hormonals o de medicaments.

Desequilibris o problemes hormonals en dones

Els problemes hormonals en les dones poden deure’s a la pròpia menstruació o a altres causes.

Amb la regla

El desequilibri hormonal amb la regla pot provocar irregularitats, dolor, menstruacions absents (amenorrea), regles massa abundants o canvis emocionals intensos. Aquests canvis no sempre són patològics, però si es repeteixen o afecten la qualitat de vida, convé consultar un especialista. També és freqüent notar inflor, dolor als pits o fatiga abans o durant la menstruació. Tot això està relacionat amb els nivells de progesterona i estrògens.

Altres motius

A més del cicle, hi ha altres factors que provoquen canvis hormonals en les dones. L’embaràs, el postpart o la lactància modifiquen els nivells hormonals de manera natural. El mateix passa amb la menopausa. També poden influir el síndrome d’ovari poliquístic (SOP), certs fàrmacs o fins i tot el sobrepès.
En alguns casos, la testosterona també es veu alterada, cosa que pot generar acne, pèl facial o pèrdua de cabell. A vegades, la causa no és evident, i es necessita una avaluació mèdica completa per detectar l’origen del desequilibri.

Símptomes d’un desequilibri hormonal

Les hormones afecten globalment la salut, de manera que els símptomes d’un desequilibri són amplis i dependran del tipus d’hormona que no funciona com hauria.

Bàsicament, hi ha alguns símptomes principals del desequilibri hormonal que ens ajuden a veure de forma més o menys ràpida que estem passant per això:

  • Canvis d’humor, incloent-hi estats depressius, ansietat o pèrdua o disminució de la libido.
  • Debilitat muscular: si, per exemple, pujar un pis per l’escala suposa un esforç.
  • Canvis a la pell: brots d’acne, estries, pell seca.
  • Canvis en el cicle menstrual: regles intenses, o irregulars, o absència de regla.
  • Cabell dèbil: si apareix feble, fràgil o perd l’atractiu anterior.
  • Fatiga crònica: cansament sobtat o canvis en els patrons habituals de son.
  • Fluctuació del pes: és més habitual engreixar-se, però també es pot produir un aprimament inexplicable.

Tractament del desequilibri hormonal

Ja hem vist que el desequilibri té conseqüències més o menys desagradables sobre la salut. No obstant això, el millor tractament per al desequilibri hormonal ha de ser recomanat per un especialista. Amb una visita al metge de família aquest problema sol tenir fàcil solució.

El metge demanarà una anàlisi de sang que indicarà quin és el millor tractament per restaurar l’equilibri. Certs medicaments tenen efectes directes en els nivells hormonals, com la medicació per a la tiroide, les píndoles anticonceptives o les teràpies d’estrògens o progesterona. Aquests medicaments, que per descomptat ha de receptar el metge, ajudaran a recuperar l’equilibri.

Tractaments freqüents per al desequilibri hormonal

A l’hora de recomanar un tractament per al desequilibri hormonal, cal tenir en compte quina és la causa d’aquest. Les dones són més propenses a patir-lo, ja que durant els cicles al llarg de la vida, les fluctuacions hormonals són constants.

Així, per exemple, en el cas de la menopausa, que és la retirada de la menstruació, es recomana la teràpia hormonal sistèmica, que consisteix a augmentar els nivells d’estrògens mitjançant l’aplicació de pegats per a la pell, gels o cremes, així com la col·locació d’un anell o la ingesta d’una píndola. Tots aquests sistemes reduiran la simptomatologia que acompanya la menopausa.

Una altra opció són els productes vaginals en dosis molt baixes. També es comercialitzen com a cremes, comprimits o anells i permeten reduir la quantitat d’estrògens que l’organisme absorbeix. En ser els nivells baixos, estan indicats únicament per a la simptomatologia vaginal o urinària durant la menopausa.

Altres opcions són la teràpia de reemplaçament hormonal o TRH, que és un dels tractaments més utilitzats quan els nivells d’hormones són molt baixos. També la teràpia combinada, que inclou els estrògens amb la progesterona o la progestina. Es pot utilitzar quan l’úter està intacte, així com per oferir protecció davant la hiperplàsia endometrial o el càncer en aquesta zona.

Finalment, es pot optar pels tractaments d’optimització hormonal. S’utilitzen tant en homes com en dones i consten d’hormones bioidèntiques, és a dir, que procedeixen de fonts vegetals i que han estat modificades en un laboratori.

Però com comentàvem anteriorment, qualsevol tractament per al desequilibri hormonal ha de ser diagnosticat i assessorat per un professional mèdic, ja que cada persona és diferent i pot requerir un tractament concret. Un tractament mai no ha de ser autodiagnosticat pel mateix pacient.

Remeis naturals per al desequilibri hormonal

Si no vols recórrer als medicaments, pots intentar recuperar l’equilibri hormonal per mitjans naturals. Intenta el següent:

  • Mantén un pes saludable.
  • Fes exercici amb regularitat.
  • Evita l’estrès.
  • Dorm bé.
  • Suprimeix o, almenys, minimitza el consum d’alcohol.

També hi ha aliments que poden ajudar a recuperar l’equilibri hormonal. De manera general, els següents:

  • Nous
  • Ostres
  • Olives
  • Salmó
  • Alvocat
  • Col arrissada (kale)
  • Xocolata negra
  • Cigrons

Remeis naturals per al desequilibri hormonal segons la causa (hormona afectada):

  • Excés d’estrògens: menja moltes verdures crucíferes, com la col, la col arrissada (kale), les cols de Brussel·les, el bròquil o la coliflor. Contenen dues substàncies beneficioses, sofre i indol-3-carbinol, que ajuden el fetge i el cos a eliminar hormones innecessàries.
  • Falta d’estrògens: l’ideal és consumir aliments rics en fitoestrògens, com les llegums (especialment els cigrons) i les llavors de lli; també es troben a la soja, però assegura’t que sigui fermentada (miso, tempeh).
  • Síndrome d’ovari poliquístic: substitueix la majoria dels hidrats de carboni per greixos saludables, com els del salmó i altres peixos blaus, o els de l’alvocat, els fruits secs, l’oli d’oliva o les llavors.
  • Síndrome premenstrual: comprova el teu nivell de vitamina D i planteja’t prendre un suplement si el tens baix. Consumeix aliments rics en magnesi, com les verdures de fulla verda, la xocolata negra, les llegums, els fruits secs i les llavors.
  • Testosterona baixa: ajudaran els aliments rics en zinc, com la carn vermella (preferiblement alimentada amb pastura) i els mol·luscs com les ostres o els musclos. Els vegans poden substituir-ho amb moltes llenties i pipes de carbassa, encara que haurien de considerar prendre suplements.
  • Tiroide hiperactiva: el iode és clau, i es troba en gran quantitat a les algues marines. El seleni és important per convertir les hormones tiroïdals de manera que el cos les pugui utilitzar: està present a les nous de Brasil.
  • Tiroide hipoactiva: és important ingerir una dieta equilibrada, amb quantitats similars d’hidrats de carboni (no refinats), proteïnes i greixos saludables. També és important no saltar-se àpats ni menjar massa ràpidament.

Ara ja saps tot sobre què és exactament el desequilibri hormonal i com pots tractar-lo de manera adequada. Encara que repetim que davant aquestes situacions, la millor solució sempre recau a acudir al teu metge de família de confiança. Ell serà el responsable d’analitzar el teu cas i informar-te sobre com has d’actuar en aquesta situació.

Coneixes les assegurances mèdiques de MGC Mútua?

Si sospites que tens un desequilibri hormonal, el millor és comptar amb suport mèdic de confiança. Les assegurances de salut de MGC Mútua et donen accés a endocrins, ginecòlegs i anàlisis especialitzades per tractar qualsevol problema hormonal tant en dones com en homes.
L’atenció personalitzada permet actuar des dels primers símptomes, prevenir complicacions i trobar el millor tractament per a tu. A més, comptar amb un seguiment mèdic continu facilita mantenir la teva salut hormonal sota control al llarg del temps.
Perquè equilibrar les teves hormones no només és possible, sinó també essencial per viure millor.

La Fundació MGC col·labora en la iniciativa #JoEmCorono per a la investigació del tractament i la vacuna de la Covid-19

Glòria Montasell, mutualista, periodista i directora del programa “Viure des de l’essència”, ha entrevistat el Dr. Bonaventura Clotet, un referent mundial en la investigació de les malalties infeccioses i immunes, i impulsor d’aquesta iniciativa juntament amb el Dr. Oriol Mitjà, que ens parla de quin és l’estat actual de la pandèmia, de la investigació que està portant a terme la Fundació Lluita contra la Sida i, també, de com podem protegir-nos dels contagis.

El Dr. Bonaventura Clotet és Cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i president de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses.

La Fundació MGC està col·laborant amb la Fundació del Dr. Clotet en el projecte d’investigació per a la recerca de tractament i de la vacuna per a la Covid-19 amb una aportació econòmica de 30.000€. Per una banda, el Dr. Clotet i el Dr.Oriol Mitjà, investigador de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, encapçalen un assaig clínic aprovat per l’Agència Espanyola del Medicament que pretén frenar la transmissió del virus. 

Per altra banda, el Dr. Clotet, juntament amb altres investigadors, treballen en un projecte conjunt amb el Barcelona Supercomputing Center en el desenvolupament de fàrmacs, anticossos i una vacuna contra el coronavirus i altres futures amenaces similars.

Amb el lema #Joemcorono que està tenint un gran impacte a les xarxes socials, s’ha impulsat aquest projecte per a la lluita contra la Covid-19 a través d’una campanya liderada per l’actor Marc Clotet, fill del Dr. Clotet, i que ja ha aconseguit recaptar més de 2 milions d’euros.