Alimentació i Nutrició
5 consells perquè tinguis una bona relació amb el menjar
Índex de continguts
Parlant clínicament, cada vegada es descriuen més trastorns alimentaris. Abans només es parlava d’anorèxia i bulímia, unes malalties que… bé, la veritat és que poden ser devastadores. Ara es pot parlar d’altres malalties, començant per l’ansietat, que genera una onada de tendències alimentàries que han sorgit com bolets: menjar net, dieta paleo, sense gluten… tot un món nou.
El menjar està començant a ser un fetitxe en la societat. Com a conseqüència de la quantitat d’informació que rebem, molta sense cap base científica, cada vegada és més difícil sostreure’s a les modes.
No hi ha dubte que és bo gaudir del menjar i plantejar-se menjar sa, però és fàcil traspassar la línia entre el que és bo i el que és anòmal, com caure en l’ortorèxia, que és el trastorn que es produeix quan menjar sa esdevé una obsessió. Però això és un tema per a un altre article.
A continuació resumim cinc consells que els experts en nutrició ens donen perquè tinguem una bona relació amb el menjar.
[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]
1. Menja de tot… però sense atracar-te.
Quan fem una cosa prohibida tendim a sentir-nos culpables, i això passa sobretot amb el menjar. És fàcil que després de menjar-nos un pastís ens plantegem no només que estem fent una cosa que no hauríem de fer –saltar-nos la dieta– sinó també un problema moral derivat de l’acte: estic sent bo?
La resposta és evident, però de vegades no ens sembla tan clara: i tant! És només un pastís! I plantejar-s’ho així serà la millor manera de menjar-ne un tros petit.
2. Escolta el que et diu el cos
Diversos estudis suggereixen que la mida de les porcions que ens serveixen als restaurants ha augmentat durant les últimes dècades. I allò que ens deien les nostres mares de menjar-nos tot el que hi ha al plat… encara és de bona educació, però potser està perdent una mica el sentit, tret que et serveixis tu mateix o li diguis al cambrer que no vols un plat gran.
Per l’altre extrem, les persones que s’obsessionen a restringir els aliments durant la dieta, passen tanta estona donant voltes al tema que obliden respondre de manera adequada a la sensació de gana que el cos genera en certs moments.
Recorda, el cos és molt llest per dir-te quan menjar –i quan parar–, però l’has d’escoltar. Així doncs, menja amb atenció, amb cap –amb mindfulness؎ i para atenció a la resposta del cos davant del menjar.
3. Oblida’t de l’avorriment i de l’ansietat
Menja quan tinguis gana, i prou. Amb freqüència sentim la gent dir “quan estic nerviós, vaig directement a la nevera i…”. Has d’evitar actituds d’aquest tipus i no menjar per avorriment o ansietat. Els sentiments no han d’influir en el teu règim alimentari.
4. No t’obsessionis
Tots aquests trastorns alimentaris de què parlàvem al principi tenen un denominador comú: pensar massa en el menjar. No hi ha cap dubte que és un dels grans plaers de la vida i, repetim, és bo gaudir-ne.
Però no només hi ha el menjar. Al món hi ha molts plaers de què gaudir. Si veus que estàs pensant en el menjar constantment, potser és el moment de revisar les teves aficions i decidir amb què t’has de comprometre.
5. Recorda que les comparacions són odioses
Les teves necessitats nutritives són tan diferents de les dels altres com ho és el teu cos. Oblida’t de pensar que allò que és correcte per a algú serà ideal per a tu. No pensis en què fan els altres, perquè ells no són tu. Escolta el teu cos i, sobretot, respecta’l, alimenta’l i nodreix-lo de manera equilibrada.