Encara que tractar i millorar la salut mental dels pacients és l’objectiu dels professionals de la salut mental, moltes vegades ens preguntem quina és la diferència entre un psicòleg, un psicoterapeuta i un psicoanalista.
Continue reading “Psicòleg, psicoterapeuta i psicoanalista, quina és la diferència?”Mes: agost de 2020
7 beneficis de fer la migdiada
La migdiada és un costum molt arrelat a la zona mediterrània, a Hispanoamèrica i en alguns països orientals. Encara que moltes persones no se la poden permetre en el seu dia a dia per les seves obligacions laborals, és una activitat d’allò més saludable: una migdiada de 30 minuts després del dinar, a més d’ajudar-nos a recuperar el son perdut i a seguir amb el ritme de la rutina diària, ens proporciona nombrosos beneficis físics i mentals. Així que aprofita els dies de vacances i els caps de setmana i apunta’t a una bona migdiada. Entre altres coses, el cor t’ho agrairà.
Continue reading “7 beneficis de fer la migdiada”Per què no hi ha cap dieta saludable que sigui perfecta
Tenim una gran oferta de dietes: mediterrània, flexitariana, “paleo”, citogènica o keto, etc. I ens hauríem de demanar quina és la millor. I això mateix han fet uns investigadors del King’s College, a Londres, i han contestat de manera evasiva: qui ho pregunta? Perquè, matisen, no hi ha cap dieta “universal”, és a dir una que sigui “la millor” per a tothom.
Continue reading “Per què no hi ha cap dieta saludable que sigui perfecta”Revista “Interès Mutu” de juliol: “Al teu costat, ara i sempre”
La nova edició de la revista “Interès Mutu” ja està disponible per a tots els nostres mutualistes. Pots consultar-la en línia o descarrega-te-la al dispositiu des de l’oficina virtual.
Continue reading “Revista “Interès Mutu” de juliol: “Al teu costat, ara i sempre””Conservació de cèl·lules mare de cordó umbilical. Per què guardar-les?
La crioconservació de cèl·lules mare de cordó umbilical suposa una esperança per al futur en cas de patir determinades afeccions difícils de tractar. El fet que se segueixi investigant sobre les seves possibilitats terapèutiques farà que, amb el pas del temps, les àrees d’actuació d’aquesta pràctica augmentin.
Continue reading “Conservació de cèl·lules mare de cordó umbilical. Per què guardar-les?”‘Mascne’: com evitar els problemes cutanis deguts a les mascaretes
Les mascaretes redueixen el risc de contagiar la covid-19 i el seu ús és recomanat; si no obligat. Però poden causar un efecte indesitjable: la “mascne” –el terme no existeix–, que no és res més que l’acne mecànica, una erupció causada per un objecte que provoca sudoració de la pell i que a més la frega. Pot donar-se en qualsevol lloc del cos i està relacionada amb un ús prolongat de roba molt cenyida, biquinis, sostenidors, cascos o… mascaretes.
Què és l’acne mecànica
Sense cap mena de dubte, l’augment de situacions d’estrès ha causat brots i reaparicions de problemes cutanis, però un tipus “nou” d’acne ha sortit a la palestra. Es caracteritza per petits barbs que apareixen en zones tapades per la mascareta. L’ús generalitzat del dispositiu ha suposat un augment del problema.
La pot causar qualsevol tipus de mascareta, tant si és de tela, teixit “mèdic” o de paper. És ben conegut pels professionals sanitaris, que es veuen obligats a portar mascaretes durant períodes llargs de temps.
Què la causa
L’acne mecànica pot aparèixer quan algun agent protector pressiona la pell; en fases primerenques, la pell pot simplement mostrar-se aspra, però a mesura que progressa, aquests petits brots es poden irritar i acabar sent butllofes.
Tot això és degut a l’entorn de la mascareta: la suor, els olis de la pell i els bacteris queden atrapats entre la màscara i la pell. L’augment de la humitat i el fregament de la màscara causen que la pell sigui més permeable a aquests agents i s’irriti. En casos extrems es pot generar dermatitis de contacte.
Com es tracta
Abans de posar-te la mascareta
Posa’t una crema hidratant o una crema protectora (de barrera), insistint en les zones on t’estrenyi més.
Parla amb el teu farmacèutic perquè et recomani el més efectiu en el teu cas, tenint en compte el teu propi tipus de pell. Deixa que la crema actuï durant trenta minuts abans de posar-te-la.
Després de portar-la
Després de treure-te-la, renta’t curosament la cara i posa’t crema hidratant. Evita productes agressius –que continguin peròxid de benzil o retinol, per exemple–, atès que poden irritar més la pell, tenint en compte l’efecte de la fricció de la mascareta.
No et pintis; oblida el maquillatge fins que la pell es recuperi del tot, atès que pots empitjorar el problema. Si utilitzes mascaretes de tela, renta-les amb freqüència, si és possible amb aigua a 60 ºC i utilitzant detergents hipoal·lergògens i sense aromes.
Com evitar la ‘mascne’
Cuida’t especialment la cara
Renta-te-la amb un netejador suau, sense fragàncies i amb aigua tèbia. Utilitza una esponja suau o una tovalloleta especial, però no te l’apliquis amb els dits, atès que, encara que estiguin molt nets, poden irritar-te la pell.
Utilitza la mascareta del material i la mida adequats
Els professionals sanitaris tenen poca elecció, atès que han d’utilitzar l’adequada al seu tipus de feina, però la resta podem triar la que ens causi menys fricció possible. És important que el material del qual està feta no sigui sintètic (polièster, niló o raió).
Ha de ser tan còmoda com sigui possible. S’ha d’ajustar al pont del nas, als costats de la cara i a sota la barbeta. La mida adequada podrà evitar problemes cutanis. És important que et sigui còmoda per evitar tocar-la amb freqüència, atès que els dits són generalment portadors de gèrmens que irremeiablement traslladaries a la mascareta.
Cuida’t
Oblidant per un moment la mascareta, cuida’t també i mantén-te ben hidratat. Ajudarà si portes mascareta tot el dia i també tindrà efectes beneficiosos per a la pell de la cara.
Menja bé. Qualsevol lector d’aquests articles ja sap a què ens referim: molta fruita i verdura i hidrats d’absorció lenta i evitant els greixos animals i els hidrats refinats. Tornant a la pell, hi ha certa evidència que el sucre i els lactis empitjoren l’acne.
Pren-te un respir
L’associació americana de dermatologia (American Association of Dermatologists) recomana fer descansos de 15 minuts cada quatre hores, naturalment sempre que sigui possible i, sobretot, segur.
En realitat, aquesta norma es dirigeix més als professionals sanitaris que a la resta de la població, però és aplicable a qualsevol que porti mascareta moltes hores al dia.
En resum
La “mascne” és un trastorn relativament nou i que ha crescut exponencialment amb la pandèmia. Es va detectar primerament en els professionals sanitaris, però ara que en gran mesura tothom utilitza mascaretes, el problema s’ha estès i resulta important evitar problemes de la pell i saber com mitigar-los si es presenten.
I recorda: si tens un problema que no se soluciona amb aquestes recomanacions, més les que et pugui proporcionar el teu farmacèutic, ves a veure el teu metge.
Consells per controlar el colesterol a l’estiu
Tot i que les vacances serveixen per desconnectar i relaxar-se, això no vol dir que hàgim d’oblidar-nos per complet dels hàbits saludables, ja que a la tornada podem emportar-nos una sorpresa amb el colesterol. Quins consells podem seguir per mantenir a ratlla el nivell de colesterol sense deixar de gaudir de l’estiu?
Continue reading “Consells per controlar el colesterol a l’estiu”13 trucs per mantenir-te fresc durant una onada de calor
L’onada de calor al nostre país, amb temperatures que freguen els 40 graus, si no superiors, està en auge i tot indica que tindrem un estiu de rècords. De fet, rècords a part, en major o menor mesura, cada any passa el mateix i les autoritats sanitàries no deixen de recomanar que beguem molta aigua, que evitem el sol en les hores centrals del dia i altres consells per mantenir-nos segurs.
Aquí hi afegim alguns consells que et podran ajudar a mantenir-te una mica més fresc.
Continue reading “13 trucs per mantenir-te fresc durant una onada de calor”Cuida el teu cor, també a l’estiu
Les temperatures elevades de l’estiu i els canvis d’hàbits que experimentem durant les vacances poden afectar el nostre sistema cardiovascular. Com hem de cuidar el nostre cor en aquesta època? Pren nota d’alguns consells.
Continue reading “Cuida el teu cor, també a l’estiu”Els beneficis de la lactància materna
La lactància materna, a més de ser un període molt especial emocionalment, afavoreix la salut física dels nadons i les mares. Tant és així que l’OMS recomana que aquest període s’allargui almenys durant 24 mesos. A més, un aspecte que normalment no ens plantegem és que donar suport a la lactància materna contribueix a un planeta més saludable. A la Setmana Mundial de la Lactància Materna, recopilem tots els seus beneficis.
Continue reading “Els beneficis de la lactància materna”