L’1 d’octubre, se celebra el Dia Mundial del Vegetarianisme. Encara que moltes persones decideixen seguir aquesta dieta per consciència, com una filosofia de vida, també altres han decidit adoptar-la per motius de salut. I no els falta raó. Segons un estudi de l’American Journal of Clinical Nutrition, la dieta vegetariana redueix en un 32% el risc d’hospitalització o mort per accident cardiovascular.
Continue reading “La dieta vegetariana, òptima per tenir cura del teu cor”Mes: setembre de 2020
T’atreveixes a prendre una dutxa d’aigua freda? Llegeix aquí per què ho hauries de provar
A qui no li ha passat mai? Ets a la dutxa, en un moment de nirvana, deixant que l’aigua calenta et llisqui suament cos avall i, sense avisar, de sobte algú obre l’aixeta de l’aigua calenta a una altra banda de casa. La impressió és indescriptible, i tots implorem mentalment (o no, és clar, i fem el crit corresponent) a qui sigui que tanqui de seguida la remaleïda aixeta.
Continue reading “T’atreveixes a prendre una dutxa d’aigua freda? Llegeix aquí per què ho hauries de provar”Una tornada a l’escola atípica
La tornada a l’escola suposa en si mateixa un canvi important per als nens. Però aquest any encara més, perquè no només tornen d’una rutina relaxada de vacances, sinó de sis mesos d’aturada presencial escolar. Tot això els pot provocar unes sensacions i unes vivències que als pares i mares ens toca comprendre i acompanyar.
Continue reading “Una tornada a l’escola atípica”Olor de peus? Què pots fer per evitar-la
Et treus les sabates, els mitjons i… l’horror: una olor insuportable procedent dels teus peus. Amb sort, et passarà en la soledat de la teva habitació o, millor encara, de la teva cambra de bany. Però també pot succeir en un gimnàs o al vestuari de la piscina, envoltat de gent.
Sabies que en termes mèdics el problema s’anomena bromodosi? Això significa que el trastorn està descrit i també que hi ha coses que es poden fer per prevenir-lo. Llegeix aquí quins.
Què causa l’olor de peus?
Els peus tenen més glàndules sudorípares que qualsevol altra part del cos; sí, més encara que les aixelles, i al llarg del dia s’estima que poden produir més de mig litre diari de suor.
El fet curiós és que no és la suor allò que fa pudor, contràriament al que es creu. Quan comença a aparèixer l’olor, el que realment fa olor són els bacteris que colonitzen la pell dels peus. El procés que es produeix quan els bacteris es “mengen” la suor genera components químics i, entre ells, l’àcid isovaleriànic, que es creu que és el causant de l’olor.
Es pot prevenir?
El problema no és quant sui el peu, sinó la suor que es queda “atrapada” a les teves sabates si els peus no estan ventilats; la suor no té a on anar i s’hi queda. A l’hivern, quan ens posem sabates més aïllades i mitjons més gruixuts, i per tant menys ventilació del peu, permetem que els bacteris proliferin i és quan amb més probabilitat pot aparèixer el problema.
La bromodosi es pot presentar si et poses les mateixes sabates a diari, les lligues perquè t’estrenyin bé o les portes molt de temps posades.
També hi ha determinats canvis hormonals que es produeixen durant la pubertat i durant l’embaràs que poden provocar que els peus suïn més. També existeix un trastorn anomenat hiperhidrosi que causa una quantitat de suor anormal en les persones que el pateixen. Acostuma a presentar-se als palmells de les mans i a les plantes dels peus.
Causes mèdiques de l’olor de peus
La mala olor pot ser un símptoma d’alguns problemes no gaire freqüents, entre els quals hi ha:
- Peu d’atleta
És una infecció fúngica que acostuma a produir clivelles, escates, ampolles i coïssor i pot contribuir a l’olor dels peus.
- Queratolisi punctata
És un trastorn en el qual els bacteris “es mengen” la pell de la planta del peu. Causa una olor que pot recordar el formatge i la planta que mostra punts blancs.
- Medicació
Alguns medicaments poden produir mala olor, com, per suposat, el fet de descuidar la higiene.
Però, malgrat aquestes possibles causes, el principal culpable és habitualment el fet de portar les mateixes sabates, sense donar-les temps per ventilar-se adequadament.
Com tractar i prevenir la mala olor de peus
Pots provar el següent:
Extrema la higiene dels peus, eixugant-los bé, sobretot entre els dits.
No facis servir les mateixes sabates dia sí dia també. Alterna’n diferents parells i procura evitar aquelles que estan fetes de materials sintètics.
Si no pots alternar-ne diferents parells, treu-te-les quan arribis a casa, mitjons inclosos, i procura que les sabates es ventilin bé.
No facis servir mitjons sintètics (niló, etc.). La millor opció és el cotó o la llana, que absorbeixen i eliminen la humitat.
Prova un desodorant o un antitranspirant de peus.
Existeixen altres productes per a l’excés de suor als peus, com plantilles especials, pols per als peus o mitjons especials. Tots ells poden ser d’ajuda.
Quan s’ha d’anar al metge
Normalment, ningú va al metge perquè li facin mala olor els peus, això està clar. Però si res d’allò esmentat abans funcions, o tens una erupció als peus, o ampolles o dolor cutani, pot valer la pena la visita al metge de família.
Podria tractar-se com si fos una hiperhidrosi o una infecció bacteriana o fúngica, i determinar els tractaments necessaris. A més, no tractar a temps les infeccions fúngiques pot causar que s’infecti alguna ungla, fet que, a part de dolorós, és llarg de solucionar.
Coronavirus: 5 idees per comprar més segur
Seguim vivint una situació incerta, en la qual ningú no té clar en quin grau està controlat el coronavirus. Hi ha brots nous en diverses zones d’Espanya i possiblement caldrà tornar a confinar ciutats o comarques senceres, si és que no s’ha fet ja.
Continue reading “Coronavirus: 5 idees per comprar més segur”Les 10 millors vitamines i suplements per reforçar el teu sistema immunitari
És d’esperar que viurem poques circumstàncies a la vida com aquesta, en la qual la temible covid aguaita. Tots coneixem persones que han tingut el virus d’una manera discreta; que amb prou feines van tenir símptomes estranys (com la pèrdua del gust i de l’olfacte) però poca cosa més. D’altres no van ser tan afortunats, per desgràcia. El perquè d’alguns sí i els altres no, la ciència és ara com ara incapaç d’explicar-ho, llevat de les malalties cròniques prèvies que aquests últims poguessin patir. Però el que sí que sap la ciència és la importància de tenir un sistema immunitari fort.
Continue reading “Les 10 millors vitamines i suplements per reforçar el teu sistema immunitari”Aliments per a la visió
Una dieta adequada és un dels pilars bàsics d’una bona salut i, en el cas de la visió, no és una excepció. La Dra. Núria Paredes, especialista en medicina general del Centre Mèdic MGC, ens explica quin tipus d’aliments hem d’introduir en la nostra dieta per tenir cura de la visió i de la salut dels nostres ulls.
Quins nutrients són necessaris per mantenir una bona visió? Per mantenir una bona visió necessitem, en primer lloc, vitamines. La vitamina A ajuda a protegir les cèl·lules oculars, per la qual cosa és molt important per a la visió, especialment per a la visió nocturna, i prevé complicacions com ara la síndrome d’ull sec. També necessitem altres vitamines antioxidants, com ara la vitamina C i la vitamina E, que defensen l’organisme contra els radicals lliures i protegeixen les cèl·lules i el seu sistema immunològic. En relació amb la visió, les vitamines antioxidants protegeixen el cristal·lí i la retina de processos oxidatius que poden donar lloc a cataractes i a la DMAE (degeneració macular associada a l’edat) i prevenen infeccions oculars.
[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]
Necessitem minerals com ara el zinc, un potent antioxidant, i el seleni, que és l’oligoelement més abundant a la retina i el component bàsic del sistema antioxidant dels ulls.
I necessitem carotenoides com ara la luteïna i la zeaxantina, uns pigments que es troben en una part de la retina, la màcula, que és la responsable de la nostra agudesa visual. Aquests pigments actuen com a antioxidants i el que fan és eliminar els radicals lliures, per la qual cosa eviten l’envelliment de la nostra visió.
Un altre nutrient necessari per a la salut visual són els àcids grassos omega-3, sobretot el DHA, que tenen un paper clau en la capa de les cèl·lules nervioses de la retina. L’omega-3 prevé la degeneració macular i el glaucoma, així com l’ull sec, ja que afavoreix la lacrimació.
Una dieta inadequada pot influir en el desenvolupament de malalties oculars? Quines? Una dieta inadequada pot fer envellir de manera prematura la retina i la màcula. Cal tenir en compte que una alimentació que afavoreixi la hipertensió, la diabetis o l’augment del colesterol farà que hi hagi més rigidesa en les artèries de la retina i, per tant, aquesta s’envellirà de forma precoç.
Així mateix, una dieta sense luteïna, sense zeaxantina, sense vitamines ni antioxidants, farà envellir de forma precoç la màcula i dificultarà la nostra visió i la nostra agudesa visual. També pot augmentar el risc de cataractes una dieta sense vitamines ni minerals.
Quin tipus d’aliments hem d’introduir en la nostra dieta per tenir cura de la visió i de la salut dels ulls? Hauríem de consumir aliments rics en vitamina A, com ara els lactis i la verdura de color groc, vermell i carbassa: pastanaga, moniato, tomàquet, pebrot, préssec…
També hauríem de consumir àcids grassos omega-3, presents en el peix blau: salmó, sardina, tonyina o verat; en el marisc: crancs, llagostins i gambes, rics també en zinc; en la fruita seca: nous, ametlles i avellanes, que també contenen seleni, i en l’oli d’oliva verge extra.
La luteïna i la zeaxantina són molt importants i les trobem en la verdura de fulla verda, com ara els espinacs, la col arrissada, la col verda (kale), les bledes… I també en els ous. Amb els ous s’ha de fer un punt i a part perquè és un superaliment que conté moltes vitamines, luteïna i zeaxantina, aquestes últimes sobretot en el rovell, per la qual cosa té aquest color. És molt important consumir-ne, fins i tot diàriament.
Finalment, cal esmentar un aliment molt important per a la prevenció de les cataractes, que és la ceba, perquè conté quercetina, una substància que evita la progressió d’aquesta afecció ocular.
Consells per reprendre l’exercici físic després de les vacances
El setembre comporta per a molts la fi de les vacances. Després d’aquest merescut període de descans i desconnexió, tornar a la rutina se’ns pot fer una mica costa amunt, sobretot a l’hora de reprendre l’hàbit de l’exercici. Com podem superar aquest repte i tornar a fer esport després de les vacances?
Continue reading “Consells per reprendre l’exercici físic després de les vacances”