Quan caus malalt, saps que probablement és per causa d’un virus, d’una infecció o que la malaltia té un origen bacterià. La majoria de la gent ignora, però, que una infecció bacteriana és diferent d’una infecció vírica, i els tractaments també són diferents.
Quina diferència hi ha entre una infecció vírica i una de bacteriana? Com s’escampen i com cal actuar en cada cas per recuperar-se’n ràpidament?
Ho responem tot seguit.
Què són els virus
Els virus són massa petits per veure’ls a ull nu. No es poden multiplicar per si sols, sinó que han d’envair una cèl·lula hoste i fer-ne servir els mecanismes per multiplicar-se.
En realitat es tracta de material genètic (DNA o RNA) envoltat per una proteïna que forma una capa de protecció. Les cèl·lules de les membranes mucoses, com ara les que recobreixen les vies respiratòries, són particularment proclius a rebre atacs dels virus, perquè no tenen cap capa de pell que les protegeixi.
Què són les infecciones bacterianes
Els bacteris són organismes formats per una única cèl·lula. Es poden multiplicar per si sols, perquè tenen la facultat de dividir-se. Tenen formes variades i els científics aprofiten aquestes característiques per classificar-los en grups.
Els bacteris són a tot arreu, damunt del nostre cos i a dins, però la majoria són pràcticament inofensius i, fins i tot, n’hi ha de molt útils.
Tanmateix, hi ha bacteris que causen malalties, bé perquè són en llocs equivocats del cos o bé perquè s’han “programat” per envair-nos.
Com s’escampen les infeccions
Tant les infeccions víriques com les bacterianes s’expandeixen bàsicament de la mateixa manera. Algú que s’ha refredat i tus o esternuda pot encomanar la infecció. I tant una classe d’infecció com l’altra es pot transmetre per un simple contacte de mans, amb una encaixada per exemple.
Els fluids corporals com la sang, la saliva i l’esperma poden contenir organismes infecciosos i la transmissió d’aquests fluids, per exemple per un contacte sexual, pot fer que una persona emmalalteixi per contagi. Això passa sovint en les infeccions víriques, com ara l’hepatitis o el VIH (que causa la sida).
Com evitem les infeccions
Per frenar fins a un cert punt l’expansió d’una infecció, sigui d’origen víric o bacterià, et recomanem que:
- Et rentis les mans
Renta-te-les amb molta cura i a fons. Les mans són una de les vies d’infecció més importants.
- No et toquis la cara
Potser no recordes que has saludat algú infectat amb una encaixada i, aleshores, et toques la cara —el nas, la boca o els ulls. Amb aquest contacte, els organismes que t’han passat per les mans t’entraran, de retruc, al cos.
- Sigues meticulós a la cuina
Tingues en compte que has de cuinar els aliments (o refrigerar-los, si escau) tan ràpidament com puguis.
- Desa per separat la carn, la fruita i les verdures
Si no les has cuinades (cal rentar bé la fruita). Talla-les fent servir fustes diferents.
- Val més que coguis la carn
És l’única manera de garantir que no té virus o bacteris.
- Malfia’t del nas
Cal tenir en compte que un aliment que conté aquests organismes invisibles no ha de fer pudor per força. N’hi ha que moren quan es cuina l’aliment, però encara hi poden deixar substàncies tòxiques que causin diarrees o vòmits.
- Opta pel sexe segur
Tret que tinguis una parella realment estable (i tots dos sigueu fidels), l’única manera d’evitar les malalties de transmissió sexual és fer servir preservatius.
Com es tracten les infeccions bacterianes
El tractament habitual és un antibiòtic específic, és a dir, un antibiòtic que mati únicament els bacteris que van causar la malaltia.
Per assegurar que reps el tractament correcte, el metge podria esbrinar, a partir d’una mostra de la gola o de l’orina, de quin organisme es tracta. El laboratori l’identificarà i, finalment, el metge et prescriurà l’antibiòtic adequat.
Com es tracten les infeccions víriques
Tal com hem explicat, els virus només es poden multiplicar a l’interior d’altres cèl·lules. El mateix sistema immunitari combat les infeccions virals del pacient, tot i que és habitual sentir que “la natura fa el seu curs”.
El tractament de les infeccions víriques, com ara la grip, inclouen habitualment:
- Beure força aigua
- Repòs. No tan sols perquè, quan sortim de casa, previndrem la propagació del virus, sinó perquè el pacient s’estalviarà contreure una infecció bacteriana
- Prendre analgèsics, com ara el paracetamol o l’ibuprofèn, per fer baixar tant el dolor com la febre
- Els vaccins. Actualment s’han desenvolupat vaccins contra la majoria de les infeccions víriques. És la manera més segura d’ajudar el cos a lluitar contra el virus
Constantment es desenvolupen nous medicaments antivirals que eviten la multiplicació dels virus i que propicien que la malaltia es guareixi més de pressa. Malauradament, però, aquests medicaments actuen contra molt pocs virus i tenen una efectivitat limitada.
Els antibiòtics no tenen cap efecte sobre infeccions víriques com la grip, i és del tot vital fer-los servir únicament contra infeccions bacterianes que no remetin per si soles. L’ús indiscriminat d’antibiòtics ha fet que que certs bacteris s’hi hagin tornat resistents—i malauradament encara n’és la causa—, i això ha creat un problema molt greu a escala mundial.