La regla se t’ha endarrerit un parell de dies, tu que vas com un rellotge, i et demanes si potser estàs prenyada. Tens un humor canviant –no et suportes ni a tu mateixa– i, de cop i volta, no pots ni veure aquella amanida que tant t’agradava. Després de rumiar-hi molt, penses si podries estar embarassada. Has llegit que t’has d’esperar per fer-te una prova i això et neguiteja. Pots saber realment si n’estàs?
De moment, amb dos dies de retard, la resposta és que no; no es pot afirmar pas. A continuació t’explicarem tot el que n’has de saber.
Símptomes de l’embaràs
El primer senyal d’embaràs, i el més significatiu, és la desaparició de la regla. Tanmateix, hi ha una munió d’indicis que t’hi poden ajudar:
- Tens basques, sobretot al matí. No se’n sap ben bé la causa, però potser és per les hormones de l’embaràs. De vegades s’acaben en vòmits.
- Els pits se t’endureixen i s’inflen, com unes quantes dones just abans de la regla. Això s’acaba normalitzant, a mesura que el cos s’acostuma al nou equilibri hormonal. També pot ser que l’abdomen s’infli de manera anòmala.
- Orines amb més freqüència.
- Estàs més cansada i et sols adormir sovint. Potser és per l’augment de la progesterona.
- Tens certa congestió nasal.
- Se’t manifesta un humor variable i impredictible.
- Tens petites secrecions de sang: s’anomenen hemorràgies d’implantació.
- Tens una mica de restrenyiment.
- Experimentes canvis en els gustos alimentaris.
- I, per descomptat, se’t retira la regla.
Com es confirma l’embaràs
Com ja deus saber, a les farmàcies venen tests sense recepta per comprovar si està embarassada o no. De fet, són el mètode habitual de control. Hauries de vigilar, però, perquè si et fas la prova gaire aviat pot ser que el resultat no sigui fiable. Cal esperar que passin quinze dies de la primera falta.
Si tens cap dubte i vols aclarir la situació, et recomanem que et visitin el metge de família o el ginecòleg.
Quan naixerà la criatura
El test ha sortit positiu i el metge t’ha confirmat l’embaràs. Ara el dubte és com es calcula quan ha de néixer. Això implica saber com funciona el procés.
La concepció es produeix aproximadament durant l’ovulació, és a dir quan l’òvul surt de l’ovari. L’ovulació té lloc a la meitat del cicle menstrual, cap al dia 14 (si prenem com a dia 1 el primer dia de la menstruació).
El començament de l’embaràs es calcula comptant a partir del primer dia de la darrera menstruació. Una gestació normal dura 40 setmanes en total, i no és gaire difícil de calcular la data en què probablement pariràs.
Si, per exemple, el primer dia de l’última regla va ser el 1r d’abril, hi hauràs de sumar una setmana, és a dir el dia 8 d’abril. Després afegeix-hi nou mesos i obtindràs la data del naixement; en aquest cas seria el 8 de gener de l’any vinent. Malgrat tot, aquest resultat és la data hipotètica: pot variar amunt o avall de manera impredictible. Per fer que aquest pronòstic sigui tan exacte com sigui possible, cal que hagis tingut la regla amb una regularitat d’unes quatre setmanes en les dues darreres menstruacions.
Què passa si acabes de deixar la píndola anticonceptiva
Si l’has deixada de prendre fa poc, potser passen diversos mesos (d’un a sis) fins que no es restableixen les ovulacions i els cicles menstruals normals.
Segons aquestes circumstàncies, en cas d’embaràs es difícil de calcular quin dia ha de néixer la criatura de manera fiable. Per tant, la recomanació més útil és fer-te una ecografia, que, practicada durant les 12 primeres setmanes, et dona l’estimació més exacta i segura del naixement del nadó a partir de la mida del fetus. Tots els hospitals amb maternitat l’ofereixen com una exploració rutinària a les dones gestants.
Conclusió
No et podem assegurar amb certesa absoluta si estàs prenyada o no sense un test convencional d’embaràs. Així i tot, probablement ja has observat que el cos t’envia senyals sospitosos.
I recorda: en cas de dubte raonable, ves al metge.
Bibliografia