El teu fill és diabètic? Què has de saber sobre la diabetis Infantil

Què és la diabetis

La diabetis de tipus 1, o insulinodependent, és la forma prevalent de malaltia diabètica en els infants. S’origina per la incapacitat del pàncrees de secretar prou quantitat d’insulina, que és una hormona que regula el metabolisme de la glucosa a la sang. La causa de la diabetis encara és desconeguda, però es pensa que hi intervenen tant factors hereditaris com influències ambientals, i també que les infeccions participen activament en el seu desenvolupament. Afecta amb la mateixa freqüència els nens que les nenes.

La diabetis de tipus 1 és una de les anomenades malalties autoimmunitàries; és a dir, és una malaltia en què el sistema immunològic ataca per error un teixit del mateix organisme. El procés es perllonga força temps abans que se’n manifestin els símptomes.

En general la diabetis de tipus 1 apareix abans de la pubertat, però es pot donar en qualsevol edat, de la primera infantesa fins a la vida adulta, i fins i tot al llindar de la vellesa.

Quins símptomes té

Els símptomes de la malaltia es manifesten amb rapidesa al cap d’uns quants dies o setmanes. Són els següents:

  • Cansament
  • Una set que obliga els infants a beure sovint (s’anomena polidípsia)
  • Miccions freqüents (rep el nom de poliúria)
  • Enuresi nocturna (quan els infants es pixen al llit)
  • Augment de la gana (polifàgia), però amb pèrdua de pes
  • Infeccions a la pell o al voltant de la boca

De vegades, els símptomes progressen amb molta rapidesa i fan empitjorar l’estat del pacient, amb basques, vòmits, dolor abdominal i dificultat respiratòria. Aquests símptomes són greus i demanen atenció mèdica urgent.

Com poden actuar els pares

Aprendre a controlar la diabetis requereix molt esforç, tant per als pares com per als infants. Malgrat tot, cal saber com funciona l’organisme, com es posen les injeccions d’insulina, com s’ha de controlar la dieta i com es mesura la quantitat de glucosa a la sang; tot plegat contribueix a fer que la vida dels infants i de la família torni a la normalitat.

L’equip de professionals del centre sanitari (hospital o centre de salut) assessora els pares sobre tots els aspectes que cal saber. Bona part dels equips que treballen amb diabètics incorpora infermeres especialitzades que organitzen els programes d’educació sanitària.

És important que els pares tinguin en compte els punts següents:

  • Els símptomes de la hipoglucèmia (concentració baixa de glucosa a la sang, també coneguda com a «baixada de sucre») i, a la inversa, de la hiperglucèmia (concentració elevada de glucosa a la sang).
  • Cal saber mesurar el nivell de glucèmia a la sang i ensenyar els infants a controlar-la tan bon punt l’edat ho permet.
  • S’ha d’ensenyar els nens a posar-se ells mateixos les injeccions d’insulina a l’edat adequada.
  • Cal tenir sempre a mà sucre per tractar les hipoglucèmies.
  • Convindria anar al metge amb regularitat.
  • Hauríem d’anar al metge en cas que es declarin altres malalties o trastorns.
  • Cal informar els professors i els amics sobre els símptomes de les baixades de sucre.
  • Hi pot ajudar molt posar-se en contacte amb l’associació de diabètics més propera per rebre suport i assistència, si cal.

Dieta

En els equips que atenen malalts de diabetis hi sovintegen els especialistes en nutrició i dietètica.

És important que l’alimentació dels infants sigui saludable i equilibrada, rica en fibra i en hidrats de carboni. Les quantitats que ha de menjar cada nen depenen de la seva edat i pes, i cal que l’especialista en dietètica assessori els pares sobre aquest tema. L’exercici físic també influeix en les quantitats que s’han d’ingerir. Així doncs, abans de practicar cap esport, es recomana de donar als infants una mica més de pa, un suc o altres aliments que continguin hidrats de carboni.

S’aconsella de fer tres àpats principals al dia i fer un mos lleuger un parell o tres de vegades en els intervals. De manera ideal tota la família hauria de menjar igual. En aquest cas els dolços no es prohibeixen del tot. Quan l’infant aprèn com respon el seu organisme al menjar i a les injeccions de insulina, pot incorporar a la dieta uns quants aliments dolços, sempre que s’augmenti la dosi d’insulina en la quantitat adequada.

Activitat física

L’exercici físic ha de ser una part important de l’activitat diària d’un infant amb diabetis, encara que sovint cal reduir la dosi d’insulina, perquè l’exercici fa davallar la glucèmia. Per tant, l’infant ha de dur sempre sucre si vol evitar les hipoglucèmies (disminució del nivell de glucosa).

Com s’ha de tractar la diabetis infantil

La diabetis en els infants sempre es tracta amb un control de la dieta i de la insulina. Tanmateix, durant el primer any després del diagnòstic, és probable que l’infant només necessiti una quantitat minsa d’insulina. Aquest període es coneix amb el nom de lluna de mel.

Els pares han d’injectar la insulina als fills diabètics fins que no arriben a certa edat per aprendre’n i se la poden administrar tots sols. Aquesta edat depèn de cada cas, però se sol situar cap als nou anys. La insulina s’injecta a sota de la pell (injecció subcutània), normalment a la zona de l’abdomen o de les cuixes, però pot ser en qualsevol altre lloc on la capa de pell sigui prou gruixuda.

Cada nen demana una pauta de dosificació d’insulina que ha de programar l’equip d’atenció sanitària.

Les criatures petites no acostumen a necessitar insulina a la nit, però això comença a canviar a mesura que es van fent grans.

Els nens grans solen necessitar una injecció d’insulina d’acció ràpida abans de cada àpat principal i una dosi d’insulina amb acció prolongada a la nit.

Actualment estan disponibles uns sistemes d’administració d’insulina amb forma de bolígraf, molt còmodes de fer servir i amb agulles molt primes.

La bomba d’insulina

És un sistema per administrar insulina via subcutània, amb un petit ordinador i un reservori que conté l’hormona i un catèter subcutani (un tub sota la pell) per injectar la insulina.

La bomba es pot programar i proveeix la quantitat d’insulina establerta de manera continuada les 24 hores del dia, repartides en franges horàries segons les necessitats de l’infant.

L’especialista, juntament amb els pares, és qui programa el tractament i les dosis escaients. De la mateixa manera, l’especialista ha de determinar la idoneïtat d’implantar un dispositiu a l’infant.

Es comencen a fer trasplantaments d’illots pancreàtics en pacients amb diabetis insulinodependent, tot i que aquesta modalitat terapèutica encara no es pot generalitzar per a tots els malalts de diabetis.

Pronòstic a llarg termini

Cal procurar de mantenir un nivell de glucèmia normal, a fi d’ajornar o evitar les complicacions a llarg termini de la diabetis (com ara lesions als ulls, als ronyons o al sistema nerviós). Aquestes lesions poden aparèixer després de la pubertat, però, en general, es donen més endavant.

Es recomana de passar, com a mínim, una revisió cada tres mesos a la consulta de pediatria. Les proves per detectar les complicacions de la diabetis a llarg termini es comencen a fer als nou o deu anys d’edat. A partir d’aleshores es repeteixen un cop l’any. Aquestes proves consisteixen en una anàlisi d’orina per identificar la presència de proteïnes, la presa de la pressió arterial, un examen del fons de l’ull i una anàlisi de sang. Les alteracions als ulls (retinopatia) no afecten la vista en les fases primerenques, però si, més endavant, les lesions progressen, potser cal seguir un tractament amb raigs làser o altres tècniques per evitar la pèrdua de visió.

Medicaments que s’administren en cas de diabetis infantil

  • Insulina d’acció ràpida
  • Insulina d’acció retardada
  • Diferents barreges d’insulina amb acció ràpida i d’insulina amb acció retardada
  • Insulina lispro
  • insulina aspart

Tots els preparats d’insulina s’administren amb injeccions per via subcutània.

Bibliografia

https://www.elsevier.es/es-revista-endocrinologia-nutricion-12-articulo-diabetes-mellitus-edad-pediatrica-diabetes-13066001
https://www.mayoclinic.org/es/diseases-conditions/type-1-diabetes-in-children/symptoms-causes/syc-20355306

Manteniu-vos hidratat: Aliments rics en aigua per a l’estiu

Mantenir-se hidratats és important durant tot l’any, però ho és més quan arriben els mesos d’estiu. Les altes temperatures, una major exposició al sol i l’augment de les activitats afavoreixen la deshidratació. Però, si no t’agrada o et costa beure suficient aigua, avui et presentem diversos aliments rics en aigua, que a més d’aportar-te líquid en abundància, t’ofereixen nutrients essencials com vitamines i minerals. 

Beneficis de consumir aliments rics en aigua

Consumir aliments rics en aigua i sals minerals té múltiples beneficis per al nostre organisme i li permeten realitzar les seves funcions correctament. A continuació et deixem els principals. 

Hidratació natural

Els aliments amb alt contingut d’aigua ajuden a mantenir el cos hidratat de manera natural. Mentre que les begudes proporcionen una hidratació directa, aquest tipus d’aliments tenen l’avantatge d’alliberar el líquid de manera gradual. Per tant, s’aconsegueix una hidratació més sostinguda. A més, solen ser baixos en calories i refrescants, així que són perfectes per als dies calorosos de l’estiu. 

Aportació de nutrients essencials

Els nutrients essencials són les vitamines, els minerals i els antioxidants. Les sals minerals, en particular, són necessàries per mantenir l’equilibri electrolític del cos i la salut general. Per exemple, el potassi ajuda a regular el balanç de fluids i la funció muscular, mentre que el magnesi intervé en la funció neuromuscular i la síntesi de proteïnes.

Els 10 Millors aliments rics en aigua per a l’estiu

Ara que ja coneixes els beneficis, et deixem amb els 10 aliments rics en aigua i sals minerals perquè els incloguis en la teva alimentació en aquesta temporada. 

Síndria

La síndria és probablement un dels aliments rics en aigua més populars de l’estiu. El seu contingut d’aigua gira al voltant del 92%, i també aporta vitamina C, vitamina A i antioxidants com el licopè. És perfecte com a postres, en suc o fins i tot en amanides.

Cogombre

El cogombre està compost per un 95% d’aigua. És refrescant i té propietats beneficioses per a la pell. Es pot consumir en amanides, en smoothies o simplement com a entrepà.

Maduixes

Les maduixes tenen un sabor absolutament deliciós. Estan compostes per aproximadament un 91% d’aigua. Són riques en antioxidants i vitamines com la vitamina C, així que són una bona elecció si vols cuidar la salut cardiovascular i la pell. Gaudeix-les soles, en batuts o amb iogurt.

Meló

El meló és una altra fruita estiuenca amb un alt contingut d’aigua, al voltant del 90%. És ric en vitamines i ajuda a la digestió. Pots consumir-lo en trossos, en amanides o com a part d’un plat principal. És popular servir-ho amb pernil, pel contrast de sabors. 

Taronges

Les taronges tenen un contingut d’aigua d’aproximadament el 86%. A més d’hidratar, són una excel·lent font de vitamina C, que intervé en el funcionament del sistema immunitari. Pots gaudir-les fresques, en sucs o en amanides de fruites.

Api

L’api conté aproximadament un 95% d’aigua i és una bona font de fibra. Ajuda a la digestió i la hidratació. Per afegir-lo a la dieta, et recomanem provar els palets d’api amb dips, o bé afegir-lo en amanides o per a preparar sopes fredes.

Enciam

L’enciam és un altre dels aliments rics en aigua freqüents en aquesta època de l’any, ja que és l’ingredient principal de multitud de tipus d’amanides. El seu contingut d’aigua és del 95%, i és molt beneficiosa per al manteniment de la hidratació i la millora de la salut digestiva. Pots incloure’l en amanides, wraps o sandvitxos.

Tomàquets

Els tomàquets tenen un contingut d’aigua del 94% i són rics en licopè, que és beneficiós per a la salut ocular i la hidratació. És diürètic, així que augmenta l’excreció d’orina, i conté potassi i nivells baixos de sodi; una combinació que evita la retenció de líquids. Utilitza’ls en amanides, salses o en un refrescant gaspatxo.

Pinya

La pinya té un 86% d’aigua i conté bromelina, un enzim que ajuda a la digestió i regula el trànsit intestinal. És antimicrobiana i antiinflamatòria, i pots consumir-la fresca, en batuts o en plats principals.

Carabassó

El carabassó té un 94% d’aigua i és una bona font de minerals. Conté una fibra soluble anomenada mucílags, que permet captar l’aigua i formar una substància voluminosa que facilita la digestió i el trànsit intestinal. Com el tomàquet, és ric en potassi i baix en sodi. Pots preparar-lo en zoodles, sopes fredes o saltats.

Incorporant aliments rics en aigua a la teva dieta diària

Si no saps com incorporar els aliments rics en aigua i sals minerals a la teva dieta, pots provar amb els suggeriments que t’hem donat a cadascun d’ells. Però també, pots combinar-los entre si. Per exemple, una amanida de síndria i cogombre amb menta, un smoothie de maduixes i pinya o un gaspatxo de tomàquet i meló. 

Prepara menjars lleugers i refrescants per combatre la calor i mantenir el teu cos ben hidratat. I perquè et sigui encara més senzill, planifica els teus menjars incloent fruites i verdures riques en aigua en cada menjar, i evita cuinar en excés i opta per plats com amanides i sopes fredes. 

Consells addicionals per mantenir-se hidratat a l’estiu

A més de tot l’esmentat, per a mantenir la hidratació en els mesos de més calor, aposta sempre per begudes naturals saludables i evita els refrescos o sucs ensucrats, així com les que tenen alcohol, ja que aconsegueixen l’efecte oposat. És a dir, que deshidraten. 

Conclusió

Consumir aliments rics en aigua i sals minerals durant l’estiu no sols ajuda a mantenir el cos hidratat, sinó que també aporta nutrients essencials que milloren la salut general. Incorporar aquests aliments a la teva dieta diària és una forma deliciosa i efectiva de combatre la calor i assegurar una hidratació adequada.

Què en sabeu del còlic del lactant

Per quina raó es produeixen els còlics

Els metges no saben amb certesa què és un còlic o què l’origina. Hi ha diverses teories, però els especialistes no es posen d’acord a identificar-ne una única causa ni han decidit quin és el tractament més efectiu.

La teoria amb més acceptació és que es tracta d’una síndrome amb un conjunt de trastorns. Segons algunes hipòtesis, els intestins dels infants treballen massa i això fa que tinguin cargolaments de ventre. Tanmateix, hi ha experts que opinen en sentit contrari: els moviments dels intestins són en realitat tan lents que l’aire s’acumula als intestins fins a dilatar-los i, com a resultat, fan mal.

Altres metges pensen que el còlic té relació amb el fet que les criatures mengen més del compte, amb excessiva rapidesa o que s’empassen massa aire i no roten.

De tota manera, també hi podria haver certa connexió entre els còlics dels lactants i la presència de llet de vaca en la dieta de les dones que alleten. Entre el 10 i el 15 % dels nens petits té còlics.

Com podeu saber si el vostre fill té cap còlic

Entre els símptomes dels còlics trobem:

  • Els còlics poden aparèixer entre dues i quatre setmanes després de l’infantament i solen desaparèixer quan la criatura arriba als tres mesos d’edat.
  • El nadó, en general, plora molt, sovint dues o tres hores seguides, i costa calmar-lo. Crida força, si fa no fa a la mateixa hora i normalment una o dues vegades al dia.
  • El nadó estira i encongeix les cames i estreny els punys.
  • Hi ha nadons que fan molt soroll quan expulsen gasos de l’estómac.

De tota manera, el còlic no és sempre l’única causa de malestar de la criatura. Si un nen plora gaire sovint i no el podem consolar, potser hi ha altres raons més greus per aquest desfici, de manera que sempre val més consultar-ho amb el metge i no concloure abans d’hora que l’infant té un còlic. Altres malalties, com ara el vòlvul (quan es recargola un segment de l’intestí), la torsió d’un testicle o qualsevol altre dolor també poden ocasionar el plor incontrolat del nadó. En cas de dubte, cal consultar-ho de seguida amb el pediatra.

La dieta pot fer empitjorar el còlic

Hi ha metges que pensen que els aliments que fan augmentar el gas intestinal, consumits per la mare durant el període d’alletament, poden afavorir els còlics o empitjorar-los.

Els aliments i les begudes que típicament produeixen més gasos són:

  • El suc de taronja
  • La verdura, especialment les cebes i la col
  • La fruita, sobretot les pomes i les prunes
  • El menjar picant
  • Aliments que contenen cafeïna, com ara la xocolata, el cafè i el te

Cal observar amb atenció com reaccionen els infants amb cada classe de menjar i, així, potser esbrinarem quins aliments els propicien els còlics. Val més deixar passar un parell de dies entre cada canvi de dieta per fer-se una idea exacta de què és millor o pitjor per al nen.

Què pots fer per ajudar el teu fill

Com que ningú sap ben bé què és aquesta malaltia dels nadons, no hi ha cap consell infal·lible, tot i que els pares poden provar certes coses útils com ara:

  • Gronxar-los al bressol o a la falda; molts infants amb còlics es calmen d’aquesta manera.
  • Dur-los a collibè dins una motxilla portanadons arran de pit. L’escalfor corporal dels pares i el moviment poden ajudar les criatures a estar més còmodes.
  • Embolcallar-los amb una manta o abraçar-los fort; hi ha nens que hi troben consol.
  • En certs casos va bé de fer-los massatges suaus a la panxa. Els massatges haurien de ser circulars, movent la mà d’esquerra a dreta amb delicadesa, perquè és el sentit dels moviments de l’intestí gros en els infants. Aquesta tècnica els calma el mal i els ajuda a eliminar amb més rapidesa els gasos.
  • Hi ha pares que diuen que hi noten milloria quan duen els nadons a fer un tomb amb cotxe a la nit.
  • De vegades, es poden calmar amb música o sons monòtons. Hi pot contribuir cantar als nadons, la qual cosa, a més, té l’efecte suplementari de tranquil·litzar els pares.

També pot anar bé:

  • Fer que el nen es begui la llet més lentament
  • Fer que el nen eructi més sovint
  • Asseure el nen amb l’esquena recta mentre menja, si és prou gran
  • Si el nen pren llet en pols, provar-ho amb productes o marques diferents per veure si hi ha cap diferència

Hi ha diferents fórmules de lactància artificial per pal·liar els còlics dels lactants. Es basen en hidrolitzats parcials de proteïnes, que afavoreixen la digestió, i amb continguts baixos en lactosa, per fer disminuir la fermentació al còlon. Aquests preparats poden substituir del tot les fórmules tradicionals i fan millorar de manera notable els còlics i la qualitat del son dels lactants. Cal tenir en compte, però, que aquestes preparacions no haurien de substituir mai la llet materna.

El nostre fill té un còlic. Què hem de fer

Quan una criatura té un còlic, s’altera la vida familiar. Els pares es trasbalsen i es neguitegen quan veuen que el nadó plora durant hores i no són capaços de consolar-lo.

Per als pares novells, en especial, pot ser una experiència força desagradable i els pot desil·lusionar una mica descobrir que el nadó no els aporta la felicitat esperada. De la mateixa manera, els pares poden tenir certa recança per la situació tot i que no són responsables del còlic.

Tanmateix, cal tenir present que el nen té salut i que, ben probablement, superarà aquesta fase dels còlics d’aquí uns quants mesos. Els còlics no afecten el desenvolupament dels infants, i, de fet, fins i tot poden tenir certs beneficis, perquè les criatures amb còlics solen estar més estimulades.

Els pares també haurien de mirar per ells durant els períodes difícils. Potser s’han d’organitzar torns, de manera que l’un pugui reposar mentre l’altre s’ha d’estar despert, o, fins i tot, demanar la col·laboració d’amics o familiars com a reforç. És preferible reclamar ajut, tant com convingui, que no pas acabar extenuats en una etapa tan delicada del desenvolupament del nen.

També pot ser útil de parlar-ne amb altres pares que hagin passat per la mateixa situació i contrastar-hi les experiències. Si no es coneix ningú, potser es pot demanar al metge que faciliti el contacte amb altres persones que s’hagin trobat amb el mateix problema.

Cal recordar sempre que els còlics són temporals.

Bibliografia

https://www.cun.es/chequeos-salud/infancia/colico-lactante
https://www.healthychildren.org/Spanish/health-issues/conditions/abdominal/Paginas/abdominal-pains-in-infants.aspx?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwwr6wBhBcEiwAfMEQs45SSJG5h9AmdKdWvMN2D6hidfc0PFCqg5N8eBNx5s1nqfIC4CjXtRoCLYEQAvD_BwE

Set anticonceptius no hormonals que hauries de conèixer

Les hormones tenen un paper molt important en les funcions corporals i influeixen en l’estat d’ànim, el comportament i, no cal dir-ho, en la vida sexual. Així doncs, cal anar-hi en compte, perquè un possible descontrol hormonal pot tenir un impacte insospitadament decisiu en la vida quotidiana. I les píndoles contraceptives (de tota mena) tenen una base hormonal.

Aquesta és una de les raons per les quals ha augmentat el nombre de dones que fa servir mètodes anticonceptius no hormonals, com a forma d’evitar quedar prenyades sense alterar el seu equilibri hormonal. L’altra, tan important com la primera, és prevenir les temibles MTS o malalties de transmissió sexual.

Preservatius masculins

Probablement el mètode anticonceptiu més popular a tot el món, els coneguts condons són unes fundes de làtex que recobreixen el penis durant el coit.

Pros i contres:

Són econòmics i fàcils de fer servir i només es necessiten en el moment de la relació sexual. Prevenen tant l’embaràs com el contagi de malalties de transmissió sexual. Els venen a tot arreu: dels distribuïdors automàtics a les portes de les farmàcies fins als supermercats o als lavabos dels bars de copes. N’hi ha de diferents formes, textures, colors i gustos, cosa que pot afegir diversió al sexe.

A més a més, és l’únic anticonceptiu que poden fer servir els homes per controlar la pròpia fertilitat. Malgrat tot, també té desavantatges, com ara l’al·lèrgia al làtex, el material amb què generalment es fabrica. No passa gaire sovint, però si cap dels membres de la parella hi té al·lèrgia, cal recórrer a preservatius sense làtex, elaborats amb poliuretà. Un altre inconvenient és que poden relliscar del penis; si és el cas, per evitar qualsevol entrebanc, caldria fer servir una anticoncepció d’emergència.

Preservatius femenins

Són semblants als masculins, però en comptes de recobrir el penis, s’introdueixen dins la vagina.

Pros i contres:

Tal com passa amb els preservatius masculins, els preservatius femenins també prevenen les MTS i l’embaràs, i es poden col·locar fins a vuit hores abans de la relació sexual. Si no es fan servir com cal, el condó femení pot relliscar o ser empès cap a la vagina; en cas que passi, també caldrà recórrer a l’anticoncepció d’emergència.

D’altra banda, cal verificar que s’introdueix el penis dins del condó i no entre el condó i la vagina, cosa que pot passar sense voler. No hi ha tanta disponibilitat de preservatius femenins i pot ser difícil de trobar-los fora de les farmàcies. I, per torna, són més cars.

Fa pocs anys, el Ministeri de Sanitat va engegar una campanya per fomentar l’ús del preservatiu femení, com una manera d’augmentar l’autonomia femenina per controlar la sexualitat. Tot i així, es fa servir relativament poc i s’estima que amb prou feines arriba a l’1 % de les dones.

Els dispositius intrauterins (DIU)

Els DIU són unes peces de plàstic en forma de T, que contenen coure i que s’introdueixen a l’interior de l’úter. Tenen com a funció evitar la implantació de les cèl·lules ou a la cavitat uterina. Ara com ara, a Espanya, els insereixen els ginecòlegs, si bé hi ha estudis que n’avalen la col·locació per infermeres expertes.

Pros i contres:

Els DIU se solen recomanar a dones que no poden fer servir anticonceptius hormonals, com ara la píndola contraceptiva, l’implant contraceptiu subdèrmic[AP1] , etc. Proporcionen una solució a llarg termini, atès que es poden mantenir col·locats fins a deu anys (segons la classe de DIU triada). No interfereixen en la fertilitat ni en la vida sexual i tenen l’avantatge que no cal recordar de prendre la píndola cada dia perquè funcionin.

Els efectes dels DIU no depenen de l’estat de salut de la dona o de si es prenen altres medicaments, com passa amb altres mètodes, però, en canvi, no protegeixen contra les MTS i les regles poden ser més abundants, doloroses i llargues.

També comporten certs perills, tot i que no són gaire probables. Durant la inserció es poden contreure infeccions, es poden descol·locar o desplaçar i hi ha una petita probabilitat que perforin l’úter. En cas de quedar prenyada amb un DIU posat, es corre el risc de tenir un embaràs ectòpic.

Diafragmes

Els diafragmes són dispositius en forma de disc o de semiesfera que es col·loquen al coll de l’úter per impedir l’entrada dels espermatozoides. Se n’obté la màxima eficiència quan es fan servir de manera combinada amb espermicides.

Pros i contres:

Es poden col·locar abans de la relació sexual, de manera que no l’interrompen (si s’esdevé més de tres hores després de la inserció del dispositiu, cal afegir-hi una dosi extra d’espermicida). No estan condicionats pels fàrmacs que es prenen ni alteren el cicle menstrual, tot i que no es recomana de fer-los servir durant la regla.

La part negativa és que no protegeixen contra les MTS (com tampoc els altres mètodes, tret dels preservatius) i que no són tan efectius en la prevenció de l’embaràs: tenen entre un 92 i un 96 % d’efectivitat, si ho comparem amb el 98 % del condó masculí, per exemple.

Es pot trigar una mica a acostumar-s’hi i a sentir que són segurs. Hi ha dones que contreuen cistitis quan en fan servir: cal parlar-ne amb el metge per a rebre més informació.

Esponges anticonceptives

Tal com indica el nom, és un mètode de barrera constituït per una esponja impregnada amb espermicida que s’introdueix al fons de la vagina. És d’un únic ús i no es pot dur més de 30 hores seguides.

Pros i contres:

Té doble efecte: d’una banda, l’espermicida afebleix els espermatozoides i impedeix que avancin cap a l’òvul i, de l’altra, l’esponja tapa el coll uterí, cosa que hi acaba de blocar el pas dels espermatozoides (si aconsegueixen d’arribar-hi). Les esponges són fàcils de fer servir, però demanen un cert grau de preparació, perquè s’han d’humitejar per activar-ne les substàncies espermicides i, a continuació, introduir-les tan endins de la vagina com es pugui sense que causin incomoditat. Cal deixar-se-les posades com a mínim sis hores després de la relació sexual. No sol passar, però si, quan es volen treure, es trenquen per qualsevol raó, s’ha d’anar al metge de seguida.

Tampoc protegeixen contra les MTS i no es poden fer servir durant la regla. No són recomanables per a les dones amb cap trauma a la zona, que han parit o que han avortat fa poc temps.

Planificació familiar natural

Consisteix a controlar el cicle menstrual amb diferents paràmetres: la classe de secreció vaginal, la temperatura basal i d’altres, per determinar quins dies del mes es poden tenir relacions sense perill d’embaràs.

Pros i contres:

Ens podem valdre d’aquest mètode tant per evitar l’embaràs com per planificar-lo. Té una efectivitat del 99 % si se segueix amb rigor, però el cas és que s’han de fer tants càlculs i valoracions que seguir-lo al peu de la lletra és gairebé impossible. Així doncs, té una efectivitat real del 75 % aproximadament.

No protegeix tampoc contra les MTS i cal combinar-lo amb un mètode complementari, si es volen tenir relacions sexuals durant els dies fèrtils. Així,se n’hauria de fer el seguiment amb un diari detallat, tenint en compte que factors com ara certs trastorns o l’estrès potser són difícils d’interpretar. En cas que es prenguin anticonceptius hormonals o es tinguin cicles irregulars, podria costar una mica de reconèixer els factors de fertilitat. El mètode també exigeix un compromís formal de la parella.

Lligament de trompes

És l’esterilització femenina i consisteix en l’oclusió quirúrgica de les trompes de Fal·lopi, els conductes que guien l’òvul madur de l’ovari fins a l’úter. Es pensa que és efectiva en més del 99 % dels casos i no afecta tampoc els nivells hormonals; és a dir es continuen tenint regles malgrat el lligament.

Pros i contres:

L’esterilització és la tria ideal quan se sap amb certesa que no es volen tenir més fills i no es vol patir per un possible embaràs. No influeix en la vida sexual i ben rarament té efectes de cap mena en la salut.

Tanmateix, com qualsevol intervenció quirúrgica, pot tenir complicacions, com ara hemorràgies internes, infeccions o danys en altres òrgans. La probabilitat de quedar prenyada després de la intervenció és d’1 entre 200 casos; ara, si passa, hi ha més perill que l’embaràs sigui ectòpic. Els cirurgians són més partidaris d’aquest mètode quan les dones passen dels 35 anys o ja han tingut els fills, però es pot prendre en consideració en qualsevol moment de la vida, sempre que recordem que és un procediment irreversible

https://www.termcat.cat/ca/cercaterm/contraceptive%2Bimplant?type=basic&thematic_area=&language=

Beneficis de l’Aigua de Mar: Descobreix les seves Propietats Curatives

Anar a la platja és, per a moltes persones, sinònim de diversió, banys, passejos, relaxament i sol. No obstant això, no tots sabem que l’aigua de mar també aporta a l’organisme multitud de beneficis positius des del punt de vista físic, mental i emocional. Tant de forma externa, mitjançant el bany, com interna, al beure, l’aigua de mar conté nutrients essencials que, entre altres efectes saludables, ajuden a equilibrar l’organisme, prevenen i milloren diverses patologies, milloren la qualitat de la pell i alleugen l’estrès. 

L’ús de l’aigua de mar s’ha posat de moda en els últims anys. No obstant això, no és una pràctica nova, sinó que es remunta a segles enrere. Gràcies al fet que és rica en minerals i oligoelements, aquest recurs natural s’ha utilitzat per tractar diverses malalties, però també com a eina per promoure el benestar general. En aquest article, veurem quins són els principals beneficis de l’aigua de mar i com es pot incorporar al nostre dia a dia. 

Principals beneficis de l’aigua de mar 

L’aigua de mar és coneguda per les seves propietats terapèutiques i la seva capacitat per millorar la salut de manera natural. En diverses civilitzacions passades, com la grega, la romana o la fenícia, era emprada per banys terapèutics, fer gàrgares, tractar ferides o conservar aliments. 

No obstant això, les seves aplicacions van prendre un altre rumb a principis del segle XX, quan el biòleg i fisiòleg René Quinton, pel que sembla va descobrir que entre els beneficis de l’aigua de mar figurava la reparació de les cèl·lules danyades. El 1904 va publicar el llibre “L’aigua de mar, un mitjà orgànic” amb els seus descobriments. 

Avui dia, aquests beneficis es continuen ampliant, i els més destacats són els següents:

Beneficis de l’aigua de mar per a la pell

L’alta concentració de minerals, com el magnesi, el sodi i el potassi, ajuda a netejar i desintoxicar l’epidermis. Aquests minerals també contribueixen a millorar la hidratació i l’elasticitat de la pell. Per tant, pot ajudar a reduir l’aparició d’arrugues i altres signes d’envelliment. A més, l’aigua de mar té propietats antibacterianes i antiinflamatòries, així que es pot usar per a tractar afeccions cutànies com l’acne, la psoriasi i l’èczema. 

Beneficis de l’aigua de mar per a la salut respiratòria

Entre els beneficis de l’aigua de mar també es troba la neteja del sistema respiratori. Respirar l’aire marí i fer inhalacions d’aquesta aigua ajuda a netejar les vies respiratòries i a reduir la inflamació. Això és particularment beneficiós per a persones amb asma, bronquitis o sinusitis crònica. A més, gràcies a les seves propietats mucolítiques, facilita l’expulsió del moc i millora la respiració. 

Beneficis de l’aigua de mar per al sistema immunitari

Si bé no podem dir que l’aigua de mar cura malalties, sí que pot enfortir el sistema immunitari, que és el que s’encarrega de lluitar contra aquestes. Els minerals i oligoelements presents a l’aigua de mar, com el zinc, el magnesi i el iode, ajuden a augmentar la producció de glòbuls blancs i a millorar la resposta immune del cos davant infeccions i malalties. A més, l’exposició al sol durant una visita a la platja augmenta els nivells de vitamina D, que és essencial per al sistema immunitari. 

Que altres beneficis té l’aigua de mar?

beneficios del agua de mar

L’aigua marina, a diferència de l’aigua dolça de rius i llacs, conté minerals com ara zinc, iode, potassi, magnesi i altres oligoelements que li atorguen moltes propietats beneficioses per a la salut:

  • Té un efecte antibiòtic i antisèptic, que ajuda a prevenir infeccions a les ferides i a la cicatrització.
  • Pel seu contingut en iode, surar i nedar en l’aigua relaxa els músculs i afavoreix la recuperació de lesions, cosa que ho fa recomanable per a casos de rehabilitació i per al postoperatori.
  • L’aigua de mar millora i alleuja els símptomes en problemes respiratoris: passejar per la platja i banyar-se ajuda a eliminar l’obstrucció nasal en refredats i en casos de sinusitis, elimina les flegmes i la mucositat, aclareix les vies respiratòries i millora la funció auditiva.
  • El bany en aigua salada alleuja els dolors articulars en els casos d’artritis i artrosi.
  • Passejar per la vora del mar i realitzar exercicis a l’aigua activa i millora la circulació sanguínia. És recomanable quan es presenten problemes circulatoris, inflor, varius, cames cansades…
  • Els minerals presents en l’aigua de mar milloren la qualitat de la pell: l’aigua marina exfolia, cicatritza i revitalitza. L’efecte antibiòtic i antisèptic també millora els problemes de psoriasi, de descamació del cuir cabellut i l’acne. Passejar per la vora del mar i el frec de la sorra, a més, escata i millora la pell dels talons esquerdada.
  • Passejar per la platja i banyar-se al mar, sol o gaudint de companyia, sentir la natura i desconnectar, relaxa, millora l’humor i prevé l’estrès i l’insomni.

Algunes investigacions també afirmen que, pel seu alt contingut nutricional en minerals i oligoelements presents de forma biodispensable, beure aigua de mar com a suplementació és beneficiós per a la salut:

  • Es recomana com a tractament per combatre el dèficit de minerals de l’alimentació i per combatre casos de desnutrició gràcies a les seves propietats reconstituents i revitalitzants.
  • Al neutralitzar l’acidesa de l’estómac i en ser desinfectant, combat la gastroenteritis.
  • Les seves propietats alcalines regulen el medi intern, ajuden a mantenir i millorar la salut dels òrgans i prevenen el desenvolupament de diverses patologies.
  • Millora problemes de fetge i ronyons: regenera les cèl·lules de la cirrosi i millora els símptomes de problemes renals com vòmits, nàusees i problemes per orinar.

Sempre és recomanable consultar un metge abans d’utilitzar l’aigua de mar com a teràpia de suplementació, conèixer-ne molt bé els pros i els contres i com començar a prendre’n.

Com incorporar l’aigua de mar a la teva rutina

Per aprofitar els beneficis de l’aigua de mar i gaudir de les seves propietats curatives, no és necessari viure prop del mar. A continuació pots trobar algunes formes pràctiques d’integrar l’aigua de mar en la teva vida quotidiana.

Banyar-se al Mar

Nedar a l’oceà és suficient perquè la pell absorbeixi els minerals, i amb el moviment de les ones, es pot aconseguir un massatge natural que millori la circulació i relaxi els músculs. D’altra banda, estar en contacte amb la naturalesa té un efecte calmant i reductor de l’estrès

Ús d’Aigua de Mar en Productes Cosmètics

Moltes marques de bellesa han incorporat l’aigua de mar a les seves composicions, a causa de les seves propietats beneficioses per a la pell. Pots trobar cremes, locions i exfoliants que la contenen i que s’utilitzen tant com hidratants com revitalitzants. Aquests productes poden ser una excel·lent opció per cuidar la teva pell diàriament, especialment si no tens l’oportunitat de visitar el mar amb freqüència.

Inhalacions d’Aigua de Mar

Una altra opció per gaudir dels beneficis de l’aigua de mar és fer inhalacions; en particular, si es desitja millorar la salut respiratòria. Avui dia, les farmàcies ofereixen diferents solucions salines fetes a partir d’aigua de mar, que són ideals per a fer rentades nasals o inhalacions. Aquest mètode pot ser particularment útil durant els mesos d’hivern, quan les infeccions respiratòries són més comunes, o també si sofreixes d’al·lèrgies estacionals.

El mar i el nostre organisme

Si ens aturem a analitzar la relació entre el mar i el nostre organisme, podem veure que hi ha importants similituds. D’una banda comprovem que l’aigua del mar original, l’ancestral (amb menys concentració de sals que l’actual), on es va originar la vida, és molt similar en composició mineral al plasma sanguini on es banyen les nostres cèl·lules. D’altra banda, aproximadament el 70% del nostre organisme és aigua, curiosament la mateixa proporció que té el mar en el conjunt de la Terra.

En l’aigua de mar trobem els minerals necessaris per al bon funcionament de les cèl·lules i tots els elements bàsics per a la vida, en la proporció correcta i en estat biodisponible, cosa que pot aportar multitud de beneficis per a la salut.

L’aigua de mar com a teràpia

Tot i que l’aigua de mar s’ha utilitzat des de l’antiguitat per tractar diverses patologies, va ser a principis del segle XX quan l’investigador francès René Quinton va estudiar-ne tots els beneficis positius. Juntament amb el Doctor Jarricot va fundar els “Dispensaris Marins”, on es realitzaven teràpies utilitzant l’aigua de mar per tractar els abundants casos de desnutrició, les malalties infeccioses i els problemes de pell de l’època, i en els quals es van salvar milers de vides. Va ser llavors quan va sorgir la idea d’embotellar l’aigua marina per utilitzar-la com a tractament.

L’èxit del dispensari marí de Quinton va originar la creació d’altres arreu del món i avui dia se segueixen estudiant els efectes beneficiosos de l’aigua de mar sobre la salut i utilitzant-se en nombroses teràpies.

 

beneficios del agua de mar

Conclusió: El poder curatiu de l’aigua de mar

L’aigua de mar és un recurs natural amb un ampli ventall de beneficis per a la salut. Encara que no es pot afirmar que hi ha malalties que cura l’aigua de mar, sí que és eficaç per a millorar l’aparença i la salut de la pell, així com per a enfortir el sistema immunitari i alleujar diversos problemes respiratoris. 
Si la incorporem a la nostra rutina, sigui mitjançant banys a l’oceà o a través de productes cosmètics i inhalacions, podem millorar amb escreix el nostre benestar general. I és que en lloc d’esperar a patir alguna patologia per a tractar-la, la prevenció és sempre el camí més eficaç per gaudir de bona salut.

Què són les malalties exantemàtiques i com es tracten

Sick cute girl is measuring the temperature

Què és un exantema

Un exantema és una erupció cutània generalitzada que se sol associar a una infecció sistèmica (és a dir, que infecta tot el cos), normalment d’origen víric o bacterià, per bé que té altres causes tal com explicarem més endavant.

Què causa els exantemes

Les causes que fan aparèixer un exantema en un infant poden ser nombroses i molt variades, però les dividirem en tres grups:

  • Agents infecciosos: virus i bacteris (se n’han descrit més de 50)
  • Medicaments
  • Malalties inflamatòries

Per què apareix l’exantema

No se sap amb certesa, però es pensa que es pot deure a un o diversos dels factors següents:

  • Dany cel·lular directe de l’agent causal sobre la pell
  • Toxines dels agents infecciosos que actuen sobre la pell
  • Mecanisme de defensa del mateix organisme contra l’agent causal

La pell té ben pocs mecanismes per produir reaccions, per tant, la mateixa alteració cutània pot tenir causes diferents.

Només unes quantes malalties produeixen alteracions pròpies i inconfusibles a la pell i, en aquests casos, es diu que l’exantema és patognomònic (dit del signe característic de la malaltia).

Com esbrinem l’origen d’un exantema

Per diagnosticar l’exantema amb precisió, s’han de recopilar correctament totes les dades clíniques des de l’origen del problema, és a dir, s’ha de fer una bona història clínica. Si el pediatra es troba un infant amb un exantema, cal que sigui exhaustiu i estudiï de manera metòdica el cas per compilar totes les dades necessàries que li han de permetre d’elaborar una hipòtesi diagnòstica.

Dades importants per fer-ne el diagnòstic

  • Sobre l’exantema: moment de l’aparició, distribució corporal, durada i recurrència.
  • Símptomes concomitants: febre, congestió nasal, tos, mal de gola, vòmits, diarrea, inflamació dels ganglis, dolors articulars, etc.
  • Factors precipitants: injecció de vaccins els dies previs o presa de certs medicaments, contactes amb plantes i animals o bé amb detergents o suavitzants nous, grau d’exposició solar, estrena de roba o de sabates o malalties passades.
  • Factors predisposants: antecedents familiars o personals d’atòpia (és a dir, predisposició a problemes al·lèrgics), al·lèrgies o psoriasi.
  • Ambient epidemiològic: germans o familiars malalts, contactes a les escoles bressol o col·legis. Estació de l’any.
  • Estat d’immunització de l’infant: vaccins administrats i immunosupressions.

Exploració clínica de l’infant

L’especialista ha d’examinar el nen despullat i ha de comprovar:

  • Quina és la lesió cutània més important i on es localitza.
  • La distribució de l’exantema: si és simètric o asimètric.
  • Si afecta les mucoses, el cuir cabellut, els palmells de les mans o les plantes dels peus.
  • La forma de la lesió: si té l’aparença de línia, de diana, reticulada, etc.
  • El color de la lesió.
  • L’evolució de la lesió al cap del temps.

Quins elements formen l’exantema

En l’exantema cal diferenciar:

  • La lesió cutània primària, que és la més important i la primera manifestació de la malaltia.
  • Les lesions cutànies secundàries, que apareixen a mesura que va evolucionant la lesió primària i són conseqüència de l’acció de gratar-se, la sobreinfecció o del mateix tractament.

Diferents classes de lesions primàries

Segons com és la lesió cutània es diferencien diverses classes d’exantemes. A grans trets, podem enumerar les lesions següents:

  • Màcula: zona de pell vermellosa, delimitada, aplanada i de fins a 1 cm de diàmetre.
  • Taca: igual que l’anterior però de més d’1 cm.
  • Pàpula: igual que la màcula però amb relleu. Si és transitòria s’anomena favassa.
  • Placa igual que la taca però amb relleu.
  • Nòdul: és una lesió sòlida, prominent i ben delimitada que s’estén en profunditat.
  • Tumor: és una lesió compacta i amb una profunditat superior a 1 cm. Pot ser a flor de pell, sobreelevat o profund.
  • Vesícula: sobreelevació de la pell ben delimitada inferior a 1 cm i amb un contingut líquid serós (clar).
  • Butllofa: igual que la vesícula, però de més d’1 cm.
  • Pústula: igual que la vesícula però amb contingut purulent (pus).
  • Petèquia: és un dipòsit de sang o de pigments hemàtics, ben delimitats, en forma de puntets vermells que no desapareixen amb la vitropressió, és a dir, quan s’estira la zona de la pell afectada no se n’eliminen les taques (les favasses o les terminacions capil·lars, en canvi, sí).
  • Púrpura: com la petèquia, però de més d’1 cm.

Exantemes sense febre

Solen ser els exantemes que no causa cap infecció i, per tant, no tenen manifestacions generals (febre, etc.). O bé els que, tot i l’origen infecciós, afecten únicament i habitual la pell.

Dermatitis irritativa

O també dermatitis de contacte. Són màcules vermelloses que apareixen per la irritació que produeix l’orina quan es triga a canviar el bolquer. Normalment el problema es resol quan es canvia sovint el bolquer i es fa servir una crema hidratant greixosa a la zona.

Dermatitis o candidosi dels bolquers

La dermatitis dels bolquers: es tracta d’una erupció de màcules vermelloses envoltades d’altres taques petites (lesions satèl·lits). Apareixen a l’àrea coberta pels bolquers i són conseqüència d’una sobreinfecció de la pell humida per l’acció dels fongs.

En aquest cas cal aplicar-hi una crema especial contra els fongs, receptada pel pediatra, i també canviar sovint els bolquers per evitar humitat a la zona.

Dermatitis seborreica

La dermatitis seborreica cursa a brots. Es presenta des del naixement i consisteix en tot de màcules rosades, ben delimitades, amb crostes o escames groguenques i untuoses al tacte. Afecta sobretot el front, les temples i els grans plecs (en especial de l’engonal). No fa pruïja.

La dermatitis del cuir cabellut, que és la que més neguiteja els pares, es tracta amb olis de bany o xampús oliosos que n’eliminen les crostes. De vegades cal fer servir algun xampú antifongs un cop a la setmana.

Dermatitis atòpica

La dermatitis atòpica apareix a partir de la quarta o sisena setmana de vida i les criatures afectades en solen tenir antecedents familiars. Es caracteritza per unes màcules rosades o vermelloses, ben delimitades al començament, que esdevenen plaques exsudatives d’èczema i lesions per l’efecte de gratar-se, atès que normalment fan molta picor.

En els nadons es localitzen a la cara, a la regió lateral del coll, al darrere de les orelles i a les zones d’extensió de braços i cames. No acostumen a afectar l’àrea dels bolquers.

En els nens més grans aquesta classe de dermatitis es manifesta més aviat a la part de davant dels colzes i del darrere dels genolls.

Es tracta amb cremes hidratants de civada o d’altres d’especials per a pells atòpiques, i banys amb sabons de civada i antihistamínics orals si fan molta coïssor. Si els brots són aguts, de tant en tant cal fer servir cremes amb corticoides durant períodes de temps curts o cremes antibiòtiques si se sobreinfecta la pell.

Picades

Poden sortir exantemes en forma de màcules, pàpules, plaques, nòduls, vesícules o butllofes vermelloses, que, en general, fan molta picor. Els acostumen a produir fiblades d’insectes (puces, mosquits, etc.) i, per tant, apareixen sobretot a les zones descobertes.

El tractament inclou, usualment, antihistamínics contra la pruïja, cremes antibiòtiques, si la picada se sobreinfecta per l’acció de gratar-se, i, en casos amb molta inflamació, alguna crema de corticoides.

Exantemes amb febre

La febre s’associa sovint a una infecció, però també a la inflamació i a les reaccions immunològiques o al·lèrgiques.

La llista dels exantemes febrils és llarguíssima, per la qual cosa farem un breu esquema segons la classe d’exantema cutani amb què es relacionen:

Exantemes maculopapulars

Infecciosos

  • Vírics: xarampió, rubèola, eritema infecciós, exantema sobtat, enterovirus, mononucleosi infecciosa, hepatitis B i VIH.
  • Bacterians: escarlatina, xoc tòxic (per soques d’estafilococs o d’estreptococs), sífilis i rickettsiosi.

No infecciosos

Exantemes purpúrics

Infecciosos

  • Vírics: xarampió atípic.
  • Bacterians: infeccions per meningococs, gonococs, sèpsia (una infecció generalitzada) o una infecció bacteriana d’una altra mena.

No infecciosos

  • Púrpures palpables: vasculitis (inflamació d’un vas sanguini).
  • Púrpures no palpables: hemorràgies a la pell per alteracions en la coagulació, en les plaquetes o per fragilitat capil·lar.

Exantemes vesiculopustulosos

Infecciosos

  • Vírics: herpes simple, varicel·la-zòster i pseudoglossopeda.
  • Bacterians síndrome de la pell escaldada (síndrome estafilocòccia).

No infecciosos

Tractament

Pel que fa al tractament, bàsicament podem dir que:

  • Els exantemes vírics es tracten amb mesures generals (antitèrmics contra la febre, antitussígens per a la tos, etc.).
  • Els exantemes bacterians es tracten amb antitèrmics contra la febre i antibiòtics —sempre que els recepti un pediatra— segons el bacteri causant. Els que són greus, com ara les infeccions sistèmiques i les sèpsies, demanen un tractament hospitalari agressiu.
  • Els exantemes inflamatoris es tracten amb antiinflamatoris i antitèrmics.
  • Els exantemes produïts per medicaments es tracten eliminant el contacte amb el fàrmac causant.

Tanmateix, hem de concloure que, si bé sempre hi ha un factor desencadenant, no cal saber exactament la causa de l’exantema, sinó diferenciar si es pot tractar (bacterians) o no (vírics). Per això, sovint, els exantemes dels infants acaben classificats com a exantemes cutanis inespecífics; en aquests casos, no hi hem de patir, perquè vol dir que no són pas greus i, probablement, desapareixeran al cap de pocs dies.

Bibliografia

https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/exantema-subitofile:///C:/Users/eduar/Downloads/X0213005X17617241%20(3).pdf

Nova temporada del “Viure des de l’essència” patrocinat per la Fundació MGC

El programa d’entrevistes amb Glòria Montasell, patrocinat per la Fundació MGC, està disponible des de dilluns 1 de juliol a La Xarxa+, i a partir del 3 de juliol tots els dimecres a les 18h a les televisions locals.

Durant 12 capítols, Montasell pretén ser una extensió dels seus aprenentatges per donar eines als espectadors per aconseguir una millor realitat. L’essència és un tot invisible dins nostre i amb el programa s’entendrà com connectar-hi d’una manera quotidiana i pràctica, amb un to directe i per a tots els públics, també per als més empírics.

Les entrevistes

Eduardo Strauch, supervivent de l’accident d’avió als Andes (Xile); Eva Bach, pedagoga i pionera en educació; Cristian García Montagut, periodista i divulgador; Isidre Esteve, esportista; Xavier Guix, psicòleg; Gemma Hortet, antropòloga i nutricionista; Martina Puigvert, cuinera; Jose Corbacho, actor; Jordi Pigem, filòsof; Eulàlia Ramon, actriu, i Carme Riera, escriptora, seran les cares conegudes que Montasell entrevistarà durant aquesta nova temporada.

Eines per ‘des-Aprendre’

Les persones entrevistades, professionals de diferents àmbits, compartiran el seu sentit de la vida, les seves experiències i les eines per a un benestar físic i emocional. A ‘Viure des de l’essència’ es descobrirà que es pot viure d’una altra manera, més connectats amb nosaltres mateixos i amb la naturalesa. Anar a allò que és essencial als orígens ens connecta amb el que som.

On i quan podrem veure ‘Viure des de l’essència’

El programa, patrocinat per MGC Mutua, es podrà veure dilluns 1 de juliol a La Xarxa+ i tots els dimecres a partir del 3 de juliol a les 18h a les televisions locals.