Les circumstàncies tan preocupants que ens ha tocat de viure ara fan més probable que aquest article sigui especialment vigent en cas de pèrdua d’algú pròxim. Tant de bo no sigui el teu cas.
Continue reading “Dol i depressió després de la mort d’un ésser estimat”Mes: octubre de 2020
Símptomes del Coronavirus: els signes menys freqüents de la COVID-19
La COVID-19 afecta de diferents maneres, segons cada pacient. Ja n’hem comentat els símptomes més habituals en aquestes pàgines: febre alta, tos seca i pèrdua temporal de l’olfacte i del gust. D’altres són la manca d’alè o la dificultat per respirar, el cansament, els dolors musculars o corporals, el mal de cap i la irritació de la gola.
Continue reading “Símptomes del Coronavirus: els signes menys freqüents de la COVID-19”Beneficis de menjar pasta
Macarrons, espaguetis, tallarines i altres varietats de pasta són un aliment molt present a les nostres llars i un dels plats preferits dels més petits. Encara que l’alt contingut en carbohidrats l’ha posat en el punt de mira en els darrers anys, la pasta és un aliment bàsic en la dieta mediterrània que, combinat amb altres ingredients saludables, té molts beneficis per a la salut.
Continue reading “Beneficis de menjar pasta”Penses fer-te vegetarià o vegà? Vuit coses que hauries de controlar
Seguir una dieta basada exclusivament en productes vegetals és, sens dubte, una decisió respectable i saludable. Ara bé, cal tenir en compte que hi ha nutrients que són escassos en els vegetals o, fins i tot, que no els inclouen.
Continue reading “Penses fer-te vegetarià o vegà? Vuit coses que hauries de controlar”Beneficis de menjar castanyers i les seves propietats nutritivas
És tardor i temps de castanyes. Són als boscos, a les botigues d’alimentació i als carrers, on en multitud de cantonades plenes de fum blanc, els quioscs de castanyes torrades ens atrauen amb la seva aroma. Si hi ha un fruit sec característic d’aquesta època sens dubte és aquest, encara que algunes de les seves propietats, com ara un baix nivell calòric (190 kcal. per cada 100 g), el diferencien dels altres i el fan especialment saludable per a pràcticament tothom. Et parlarem dels beneficis de menjar castanyes per a la teva salut.
Continue reading “Beneficis de menjar castanyers i les seves propietats nutritivas”Teleconsulta mèdica i servei d’Urgències 24h d’MGC Mutua (619 818 555)
Tots els mutualistes amb una assegurança d’assistència sanitària disposen de servei de Teleconsulta Mèdica, en el qual s’han reforçat les àrees de Teleconsulta Pediàtrica i Teleconsulta Psicològica.
Si ets mutualista recorda que per a tots els serveis de teleconsulta, també el d’Urgències 24 h, ja no has d’utilitzar l’antic 902 sinó el 619 818 555. Si necessites un altre tipus d’informació sobre les teves cobertures et pots dirigir via mail a atm@mgc.es o trucant al 93 414 36 00.
Continue reading “Teleconsulta mèdica i servei d’Urgències 24h d’MGC Mutua (619 818 555)”La importància del rentat de mans
Fins a un 80% dels gèrmens es transmeten a través de les mans. Un gest tan senzill com rentar-les bé amb aigua i sabó és de les accions més eficaces per evitar la propagació de malalties infeccioses, més que mai en aquesta època en què al coronavirus s’uneix l’arribada dels virus d’hivern.
Continue reading “La importància del rentat de mans”T’has engreixat aquests darrers mesos? 12 consells per perdre els quilos
La reclusió obligatòria ha canviat la vida a milions de persones arreu del món, n’ha modificat les rutines i ha augmentat l’aïllament, cosa que ha repercutit en forma de peatge en la salut mental i física.
Continue reading “T’has engreixat aquests darrers mesos? 12 consells per perdre els quilos”Coronavirus: Soc una persona d’alt risc?
Les darreres dades publicades sobre contagis i les taxes de mortalitat són preocupants i tothom es demana fins a on ens pot dur aquesta nova onada. Molts estem sotmesos a un grau elevat d’ansietat pel que fa a la nostra salut, i ens amoïna o obsessiona de seguir les accions concretes que ens recomanen.
Continue reading “Coronavirus: Soc una persona d’alt risc?”Parlem de la menopausa
La menopausa és un període de transició que experimenta la dona entre la fi de la seva etapa reproductiva i el començament de la no reproductiva, i que ve determinada per un descens dels nivells d’estrògens en els ovaris. Avui parlem de la menopausa amb la doctora Rosa Porqueras, especialista en ginecologia del Centre Mèdic MGC, i de com afecten la dona els canvis en aquesta etapa de la seva vida.
Què és la menopausa? La menopausa com a tal és el cessament de les menstruacions. Les dones neixen amb una dotació fol·licular determinada genèticament, que són els òvuls immadurs, amb capacitat de madurar cada mes. Amb el pas del temps, arriba un moment en què aquests òvuls s’esgoten i l’ovari deixa de funcionar. Això va acompanyat d’una sèrie de símptomes que apareixen abans de l’última menstruació. Aquest període sol durar uns cinc anys i produeix molts canvis en l’aspecte físic i emocional.
A quina edat sol presentar-se? La menopausa se sol presentar, generalment, entre els 47 i els 55 anys. De mitjana, les dones espanyoles arriben al climateri cap als 50 anys. Aproximadament un 1% de les dones tenen una menopausa precoç, qualificada així per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) quan la funció ovàrica desapareix a edats inferiors als 40-45 anys.
Quins són els símptomes i quant de temps solen durar? Durant la menopausa es produeixen diversos canvis hormonals en la dona. Els estrògens són unes hormones que actuen en les cèl·lules i el descens dels seus nivells produeix molts canvis emocionals i físics que poden influir en la seva salut.
Els símptomes de la menopausa o del climateri (m’agrada més parlar del període climatèric), són diversos: irregularitat en les menstruacions, les sufocacions –el que anomenem la síndrome ovarioprivo–, mals de cap, augment de les infeccions urinàries, augment de pes , palpitacions, manca de concentració, descens de la libido i sequedat vaginal…, i també poden aparèixer o empitjorar les incontinències d’orina.
A mitjà termini, el símptoma més important que es manifesta en aquest període és l’atròfia vulvovaginal. I, a llarg termini, amb el pas dels anys i tenint en compte la menor presència d’estrògens, hem de vigilar molt el risc d’osteoporosi –perquè l’organisme perd capacitat per absorbir calci– i el risc cardiovascular, ja que el paper d’aquestes hormones també actua de forma determinant en el sistema circulatori. Per a una major seguretat i tranquil·litat, cal fer revisions mèdiques periòdiques durant el període de la menopausa. Les dones que pateixen ja hipertensió, diabetis o hipercolesterolèmia poden requerir de forma individualitzada un tractament farmacològic específic.
Els constants canvis hormonals de la menopausa comporten també una sèrie de canvis des de l’esfera psicològica, com ara irritabilitat, insomni, passar d’estats d’eufòria a estats de tristesa sense cap motiu… Sol ser un estat temporal, encara que en ocasions pot prolongar-se en el temps i, si no es tracten, pot derivar en una depressió.
Com es poden reduir els símptomes? El consell professional en aquesta època i l’adaptació d’hàbits saludables que millorin la nostra qualitat de vida són determinants per minimitzar els símptomes.
A més, a l’inici de la menopausa, que és quan afecta més la qualitat de vida, hi ha tractaments específics dirigits a disminuir la simptomatologia que presenten les dones. La teràpia hormonal és realment efectiva. Encara que algunes vegades s’ha posat en dubte, en tots els estudis que s’han desenvolupat s’ha comprovat que funciona, sobretot en les dones que presenten una menopausa precoç i en aquelles dones que realment tenen una simptomatologia que afecta molt a la seva qualitat de vida.
És important insistir que les dones hem de tenir cura del trofisme vaginal. De la mateixa manera que ens posem crema a la cara cada dia, també hem de tenir en compte que hem de tenir cura d’aquesta part tan important del nostre cos. Per a aquest problema també hi ha tractaments locals amb estrògens molt eficaços (només estan contraindicats en dones que tenen càncer de mama) que van francament bé per millorar la qualitat de vida, per augmentar la possibilitat de tenir relacions satisfactòries indolores i per millorar la simptomatologia urinària.