Aspirina diària: és recomanable o no?

L’aspirina és potser el medicament més famós de la història. El nom, que va aparèixer a la darreria del segle xx, és a hores d’ara sinònim de fàrmac contra el dolor. Va ser el primer analgèsic no esteroidal (AINE) i, ben probablement, és el medicament que més es pren arreu del món. Constantment se li atribueixen nous beneficis i aplicacions, i en continua augmentant el consum.

Malgrat tot, com tot medicament té també desavantatges, i se n’han de tenir en compte els efectes secundaris. En aquest article en repassem els avantatges i els inconvenients.

Ús de l’aspirina com a mètode de prevenció

Hi ha nombrosos estudis que en confirmen l’eficàcia com a mètode preventiu per a les malalties cardíaques, i també per a diverses classes de càncer. En concret, ha demostrat que és eficaç per prevenir el càncer de colon, però no es descarta que també faci efecte amb altres variants de la temible malaltia.

Un dels avenços més recents l’aporta un grup de recerca de la Universitat d’Oxford, que afirma que és bo de prendre aspirines immediatament després d’una isquèmia transitòria —un ictus—, per prevenir les recaigudes. L’estudi mostra que el risc de tenir un altre atac, que sol ser extremadament greu, es podria reduir fins a un 80 %. Tal com assenyala la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), entre 110 i 120.000 persones pateixen un ictus cada any a Espanya, i deixa seqüeles greus (incapacitants) a la meitat dels pacients, si no en moren.

Pros i contres de l’aspirina

Ara bé, l’aspirina té un costat fosc, amb repercussions potencialment adverses per a la salut. El cas més greu és l’hemorràgia gastrointestinal, que esdevé més probable com més alta és la dosi d’aspirina ingerida.

En canvi, com més elevat és el risc d’atac cardíac, més es nota el benefici del medicament. De manera que, bàsicament, es tracta d’avaluar-ne els pros i els contres.

Cal advertir de manera inapel·lable que no has de prendre una aspirina cada dia, si no t’ho prescriu el metge. Si, al capdavall, te’n recepta una dosi diària, pren-te-la després dels àpats, quan l’estómac no és buit, tot i que el metge et farà les recomanacions oportunes.

A continuació afegim una llista de comprovació que pot fer servei.

  • No és clar si l’administració rutinària de l’aspirina és efectiva per prevenir un atac cardíac.
  • En contrapartida, si has tingut cap atac cardíac, la instrucció és ben clara: pren-ne cada dia en petites dosis (100 mg), tret que el metge indiqui una altra cosa.
  • Encara es debat si és bona per als pacients amb diabetis de tipus 2. Aquests malalts tenen més probabilitats de patir problemes cardiovasculars, però potser els beneficis no en compensen els riscos. Tanmateix, hi ha estudis que avalen de prendre’n un parell de comprimits de 100 mg al dia i tot.
  • També hi ha estudis que suggereixen que l’aspirina és recomanable per als pacients que han tingut un càncer a l’aparell digestiu, perquè en redueix el perill de metàstasi. Cal prendre en consideració, però, que certes classes de càncer intestinal tenen caràcter genètic, i els antecedents familiars poden ajudar a diagnosticar-lo.
  • En el cas de pacients amb arrítmies —fibril·lació auricular— el risc d’un atac cardíac es multiplica per cinc. El metge ha de sospesar si cal prescriure un anticoagulant més potent, com ara el Sintrom® o algun dels nous fàrmacs orals.
  • Els pacients que pateixen o han patit cap úlcera d’estómac, o que tenen problemes d’indigestió greus, no n’han de prendre, fora que no s’acompanyi d’un protector gàstric com l’omeprazole. Sempre, però, per indicació mèdica.

Bibliografia:

https://www.nice.org.uk/guidance/ng128/evidence/a-aspirin-pdf-6777399566
https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/daily-aspirin-therapy/art-20046797
https://fundaciondelcorazon.com/informacion-para-pacientes/tratamientos/antiagregantes.html

Fundació MGC al cinema

MGC Mútua i el Grup Balañá han arribat a un acord de patrocini que permetrà que el primer curtmetratge de la Fundació MGC, “Mil grues de paper”, es pugui veure al cinema. El curtmetratge  es projecta durant 10 sessions des del mes de setembre al cinema Mooby Gran Sarrià de Barcelona.

Les sessions formen part de la segona temporada del Gran Sarrià Musical, on es presenta un esdeveniment molt especial consistent  en una sessió musical de la mà del trio de Jazz The Moonrivers interpretant temes de bandes sonores de pel·lícules i posteriorment la projecció de la pel·lícula. “Mil grues de paper” es podrà veure abans de començar el film.

Les sessions confirmades són:

  • 16 de setembre: Memorias de África (18:00 h)
  • 7 d’octubre: Vacaciones en Roma (18:00 h)
  • 4 de novembre: Sopa de Ganso (18:00 h)
  • 25 de novembre: West Side Story (18:00 h)

“Mil grues de paper” també es podrà veure també a les “Familiy Movie Session” que organitza el Grup Balañá a la Sala 5 del Cinema Aribau de Barcelona, amb capacitat per 1.100 persones. Aquestes sessions encara estan per definir. Us mantindrem informats!

El primer curtmetratge de la Fundació MGC

La Fundació MGC s’enorgulleix de presentar el seu èxit cinematogràfic, un commovedor curtmetratge d’animació tradicional que transporta els espectadors a un món de fantasia pintat a mà.

Enclavat a l’encantador poble de Montblanc, “Mil grues de paper” narra la travessia de la Rita i el Xavi, dos germans que arriben a aquest poble amb la seva mare mentre el seu pare està ingressat en un hospital proper. Envoltats per muntanyes màgiques descobriran que hi ha coses que no sempre són el que semblen i viuran una gran aventura amb algú molt especial…

L’obra, realitzada a partir de les aquarel·les de la il·lustradora Diana García i dirigida i muntada per Xavi Gilabert, ambdós del departament de Màrqueting d’MGC Mútua, està destinada a inspirar nens i nenes de totes les edats a través de la seva narrativa i els seus valors. En perfecta sintonia amb la campanya “1 origami 1 euro” de la Fundació MGC, el curtmetratge convida els espectadors a unir-se a la causa benèfica. Aquesta convergència d’art, cultura i solidaritat és el reflex de l’esperit compromès de la Fundació MGC.

La Fundació MGC té com a objectiu fer arribar Mil grues de paper a les escoles de tot Catalunya, brindant als nens i nenes l’oportunitat de reflexionar sobre temes importants com la superació de desafiaments i la importància de la família. A través dels valors transmesos a la història, s’espera que els estudiants puguin desenvolupar una comprensió més profunda de l’empatia i la solidaritat. La Fundació convida els educadors, pares i cuidadors a unir-se a aquesta missió educativa i solidària en portar “Mil grues de paper” a les aules i llars. La màgia de l´animació i el poder de la narració s’uneixen en aquest viatge de descobriment, resiliència i esperança.

Disponible en diversos idiomes

Els seus 6 minuts de travessia visual estaran disponibles en diversos idiomes: castellà, català, anglès i japonès. Només tres persones han treballat en aquesta petita obra d’animació durant una mica més d’un any i moltes nits carregades de cafè. Les animacions de Ferran Vilanova, de la productora Flexic, les captivadores aquarel·les de Diana García i la direcció de Xavi Gilabert es van combinar per a crear una experiència única que connecta amb el públic infantil i juvenil, però també amb els que no som tan petits.

Tots tres han repassat tota mena de referències creatives que els han inspirat des de petits. Les pel·lícules de Hayao Miyazaki i Ghibli, els Moomins de Tove Jansson, la música tradicional japonesa, l’esperit de Sadako Sasaki, les aventures de Bone de Jeff Smith, el drac de Sant Jordi, el poble de Montblanc i les muntanyes de Prades… experiències que vivim i que ens agraden i que s’acaben filtrant de la manera més positiva possible per crear alguna cosa nova.

El curtmetratge serà una eina molt útil per a la finalitat de la Fundació MGC: comunicar valors positius relacionats amb la família, la salut i la solidaritat.

Descobrim els símptomes del còlon irritable: Com n’identifiquem i n’alleugem les molèsties

Què és la síndrome de l’intestí irritable?

La síndrome de l’intestí irritable és un trastorn caracteritzat per una combinació de símptomes que se solen atribuir a una anomalia de la funció motora intestinal.

La funció motora consisteix a mobilitzar el contingut de l’intestí mitjançant contraccions musculars seqüencials, que s’alternen amb zones d’interrupció. En conjunt s’anomenen moviments peristàltics, o simplement peristaltisme. Quan rutlla amb normalitat, ni tan sols ens n’adonem. El control del peristaltisme és complex i cal atribuir la causa de la síndrome a la pèrdua de coordinació d’aquestes contraccions.

És el procés que tracten més sovint els gastroenteròlegs. El trastorn del tub digestiu en pot afectar qualsevol segment, de la boca fins al recte, la qual cosa justifica la gran variabilitat de símptomes associats en aquesta síndrome, que sovinteja més entre les dones que els homes.

Què causa la síndrome de l’intestí irritable

Per bé que se’n desconeix la causa, aproximadament la meitat dels malalts afirma que l’aparició dels símptomes va coincidir amb un esdeveniment important en les seves vides, com ara un canvi de residència o de feina, o un episodi luctuós. Aquest fet suggereix que potser hi va haver un desencadenant psicològic en pacients susceptibles. Una proporció inferior de malalts explica que el començament dels símptomes va coincidir amb la manifestació d’una gastroenteritis aguda. En altres casos no se n’ha identificat cap factor desencadenant.

És normal de trobar les alteracions del peristaltisme abans esmentades en persones que no pateixen aquesta malaltia, i també en parents pròxims, però sembla clar que probablement hi ha una certa susceptibilitat de base genètica en l’afectat perquè, segons el factor desencadenant, es desenvolupi la malaltia amb tots els símptomes associats.

Quins símptomes es manifesten amb la síndrome de l’intestí irritable

Els símptomes apareixen a qualsevol edat i varien d’un malalt a l’altre. De tota manera, l’edat en què se sol començar a manifestar és entre els 15 i els 25 anys. Els símptomes depenen de quina part del tub digestiu n’és afectada i, en general, coincideixen símptomes originats en diferents zones. Hi ha pacients que únicament tenen trastorns atribuïbles a una part del tub digestiu, mentre que en d’altres les regions afectades són diverses. A més a més, els símptomes es poden modificar al llarg del temps.

Si concretem en les diferents parts de l’aparell digestiu:

Esòfag

  • Sensació de tenir una pilota al coll entre els àpats, que no interfereix amb l’acte d’empassar-se els aliments (bol histèric).
  • Sensació de cremor (pirosi o coragre).
  • Deglució dolorosa (mal quan ens empassem aliments o odinofàgia) però sense problemes per engolir.
  • Interrupció del pas del menjar (disfàgia). Aquest símptoma demana estudis complementaris.

Estómac

  • Dispèpsia (sensació de pesadesa o de plenitud) no ulcerosa.
  • Efecte de plenitud o de sadollament després d’ingerir petites quantitats de menjar. Això pot impedir que el pacient s’acabi els plats.
  • Distensió abdominal al final dels àpats.

Intestí prim

  • Augment dels sorolls intestinals, que poden ser molt intensos i, fins i tot, crear problemes socials.
  • Distensió abdominal. Pot ser tan aguda que certes dones diuen que se senten com si estiguessin prenyades. La distensió abdominal se sol apaivagar durant la nit, però reapareix l’endemà.
  • Dolor abdominal generalitzat associat a la distensió.

Intestí gros

  • Dolor abdominal, localitzat normalment a la part esquerra o baixa de l’abdomen i que, en general, s’alleuja quan es defeca.
  • Dolor al costat dret de l’abdomen, a la part baixa o bé a sota de les costelles inferiors dretes, que no sempre millora en fer de ventre.
  • Dolor localitzat a sota de les costelles inferiors del costat esquerra, que es pot estendre fins a la aixella esquerra.
  • Ritme intestinal variable i aleatori en què s’alternen el restrenyiment i la diarrea.

Exacerbació del reflex gastrocòlic

  • És la reaparició del reflex infantil amb què l’entrada d’aliments a l’estómac estimula l’activitat del còlon i obliga a fer una deposició.
  • Dolors breus però intensos i punyents al recte.

Altres òrgans

  • Sovint es té mal de cap.
  • Hi ha dones que tenen dolor a la banda esquerra de l’abdomen durant les relacions sexuals.
  • És habitual que el pacient orini més sovint.
  • Cansament i fatiga freqüents, com també trastorns del son.
  • Alteracions de la gana i basques.
  • Fins a un terç dels pacients presenta símptomes de depressió.

Quins símptomes no s’han d’atribuir a la síndrome de l’intestí irritable?

Com que la síndrome de l’intestí irritable s’associa a símptomes semblants a molts altres trastorns del tub digestiu, és important d’identificar quins símptomes s’han de consultar al metge.

  • Dificultat per empassar-se aliments sòlids
  • Dolor abdominal que ens desvetlla a la nit
  • Distensió abdominal que no millora durant la nit
  • Pèrdua de pes inexplicable i significativa
  • Sang a la femta
  • Diarrea crònica i indolora

Aquesta llista no és exhaustiva, i si se’t manifesta cap altre símptoma alarmant, l’hauries de consultar al metge. En general, els símptomes que apareixen per primera vegada en una persona de més de 40 anys, encara que siguin comuns de la síndrome de l’intestí irritable, necessiten un estudi mèdic.

Com es diagnostica

No hi ha cap anàlisi o estudi d’imatge que per si sol permeti de diagnosticar-la, tot i que certes proves (disponibles només a les unitats especialitzades) fan possible d’avaluar les respostes motores de l’intestí a diversos estímuls.

Ben sovint s’arriba al diagnòstic a partir de l’anàlisi dels símptomes típics, sobretot en el cas dels pacients més joves. Cal fer una anàlisi de sang per excloure’n altres processos i, esporàdicament, s’han de dur a terme altres estudis.

Quan els pacients amb la síndrome són grans, el diagnòstic s’estableix per exclusió, cosa que obliga a fer més estudis amb la finalitat de garantir que el diagnòstic és correcte. Segons els símptomes potser cal practicar una gastroscòpia (exploració endoscòpica de l’esòfag, l’estómac i el duodè), un estudi ecogràfic amb ultrasons, estudis radiològics amb suspensió de bari (tant de l’estómac i de l’intestí prim com de l’intestí gros) i, de vegades, una colonoscòpia (exploració endoscòpica de l’intestí gros).

Uns quants consells sobre l’alimentació

  • Beu força aigua, si pot ser tres litres al dia.
  • Una dieta rica en fibra millora la digestió. La quantitat de fibra s’ha d’augmentar gradualment a fi que l’estómac s’hi adapti.
  • Evita plats o begudes que n’empitjorin els símptomes. Sovint el cafè i la llet no són ben tolerats. Et pot fer servei tenir un diari en què anotis quins aliments et reprenen.
  • Evita les espècies fortes i els aliments que et fan gasos.
  • No t’atipis gaire i procura seguir un horari regular per als àpats.
  • Redueix el consum d’alcohol.

Altres recomanacions

  • L’activitat física i la pràctica d’exercici poden millorar la digestió i reduir l’estrès.
  • Els símptomes es poden pal·liar si apliquem escalfor a la zona amb bosses d’aigua calenta o una manta elèctrica.
  • Procura defugir les situacions que et causen estrès. T’hi pot ajudar provar diferents tècniques de relaxació, com ara la meditació.
  • També et pot anar bé d’anotar en un diari les circumstàncies, si n’hi ha, que n’empitjoren els símptomes.

Quin pronòstic cal fer

Els símptomes se solen manifestar de manera cíclica al llarg de la vida, i poden millorar, empitjorar i, fins i tot, desaparèixer a temporades.

Tingues en compte que la síndrome de l’intestí irritable no és pas un trastorn que posi en perill la vida, ni fa créixer el risc de càncer ni d’infeccions intestinals cròniques.

El tractament sol alleujar-ne els símptomes.

Quins medicaments es prescriuen

En funció dels símptomes del pacient, el metge pot disposar tractaments amb:

  • Antiespasmòdics contra els espasmes de l’estómac i de l’intestí.
  • Laxants, si el restrenyiment és intens.
  • Medicaments per reduir els gasos i els moviments intestinals, quan aquest trastorn representa un inconvenient important.
  • Tranquil·litzants.

Bibliografia:

https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000246.htm
https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/trastornos-gastrointestinales/s%C3%ADndrome-del-intestino-irritable/s%C3%ADndrome-del-intestino-irritable

Propietats dels festucs: Beneficis per a la salut que has de conèixer

Els festucs són fruita seca que s’han convertit en una de les principals opcions a l’hora de triar un aperitiu. Doncs aquest menja no sols té un sabor deliciós molt particular, sinó que a més a més reporta incomptables beneficis gràcies a les propietats dels festucs. Avui volem parlar-te d’ambdós aspectes. Si no coneixes el seu valor nutricional i els avantatges de consumir-lo per al teu organisme, en aquest article trobaràs informació sobre aquest tema.

Perfil nutricional dels festucs

Els festucs procedeixen de les zones muntanyenques d’Orient Mitjà, però es desconeix en quin moment van començar a ser consumits. En l’actualitat, la seva exportació es dirigeix a països de tot el món, però també les plantacions han canviat la seva ubicació, i fins i tot poden trobar-se a Espanya.

A més de per al seu excel·lent gust, que és el que ha fet que la seva popularitat s’hagi anat incrementant amb el pas dels segles, avui dia també sabem que el seu perfil nutricional és encara més interessant. A continuació et contem les dades més rellevants:

Proteïnes i fibra

Els festucs són una excel·lent font de proteïnes vegetals, per la qual cosa estan recomanats per a persones vegetarianes i veganes. A més, en ser rics en fibra, ajuden a mantenir la sacietat i a regular els nivells de sucre en sang. Si ets de picar entre hores, aquesta fruita seca és una excel·lent opció per a cuidar la salut mentre es mata el cuc.

Greixos saludables

El contingut en lípids és elevat, ja que giren entorn de 45 g per cada 100. Tanmateix, els greixos que contenen els festucs són saludables; són àcids grassos mono insaturats i poliinsaturats. Coneguts ambdós per la seva capacitat per a reduir el risc de malalties cardíaques.

Vitamines i minerals

Com a bona fruita seca, entre les propietats dels festucs no poden faltar les vitamines i els minerals essencials. Per exemple, vitamina A i E, el potassi, fòsfor i ferro, així com fitosterols i àcid fòlic. Tots aquests nutrients són fonamentals per al correcte funcionament de l’organisme.

Beneficis per a la salut cardiovascular

El seu gust és valorat per multitud de paladars, però les propietats dels festucs el superen amb escreix. Té un contingut molt alt de greixos insaturats, en concret mono insaturats, contribuent així a reduir els nivells de colesterol LDL en la sang, dels triglicèrids i de la pressió arterial.

Però els avantatges per a la salut cardiovascular no queden aquí. Gràcies als fitosterols, a l’àcid fòlic i a la vitamina E, el risc de patir malalties d’aquesta mena es redueix, a més de ser capaç de regular els nivells de sucre en la sang i així reduir el risc de patir diabetis de tipus 2. Al seu torn, els antioxidants amb els quals compte redueixen la inflamació i protegeixen les artèries.

Contribució a una dieta equilibrada

Però si no només et preocupa la salut del teu cor, sinó que vols beneficis per al teu benestar en general, els festucs també són una opció excel·lent per a mantenir una alimentació saludable i equilibrada.

Si bé tenen una aportació calòrica elevada a causa del contingut de lípids, en contrapartida són capaços de sadollar amb rapidesa. Això vol dir que amb tan sols un grapat, podràs beneficiar-te de les propietats dels festucs i limitar la ingesta total de calories, però deixaràs de tenir gana.

També, per la seva concentració de nutrients essencials, quan es consumeixen com a aperitiu o piscolabis, permeten obtenir una part considerable de les vitamines i minerals necessaris perquè l’organisme funcioni de manera òptima.

I si t’agrada l’exploració culinària, estàs de sort perquè els festucs es poden afegir a molts plats, des d’amanides fins a postres com ara els pastissos. Una enorme versatilitat que a més d’aportar gust, funciona també com a element decoratiu.

Impacte en la salut cerebral

La relació entre els festucs i la salut cerebral tampoc té desaprofitament. Aquesta fruita seca pot tenir un efecte positiu en el funcionament cognitiu i en la prevenció de malalties neurodegeneratives. I com ho aconsegueix? A través dels següents elements:

Antioxidants i salut cerebral

Els antioxidants en els festucs ajuden a protegir les cèl·lules cerebrals dels danys causats pels radicals lliures. Encara que ja indiquem que aquests serveixen per a prevenir la inflamació i protegir les artèries, també poden reduir el risc de malalties neurodegeneratives, com per exemple l’Alzheimer.

Vitamina B

La vitamina B present en els festucs és essencial per a la funció cerebral. En tenir una proporció elevada de compostos orgànics hidrosolubles, contribueix a la formació de neurotransmissors, que intervenen en el funcionament cognitiu, augmenta els nivells d’energia i optimisme i incrementa la concentració.

Antocianines

Les antocianines, així com les pro antocianidines i les flavones, tenen un efecte protector en el nostre cervell. Gràcies a això, la deterioració cognitiva s’alenteix fins a un 20%, sempre que se’n consumeixi una ració diària.

Així que ja saps, si vols protegir el teu cor, el teu cervell i la teva salut en general, afegeix un grapat de festucs al teu dia i comença a gaudir de les seves incomptables propietats.

Bibliografia

https://www.lavanguardia.com/comer/frutos-secos/20181029/452544127078/alimentos-propiedades-beneficios-valor-nutricional-pistachos.html

https://www.nationalgeographic.com.es/ciencia/los-beneficios-de-los-pistachos-para-la-salud-_19578

Alleujament ràpid de la congestió nasal: Consells pràctics per a respirar millor

La congestió nasal és una molèstia freqüent que a tots ens ha afectat poc o molt a la nostra vida. Les seves causes són múltiples, però la conseqüència és sempre la mateixa: inflamació de les vies respiratòries superiors. Si mai t’has preguntat com destapar el nas, en aquest article et contem totes les respostes.

Causes comunes de la congestió nasal

Abans de parlar de les causes, aclarim què és exactament la congestió nasal. També anomenada nas tapat, es tracta de la inflamació o l’obstrucció de les vies respiratòries nasals, la qual cosa dificulta el flux de l’aire a través del nas.

En alguns casos, l’obstrucció és temporal, mentre que en uns altres es converteix en crònica. Encara que de vegades també se’n fa referència com a rinorrea o rinitis, aquesta última és una de les causes, que produeix inflor, mentre que la rinorrea suposa també l’eliminació d’un líquid transparent.

Dins dels símptomes, trobem la pressió i bloqueig en el nas, la dificultat per a respirar, la secreció nasal, la picor i la irritació, principalment. Però, quines en són les causes?

Refredats i grips. Els virus que causen el refredat comú i la grip inflamen les membranes de les mucoses al nas i a la gola, produint així el tap.

Al·lèrgies. Les al·lèrgies estacionals o perennes, com al pol·len, a la pols i als àcars, així com les al·lèrgies a alguns animals, poden desencadenar una resposta inflamatòria en el nas.

Canvis climàtics. Les variacions de temperatura i d’humitat, o la presència de partícules de pols en l’aire, poden irritar les membranes nasals.

Exposició a irritants. L’exposició al fum, productes químics forts o als contaminants de l’aire, també irriten les vies respiratòries.

Desviació del septe nasal. Una desviació de l’envà nasal pot dificultar la respiració normal i causar congestió crònica. En aquests casos pot ser necessari operar.

No obstant això, existeixen moltes altres raons per les quals un dia podem adonar-nos que tenim els peus inflats, com les que t’expliquem a continuació. Si després de llegir-les segueixes sense tenir clar quin és el teu cas, seria recomanable consultar un metge.

Remeis casolans per a descongestionar el nas

Els qui pateixen amb freqüència de congestió, saben les molèsties que suposa. Per això, aquí et contem alguns remeis si vols saber com destapar el nas.

Humidificador

Els humidificadors incrementen els nivells d’humitat en l’ambient, contribuint així a alleujar els símptomes de la congestió. A més, l’alleujament es produeix de manera immediata, puix que es redueix la inflamació dels sins nasals i es dissol la mucositat. Si bé es pot utilitzar durant tot el dia, s’acostuma a fer-ho a la nit, per a permetre el descans nocturn.

Inhalació de vapors

Si no tens un humidificador, una solució similar és la d’inhalar vapors d’aigua calenta. Per a això, només has de bullir aigua en una cassola i col·locar el cap damunt. Cobreix-te amb una tovallola perquè no se’n vagi el vapor i així poder inhalar-lo i que dissolgui la mucositat. També pots dutxar-te amb aigua calenta.

Hidratació

La congestió també es pot tractar des de dins, ingerint líquids, com ara aigua o te calent. Això mantindrà les membranes de les mucoses hidratades i reduirà el bloqueig nasal.

Compreses tèbies

Aplicar compreses tèbies al front i als sins paranasals pot proporcionar un alleujament temporal en reduir la pressió i la congestió. Per a fer-ho, agafa un drap o una tovallola petita i xopa-la en aigua tèbia. Després escorre-la i col·loca-la en el nas i el front, ja que la mucositat puja cap a aquest.

All i ceba

Tant l’all com la ceba són antioxidants, antivirals i bactericides, i són coneguts per alleujar la congestió nasal. Pots menjar-los o col·locar-los a la tauleta de nit quan vagis a dormir. Després d’alguns minuts, notaràs alleujament.

Inhalacions i rentades nasals

A més dels remeis anteriors que donen resposta a com destapar el nas, també hi ha una altra opció de gran eficàcia per a millorar la respiració. Són les inhalacions i les neteges nasals. Per a realitzar-les, disposes de diverses opcions.

Inhalacions amb olis essencials. Aquests contenen una concentració molt alta d’algun compost, i n’hi ha prou amb aplicar-ne algunes gotes en aigua calenta. Necessitaràs olis de menta o eucaliptus i realitzar inhalacions profundes dels vapors.

Solució salina. Les solucions salines contenen aigua de mar que ha estat tractada i es venen en diferents intensitats amb un aplicador. O bé pots afegir una culleradeta de sal en un litre d’aigua tèbia. Has de col·locar el cap de costat perquè l’aigua entra per una fossa nasal i surti per l’altra. Així eliminaràs l’excés de moc.

Massatges facials i exercicis de respiració

A més a més de tots els consells proposats per a destapar el nas, els massatges facials i els exercicis de respiració també poden ajudar-te. Els primers s’han de realitzar en els sins paranasals i en el nas amb moviments circulars, per a ajudar a alleujar la congestió i promoure el drenatge del moc.

Els exercicis de respiració profunda per cadascuna de les fosses nasals també contribueixen a destapar el nas. Aquests es poden combinar amb el ioga, ja que hi ha postures com la del gos i el camell que produeixen alleujament.

Candidosi en les dones. Tractament i prevenció

woman sitting on toilet in morning

La candidosi és una infecció de la pell. L’originen uns fongs de la família dels sacaromices, normalment la Candida albicans. Poden afectar la llengua, el paladar, la mucosa gingival (o de les genives) i les mucoses genitals. També es coneix com a muguet.

Candidosi vaginal

La candidosi vaginal és la responsable del 25 o 30 % de les infeccions vaginals. És molt corrent i afecta fins a tres de cada quatre dones en algun moment de la vida. No es considera cap MTS (o malaltia de transmissió sexual), però és més freqüent en dones amb activitat sexual. Es tenen indicis que la pràctica de sexe oral és una font de transmissió del fong.

La infecció causa envermelliment i edema (inflor per acumulació de líquid) als llavis menors que, per regla general, es propaga i pot arribar fins als plecs inguinals, el perineu i la zona interglútia (entre les natges).

Per què es produeix

Com passa amb l’intestí, la vagina té múltiples organismes en proporcions equilibrades; certs bacteris hi actuen evitant el creixement incontrolat d’altres bacteris i fongs, entre els quals les càndides. Si se n’altera l’equilibri i proliferen els fongs, aleshores es produeix la infecció, amb els símptomes que descrivim més endavant.

Aquest desequilibri pot ser conseqüència de:

  •       Medicaments, com ara els antibiòtics
  •       La gestació
  •       Diabetis sense control
  •       Anticonceptius orals
  •       Teràpia hormonal substitutiva, que augmenta el nivell d’estrògens
  •       Un sistema immunitari afeblit

Cal considerar totes les causes esmentades com a factors de risc per a la candidosi.

Símptomes de la candidosi

La candidosi provoca irritació de la pell, un flux anòmal i una pruïja intensa a la vagina i a la vulva. Els símptomes, que varien entre lleus i moderats, són:

  •      Envermelliment i inflamació de la vulva
  •      Sensació de cremor quan s’orina o durant les relacions sexuals
  •      Picor i irritació de la vulva i de la vagina
  •      Incomoditat vaginal, i fins i tot dolors
  •      Erupció vaginal
  •      Flux vaginal anòmal i d’aspecte variable

Hi ha altres classes de candidosi:

  •      L’envermelliment s’estén, tens una pruïja i una inflor que acaben produint clivelles o nafres
  •      La infecció és causada per un fong diferent, menys comú
  •      Tens quatre o més candidosi durant un any
  •      Ets diabètica i no tens el sucre sota control
  •      Estàs prenyada
  •      Tens el sistema immunitari afectat, per culpa de medicaments o d’una condició com el VIH

Diagnòstic i tractament

En cas de sospita o de dubte que es tracta de candidosi, val més anar al metge. Per emetre el diagnòstic, el metge:

  •     Et formularà les preguntes pertinents per elaborar el teu historial, fent èmfasi en infeccions anteriors o malalties de transmissió sexual.
  •     Et farà un examen físic que inclourà una exploració de l’interior de la vagina.
  •    De manera esporàdica, et demanarà una anàlisi de les secrecions vaginals per saber quin fong causa la infecció.

Hi ha molts medicaments per tractar les candidosis: cremes, pomades o òvuls vaginals. Els que més es fan servir són el miconazole, el butoconazole i el tioconazole.

No has de suspendre el tractament encara que en desapareguin els símptomes. Cal seguir-lo durant el temps indicat pel metge i, si no és possible, pel prospecte.

Prevenció de la candidosi

La candidosi es tracta, tal com hem explicat, d’una infecció per fongs. Si volem minimitzar el risc de patir-ne, cal que:

  •      Mantinguem la zona genital ben neta. Si el sabó l’irrita mínimament, caldrà substituir-lo per un emol·lient.
  •      No s’han de fer servir esprais, aerosols ni productes perfumats.
  •      Cal evitar la roba interior o els pantalons gaire estrets.
  •      Convindria dur roba interior de cotó i evitar les fibres sintètiques. La roba interior s’ha de rentar cada dia.
  •     Val més fer servir preservatius en les relacions sexuals, sobretot si no es té parella estable.
  •     S’ha d’evitar de dur el vestit de bany moll després del bany, perquè la humitat és un brou de cultiu per als fongs.
  •      En cas de diabetis, cal controlar la glucèmia (sucre a la sang).
  •      Si se segueix cap tractament amb antibiòtics, hauríem d’incorporar aliments probiòtics en la dieta, com ara el iogurt.

Bibliografia:

https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-candidiasis-vulvovaginal-13132028

https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-cuidados-zona-intima-femenina-13061798

 

 

Tipus de mal de cap: Identifica el teu dolor i troba alleujament

Les cefalees són una molèstia habitual que afecta en un grau o un altre a tota la població. Els tipus de mal de cap són tants que sempre podem ser susceptibles d’experimentar-los. No obstant això, identificar quina és la causa exacta és el que ens permetrà poder posar-li remei per a recuperar el benestar i evitar que torni a aparèixer. En aquest article, et contem quins són els tipus més habituals i com pots tractar-los.

Mal de cap tensional

Com el seu nom indica, aquest mal de cap es deu a la tensió acumulada. Produeix una molèstia intensa que es concentra en les temples; és a dir, a banda i banda del front, i darrere del cap, per la qual cosa la sensació és la d’una pressió general al seu voltant.

A més de per situacions d’estrès, es pot produir per contraccions musculars al coll a conseqüència d’una mala postura, d’aquí ve que també es puguin presentar molèsties en el coll o a les espatlles. De fet, és freqüent que sigui una contractura dels músculs de les cervicals els que causen el dolor al cap. També pot haver-hi aversió a la llum o al soroll, però mai els dos junts. Es recomana realitzar estiraments o posar en pràctica tècniques de relaxació.

Migranya

La migranya és un altre dels tipus de mal de cap més freqüents. Aquí sí que es presenta l’aversió a la llum i el soroll de manera conjunta, i aquest sol ser un dels símptomes que més facilita el seu diagnòstic. En aquestes, el dolor es dona en forma de punxades o batecs en un sol costat del cap, i pot veure’s acompanyat d’alteracions en la vista o en la parla, nàusees i formigueig a les mans.

La seva durada pot anar des d’unes hores fins a alguns dies i, si és molt intensa, arriba a ser invalidant. La causa es deu a estrenyiments i eixamplaments d’una artèria al cap, que s’originen per factors hormonals o genètics, principalment. Per la seva intensitat, el tractament consisteix en analgèsics i medicaments que poden ser preventius o per a alleujar el dolor, depenent quines siguin les causes i el perfil de qui les pateix.

Cefalea en raïms

La cefalea en raïms és aquella on les molèsties parteixen del front fins a envoltar un ull i el lateral del cap. Junt amb el dolor, pot haver-hi llagrimeig, inflamació de la parpella i degoteig nasal. Apareix sobretot de nit, però la causa no és clara, encara que segons sembla, es deu a descàrregues sobtades d’hormones, com la histamina o la serotonina.

Aquestes fan que els vasos sanguinis experimentin una dilatació sobtada, que causa dolor. Encara que aquest és molt intens, les crisis tendeixen a ser de curta durada. La part negativa d’aquesta rapidesa és que en dificulta l’avaluació i el tractament. Quan no desapareixen immediatament, també es recepten analgèsics, tractaments amb hormones o oxigen, entre altres. Es recomana evitar l’alcohol i els cigarrets, ja que poden incrementar les molèsties.

Mal de cap sinusal

A diferència de la resta de tipus de maldecaps, aquest acostuma a ser causat per una infecció en les vies respiratòries superiors, en concret en els sins paranasals, i se’l coneix com a sinusitis. La cefalea en aquest cas seria conseqüència de la mateixa congestió nasal.

La simptomatologia és la pressió tant en el front com en les galtes i al voltant dels dos ulls, que empitjora en inclinar-se cap endavant o en tombar-se. També es pot experimentar un batec al cap. Tots aquests símptomes són comuns amb la migranya, d’aquí ve que a vegades es confonguin tots dos dolors i no es receptin els medicaments adients.

Per a distingir el dolor sinusal de la migranya, cal saber que aquesta última sol anar acompanyada de nàusees o vòmits i d’un augment del dolor amb la llum brillant o el soroll. Mentre que en l’anterior, hi ha mucositat espessa i sense color i se sol perdre part del sentit de l’olfacte.

Mal de cap per estrès

El mal de cap per estrès entra dins del tensional, ja que es produeix per l’acumulació de tensió davant diferents esdeveniments. La diferència rau en el fet que en aquest cas, la causa està ben identificada i és la pressió per fer més del que realment som capaços i del que ens permeten les vint-i-quatre hores que té un dia.

Es pot identificar fàcilment perquè apareix després del detonant. Per exemple, una reunió o una trobada tibant, un embús de trànsit o una data de lliurament a la qual s’arriba tard. La part positiva és que pot controlar-se amb tècniques de relaxació, amb la hidratació i amb l’ús d’analgèsics senzills.

Si presentes algun d’aquests tipus de maldecaps de manera recurrent, impliquen símptomes de major gravetat o no desapareixen amb la medicació tradicional, es recomana consultar un metge per a dur a terme les proves pertinents que permetin un diagnòstic correcte.

Tipus de mal de cap: Identifica el teu dolor i troba alleujament

Les cefalees són una molèstia habitual que afecta en un grau o un altre a tota la població. Els tipus de mal de cap són tants que sempre podem ser susceptibles d’experimentar-los. No obstant això, identificar quina és la causa exacta és el que ens permetrà poder posar-li remei per a recuperar el benestar i evitar que torni a aparèixer. En aquest article, t´expliquem quins són els tipus més habituals i com pots tractar-los.

Mal de cap tensional

Com el seu nom indica, aquest mal de cap es deu a la tensió acumulada. Produeix una molèstia intensa que es concentra en les temples; és a dir, a banda i banda del front, i darrere del cap, per la qual cosa la sensació és la d’una pressió general al seu voltant.

A més de per situacions d’estrès, es pot produir per contraccions musculars al coll a conseqüència d’una mala postura, d’aquí ve que també es puguin presentar molèsties en el coll o a les espatlles. De fet, és freqüent que sigui una contractura dels músculs de les cervicals els que causen el dolor al cap. També pot haver-hi aversió a la llum o al soroll, però mai els dos junts. Es recomana realitzar estiraments o posar en pràctica tècniques de relaxació.

Migranya

La migranya és un altre dels tipus de mal de cap més freqüents. Aquí sí que es presenta l’aversió a la llum i el soroll de manera conjunta, i aquest sol ser un dels símptomes que més facilita el seu diagnòstic. En aquestes, el dolor es dona en forma de punxades o batecs en un sol costat del cap, i pot veure’s acompanyat d’alteracions en la vista o en la parla, nàusees i formigueig a les mans.

La seva durada pot anar des d’unes hores fins a alguns dies i, si és molt intensa, arriba a ser invalidant. La causa es deu a estrenyiments i eixamplaments d’una artèria al cap, que s’originen per factors hormonals o genètics, principalment. Per la seva intensitat, el tractament consisteix en analgèsics i medicaments que poden ser preventius o per a alleujar el dolor, depenent quines siguin les causes i el perfil de qui les pateix.

Cefalea en raïms

La cefalea en raïms és aquella on les molèsties parteixen del front fins a envoltar un ull i el lateral del cap. Junt amb el dolor, pot haver-hi llagrimeig, inflamació de la parpella i degoteig nasal. Apareix sobretot de nit, però la causa no és clara, encara que segons sembla, es deu a descàrregues sobtades d’hormones, com la histamina o la serotonina.

Aquestes fan que els vasos sanguinis experimentin una dilatació sobtada, que causa dolor. Encara que aquest és molt intens, les crisis tendeixen a ser de curta durada. La part negativa d’aquesta rapidesa és que en dificulta l’avaluació i el tractament. Quan no desapareixen immediatament, també es recepten analgèsics, tractaments amb hormones o oxigen, entre altres. Es recomana evitar l’alcohol i els cigarrets, ja que poden incrementar les molèsties.

Mal de cap sinusal

A diferència de la resta de tipus de maldecaps, aquest acostuma a ser causat per una infecció en les vies respiratòries superiors, en concret en els sins paranasals, i se’l coneix com a sinusitis. La cefalea en aquest cas seria conseqüència de la mateixa congestió nasal.

La simptomatologia és la pressió tant en el front com en les galtes i al voltant dels dos ulls, que empitjora en inclinar-se cap endavant o en tombar-se. També es pot experimentar un batec al cap. Tots aquests símptomes són comuns amb la migranya, d’aquí ve que a vegades es confonguin tots dos dolors i no es receptin els medicaments adients.

Per a distingir el dolor sinusal de la migranya, cal saber que aquesta última sol anar acompanyada de nàusees o vòmits i d’un augment del dolor amb la llum brillant o el soroll. Mentre que en l’anterior, hi ha mucositat espessa i sense color i se sol perdre part del sentit de l’olfacte.

Mal de cap per estrès

El mal de cap per estrès entra dins del tensional, ja que es produeix per l’acumulació de tensió davant diferents esdeveniments. La diferència rau en el fet que en aquest cas, la causa està ben identificada i és la pressió per fer més del que realment som capaços i del que ens permeten les vint-i-quatre hores que té un dia.

Es pot identificar fàcilment perquè apareix després del detonant. Per exemple, una reunió o una trobada tibant, un embús de trànsit o una data de lliurament a la qual s’arriba tard. La part positiva és que pot controlar-se amb tècniques de relaxació, amb la hidratació i amb l’ús d’analgèsics senzills.

Si presentes algun d’aquests tipus de maldecaps de manera recurrent, impliquen símptomes de major gravetat o no desapareixen amb la medicació tradicional, es recomana consultar un metge per a dur a terme les proves pertinents que permetin un diagnòstic correcte.

El poder del son en la tornada a l’escola

Els teus fills estan a punt per afrontar la tornada a l’escola amb ganes i energia? Descobreix com un son de qualitat té una influència decisiva en el seu benestar i, també, en el seu rendiment acadèmic.

L’estiu s’acaba i això fa que la tornada a l’escola sigui imminent. És un moment emocionant, però també pot representar un repte, amb horaris, companys i responsabilitats nous. Com a pares, volem que els fills estiguin preparats per fer front al nou curs amb la millor versió d’ells mateixos, i un dels ingredients secrets per aconseguir l’èxit acadèmic i el benestar general és… dormir bé!

El poder del son en el rendiment escolar

Sabies que el son té un paper essencial en el rendiment acadèmic dels fills? Un repòs de qualitat no únicament fa que es desenvolupi la seva capacitat de concentració i la memòria, sinó que també n’estimula la creativitat i l’habilitat per resoldre problemes. Quan els infants dormen, el seu cervell consolida els coneixements adquirits durant el dia i se’n reforcen les connexions neuronals que són fonamentals per a l’aprenentatge.

Horaris regulars per a un son saludable

La clau per aprofitar al màxim el poder del son és establir uns horaris  de descans regulars. Durant l’estiu, els nostres hàbits es poden descontrolar, perquè esdevé usual anar a dormir i despertar-se a hores diverses. Tanmateix, a mesura que ens acostem al moment de tornar a l’escola, cal recuperar una rutina del son consistent.

Comença ajustant els horaris de manera gradual unes quantes setmanes abans de tornar a classe. Avança cada dia el temps d’anar a dormir i de despertar-se en intervals de 15 minuts. Això t’ajudarà a fer que els teus fills s’adaptin al nou horari sense atabalar-se. Un son adequat els ha de proporcionar prou energia per fer front a les jornades escolars amb entusiasme.

La importància de la higiene del son

La higiene del son té un paper essencial, com també seguir un horari regular. Cal crear un ambient apropiat a l’hora d’anar dormir, perquè això determina la diferència entre nits de neguit i nits de son reparador.

  • S’hauria de mantenir l’habitació dels infants tranquil·la i a les fosques, fent servir cortines opaques i eliminant-hi els sorolls empipadors.
  • Regula’n la temperatura perquè es trobin còmodes i relaxats en el seu espai de repòs.
  • Limita l’ús de dispositius electrònics abans d’anar dormir, atès que la llum blava que emeten les pantalles pot alterar el ritme circadiari i dificultar el son.

Recomanacions per fomentar un son de qualitat

Per saber amb certesa si els teus fills tenen nits de son reparador, t’oferim uns quants consells pràctics:

  • Estableix una rutina nocturna, com ara fer-se un bany d’aigua tèbia, llegir un llibre o practicar tècniques de relaxació.
  • Limita la ingesta d’aliments i begudes amb cafeïna, sobretot a la tarda.
  • Fomenta la pràctica d’exercici físic durant el dia, però evita les activitats intenses quan s’acosti l’hora d’anar a dormir.
  • Anima els fills a parlar de la importància del son i de com es troben després d’un bon repòs.

Una tornada a l’escola amb energia

La tornada a l’escola pot semblar aclaparadora, però amb una bona higiene del son i uns hàbits regulars, els teus fills estaran preparats per superar qualsevol repte que es presenti. Recorda que el son és la base per a l’èxit acadèmic i el benestar emocional dels infants. Així doncs, val més assegurar-se que tinguin l’oportunitat de brillar a l’aula i en la vida amb un bon repòs!

En conclusió, no hauríem de subestimar el poder del son en el desenvolupament dels infants. Preparem-los per una tornada a l’escola plena d’energia, creativitat i concentració, creant hàbits de son saludables que els acompanyaran durant tota la seva vida acadèmica i laboral. Un descans adequat és el millor regal que els podem fer per a un futur brillant!

Article elaborat per Ad Salutem, Instituto del Sueño

Dieta cetogènica: Tot el que n’has de saber

La dieta cetogènica, o keto com se la coneix popularment, és un règim basat en una ingesta elevada de greixos i un consum mínim d’hidrats de carboni (també carbohidrats o, simplement, hidrats). Té fama entre la gent que vol perdre pes de manera dràstica i ràpida.

N’hi ha diferents versions, però consisteix, sobretot, a limitar el consum d’hidrats i a substituir-los per greixos, de manera que s’obliga el cos a obtenir l’energia necessària d’aquests greixos i de l’excés del mateix cos.

La pregunta o preguntes que ens fem immediatament són: la dieta keto és efectiva? I, no pas menys important, és segura? Revisem què en diuen els experts.

Què és la dieta cetogènica

Tal com hem explicat, és una dieta abundant en greixos i molt pobra en hidrats. Té una concepció semblant a la dieta d’Atkins.

Com que reduïm de manera dràstica els hidrats, alterem el metabolisme, i el cos passa de cremar preferentment hidrats a cremar greixos. A causa de la manca d’hidrats i l’excés de greixos, el fetge produeix més quantitat dels anomenats cossos cetònics, i això origina un desequilibri en el cos que es manifesta en un estat metabòlic conegut com a cetosi.

En estat de cetosi l’organisme és molt eficient fent servir els cossos cetònics, que s’originen amb la crema de greixos, com a combustible energètic; és a dir, crema més greixos.

Aliments permesos

En termes generals, una dieta cetogènica consta d’un 30 % de proteïnes, un 60 % de greixos i un 10 % d’hidrats. Què hem d’entendre per un deu per cent d’hidrats? Doncs mitja patata, una tassa d’arròs o una llesca de pa. No pas gran cosa, de fet.

En canvi, aquesta dieta admet la carn grassa, els lactis no desnatats, la mantega, les nous, l’alvocat i l’oli d’oliva.

Aliments prohibits

La llista dels aliments prohibits és força llarga:

  • Tota mena de pa
  • Els flocs de cereals per esmorzar
  • La pasta
  • L’arròs
  • Les verdures amb midó (la patata, el moniato o el blat de moro)
  • La fruita
  • Els llegums
  • D’altres, com la quinoa

És segura la dieta keto?

A curt termini sí, però també suscita unes quantes inquietuds.

No és gaire recomanable a llarg termini. Si interrompem de manera radical el consum d’hidrats, el cos deixa d’obtenir els avantatges que proporcionen aliments com els cereals integrals, la fruita, les verdures amb midó o els llegums (fesols, cigrons, llenties…).

Els hidrats són essencials per aconseguir l’energia que el cos necessita. De fet, és la classe d’energia preferida per unes quantes zones del cos com ara: el cervell, el sistema nerviós, els ronyons i els glòbuls vermells. Això sense comptar què contenen: vitamines i minerals essencials com el ferro, el calci, la vitamina C, els folats, el potassi, el magnesi… i la fibra.

Per tant, suprimir els hidrats de la dieta sense més ni més comporta perills. Si et vols aprimar, cremar greixos pot semblar fantàstic, però potser no és efectiu a llarg termini. Diguem que la dieta keto és una solució immediata per a un problema de salut a la llarga.

La “grip keto”

Aquesta dieta pot implicar certs efectes secundaris preocupants, que coneixem com a grip cetogènica. Els enumerem a continuació:

  • Manca d’energia
  • Boira cerebral (confusió, badades o oblits i fatiga mental)
  • Més gana
  • Problemes de son
  • Nàusees i incomoditat digestiva
  • Reducció en la pràctica d’exercici
  • Halitosi, per l’excés d’acetona; de vegades s’assembla a la pudor de fruita podrida

Normalment es tenen símptomes de grip cetogènica durant les dues primeres setmanes i, sobretot, els 3 a 5 dies després de començar la dieta. És a causa del canvi a l’estat de cetosi i perquè el cos ha començat a cremar greixos. Això fa que hi hagi un desequilibri corporal de les fonts d’energia, la insulina i els minerals.

Remeis contra la grip keto

En general, la grip keto desapareix i els nivells d’energia es restableixen, després de les dues primeres setmanes.

Els remeis següents ens poden ajudar a atenuar-ne els símptomes:

  • Optar per diferents classes de greixos, sobretot triglicèrids de cadena llarga, com són les olives
  • Incorporar més fibra a la dieta
  • Menjar moltes verdures de colors
  • Beure força aigua. Hi ha règims que, de vegades, causen deshidratació

Val més que parlis amb el metge quan no saps segur si els símptomes són per raó de la dieta o per malaltia.

Com funciona la dieta keto

Els adeptes de la dieta asseguren que et fa aprimar ràpidament i et proporciona més energia, però aquestes afirmacions no tenen gaire base empírica.

Hi ha estudis que demostren que si comparem les dietes que inclouen la reducció d’hidrats, com ara la keto, amb els règims basats en les calories, són més efectives a curt termini. Això es deu, en part, a la disminució de reserves de glucogen corporal al fetge i als músculs, i a la pèrdua d’aigua que se’n deriva.

Ara bé, amb el temps els resultats no difereixen gaire entre les unes i les altres. En certa manera perquè la dieta keto no té gaire seguiment a llarg termini: la gent troba difícil de mantenir un consum mínim d’hidrats. Al final, quan pots menjar mantega, però no t’hi pots untar el pa, la cosa es complica.

A més a més, cal assenyalar que reduir els hidrats i substituir-los per altes dosis de greixos pot fer augmentar el risc de tenir un càncer intestinal.

Veredicte final

S’ha provat que la dieta keto va bé per aprimar-se, si més no a curt termini. Amb tot, no se sap gaire si és prou eficaç i, sobretot, prou segura. Idealment l’hauríem de seguir sota supervisió mèdica.  

Malgrat les barbaritats que solen acompanyar aquestes dietes, la creença que tot s’hi val per a tothom menysté les diferències individuals. En matèria de règims per aprimar-se no hi ha una veritat absoluta vàlida per a tots els casos. T’aconsellem que, si et vols aprimar, vigilis i que, abans de suprimir cap grup de nutrients de la dieta, en parlis amb el metge.

Bibliografia:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/diet-reviews/ketogenic-diet/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2716748/
https://www.businessinsider.es/tres-estudios-masivos-sugieren-dieta-keto-puede-ser-danina-304719

Remeis casolans per a la tos: Alleujament natural per a les teves vies respiratòries

La tos és un símptoma comú que és present en la vida de qualsevol persona i que pot aparèixer per múltiples causes, des de refredats i al·lèrgies fins a irritants ambientals com el fum. Sorgeix com una resposta natural del cos, amb la finalitat d’alliberar les vies respiratòries. Si bé no té per què indicar que hi ha una malaltia greu, sí que pot resultar molesta quan és persistent. Si aquesta situació et resulta familiar, en aquest article podràs conèixer alguns remeis casolans per a la tos.

Per què sorgeix la tos?

La tos és un acte reflex del nostre organisme. És a dir, que es realitzen automàticament com un mecanisme de defensa davant diferents situacions que poden suposar un perill o un mal per al cos. Estem tan habituats a ella que ni tan sols som sempre conscients que la tenim, tal com passa, per exemple, amb els badalls.

En general, tenir tos no indica que hi hagi una patologia o un risc per a la salut, sinó que és la conseqüència de l’estimulació de la mucosa dels bronquis o de la tràquea i la laringe. Els motius són múltiples, ja que hi ha dos tipus de tos, com per la sequedat en l’ambient, l’acumulació excessiva de moc en les vies superiors, irritació o refredament. En tossir, les vies respiratòries es netegen i es facilita l’entrada i sortida de l’aire.

Remeis casolans per a alleujar la tos

Quan patim de tos persistent que no sembla tenir una causa concreta, se la coneix com a tos seca o improductiva. Aquesta no ve acompanyada d’expectoració o flegmes, i acostuma a deure’s a irritació per agents externs o a una infecció. Com que pot arribar a ser molt molesta i interferir en el dia a dia, a continuació t’expliquem alguns remeis casolans per a la tos que t’alleujaran.

Mel i llimona

La mel té propietats antibacterianes i suavitzants, mentre que la llimona aporta vitamina C i antioxidants que fan costat al sistema immunitari. Per tant, és una combinació molt freqüent per a tractar les molèsties de la gola o la tos. Barreja una cullerada de mel pura amb el suc de mitja llimona i una tassa d’aigua tèbia. Si bé es pot prendre a qualsevol hora del dia com si fos un te, és molt recomanable abans d’anar-se’n a dormir per a afavorir el descans.

Gàrgares d’aigua salina

La sal té la capacitat de reduir les flegmes i la mucositat que s’acumula en algunes zones de la gola, a causa del seu poder antiinflamatori. N’hi ha prou amb afegir mitja cullereta de sal en un got d’aigua tèbia i fer gàrgares amb la mescla. Fes-ho regularment per a reduir la inflor.

Gingebre

El gingebre és una arrel amb un intens sabor, que potser coneixes per les galetes amb forma d’homenets. S’utilitza per a múltiples afeccions, com ara el dolor menstrual o les nàusees, i per això no pot faltar en els remeis casolans per a la tos. També és un potent antiinflamatori que relaxa les vies respiratòries.

Pinya

La pinya és una fruita tropical rica en bromelina; un enzim mucolític i antiinflamatori, per la qual cosa contribueix a eliminar la mucosa acumulada en les vies respiratòries. Per a beneficiar-te d’ella, compra la fruita natural i fes un suc amb el cor, ja que allí és on es troba aquest enzim.

Tes i infusions per a calmar la tos

Si prefereixes una cosa més còmoda que els anteriors remeis casolans per a la tos, també pots apostar per aconseguir tes i infusions que continguin ingredients que l’alleugin. Aquestes són dos, concretament:

Infusió de gingebre

Per a preparar una infusió de gingebre només necessites pelar i tallar unes rodanxes fines de gingebre fresc i afegir-ho a una tassa d’aigua calenta. Deixa que el gingebre reposi durant uns minuts i després beu-t’ho. Si el sabor és molt fort, no dubtis a afegir-hi la mescla de mel i llimona que esmentem en el punt anterior.

Infusió de farigola

La farigola és una herba aromàtica que conté compostos que ajuden a relaxar els músculs de les vies respiratòries. Per això, també és eficaç per a alleujar la tos. Per a la preparació de la infusió, només cal agafar una cullereta de fulles seques de farigola i afegir-les a una tassa d’aigua calenta. Deixa que reposi durant uns minuts i després cola-la abans de beure.

Aliments que ajuden a reduir la tos

Per a mantenir la tos a ratlla i no haver de preocupar-te per la seva aparició, també tens l’opció d’incloure els següents aliments a la teva dieta.

All

L’all és conegut per les seves propietats antimicrobianes i antiinflamatòries, de fet, se sol dir que és l’antibiòtic natural per excel·lència. Conté composts com l’al·licina, que ajuden a enfortir el sistema immunitari i a combatre infeccions. Afegeix all fresc als teus menjars i gaudeix de les seves propietats.

Cítrics

A més a més de la pinya, les fruites cítriques com ara taronges, mandarines i aranges també són bones contra la tos, en ser riques en vitamina C, un nutrient essencial que també enforteix el sistema immunitari i que ajuda a combatre les infeccions respiratòries que poden desencadenar la tos.

Els remeis casolans per a la tos poden proporcionar un alleujament significatiu de manera natural, però si aquella persisteix o s’acompanya de símptomes de més gravetat, acudeix al teu metge.

Bibliografia

https://www.lavanguardia.com/vivo/lifestyle/20220330/8162632/5-remedios-caseros-faciles-suavizar-tos-seca-salud-nbs.html

MGC Mútua, nou patrocinador de la Unió Esportiva Olot

L’acord de patrocini entre el club de futbol UE Olot i MGC Mútua, que es va signar el mes de juliol passat, permet lluir el logo de l’entitat a la part dorsal de la samarreta del primer equip.

A l’acte de signtura van assistir Guillermo Padrisa, director de mutualistes i institucions d’MGC Mútua, Enric Vila, vicepresident de promoció econòmica de la UE Olot, i Joan Agustí, president de la UE Olot, qui va destacar la vessant social i solidària d’MGC Mútua: “Tenim les mateixes intencions, fem una feina molt semblant i estem contentíssims de signar aquest acord amb vosaltres”.

Enric Vila va recalcar la importància dels patrocinadors en aquest projecte de valor compartit: “MGC Mútua ens vol donar suport en aquest projecte de triple compromís; esportiu, formatiu i social. Els nostres patrocinadors juguen un paper molt important, és una de les principals rúbriques dins del pressupost d’ingressos. El patrocini esportiu és un acte de generositat d’una empresa que se sent identificat amb els valors d’un club.

Per la seva part, Guillermo Padrisa va parlar de la filosofia de proximitat d’ambdues entitats amb el territori i va afegir que “és un gran plaer ser un dels nous patrocinadors de la Unió Esportiva Olot”.

El conjunt garrotxí va estrenar la nova samarreta amb MGC Mútua com a patrocinador al partit amistós contra el Girona, que es va jugar uns dies després. A la prèvia, l’equip va comptar amb la visita de Xavier Plana, director general d’MGC Mútua, que es va mostrar molt content i va destacar la importància de compartir valors com la il·lusió, el compromís i l’esforç.