Salut i medicina
5 raons per anar al podòleg
Índex de continguts
Tot i que habitualment no els prestem gaire atenció, els peus són una de les parts més importants del cos. Comptar amb una bona salut podològica pot prevenir diversos problemes que no només afecten els peus, sinó també els turmells, els genolls, els malucs o, fins i tot, la columna. A més, els peus són l’àrea on poden manifestar-se algunes malalties sistèmiques, com l’artrosi o la diabetis, de manera que les visites al podòleg són importants no només quan tenim algun dolor o molèstia, sinó dins de la cura general de la salut.
Per què són importants els nostres peus?
Els peus ens mantenen alçats i ens permeten caminar, ens ajuden a mantenir l’equilibri sobre superfícies desiguals i eviten que caiguem. Són els primers a absorbir qualsevol impacte que provingui del sòl, perquè funcionen d’amortidors que transmeten la força de reacció cap al genoll i el maluc, els quals utilitzen els músculs, els lligaments, els tendons i el sistema nerviós per mantenir-nos en equilibri.
Com a curiositat, caminem al voltant de 10.000 passos diaris i descarreguem el doble del nostre pes en cada pas i fins a quatre vegades més si correm o practiquem algun esport, de manera que tenir cura dels peus i la petjada anant a visitar regularment el podòleg és fonamental.
El podòleg (tradicionalment anomenat callista) és el professional que s’encarrega de l’estudi, el diagnòstic, el tractament i la rehabilitació de qualsevol problema que es pugui presentar als peus. Sempre és convenient fer una visita quan tenim alguna molèstia o dolor, però hi ha altres raons de pes per anar al podòleg:
1. Les etapes de creixement
No hi ha una edat concreta per començar les visites al podòleg, però per als nadons hi ha la subespecialitat de podopediatria, que valora els reflexos o si hi ha algun problema congènit del peu. I a partir de l’any i mig aproximadament i fins que el nen creix i el peu es desenvolupa de forma definitiva, és important estar atent a qualsevol signe que ens pugui indicar algun problema i fer un seguiment de l’evolució de la petjada per obtenir informació sobre alguna alteració, com ara que el nen tingui peu pla o buit, que pot corregir-se amb l’ús de plantilles personalitzades.
2. Com a prevenció
Qualsevol petit problema que no es tracta pot tenir conseqüències més importants a mitjà i llarg termini i afectar no només el peu, sinó també els turmells, els genolls, els malucs o l’esquena. Per aquest motiu sempre és convenient fer un estudi biomecànic o de la petjada, que ajudarà a diagnosticar i a prevenir l’aparició de lesions musculars i osteoarticulars, com ara la fascitis plantar, la tendinitis, les sobrecàrregues musculars, etc. Una dada que cal tenir en compte és que les dones són quatre vegades més propenses a presentar problemes als peus a causa del calçat amb taló i les punteres estretes, de manera que la visita al podòleg es fa necessària per detectar-los en fases primerenques i per obtenir les pautes necessàries que evitin problemes futurs, com ara l’elecció d’un bon calçat.
3. La pràctica esportiva
En practicar qualsevol esport es fan milers de repeticions de determinats gestos que causen sobrecàrregues als peus. I el nombre i la intensitat de les petjades varia segons l’activitat en concret. Tant si es vol començar a fer esport com si ja es practica, és important la visita al podòleg esportiu, que estudiarà la trepitjada i el gest esportiu i oferirà assessorament sobre quina és la millor manera de fer cada activitat concreta o quin calçat és el que més ens convé i, en cas necessari, aconsellar un tractament amb plantilles personalitzades o exercicis. D’aquesta manera s’aconsegueix que la pràctica esportiva sigui eficient i evita possibles alteracions de les nostres estructures que puguin suposar un mal funcionament o que puguin convertir-se en lesions.
4. Tractament de malalties que afecten els peus
Les lesions en els peus, els turmells, els genolls o el dolor de les articulacions en caminar són la causa més evident per anar al podòleg, que ajudarà a detectar si hi ha alguna anomalia i valorarà un possible tractament.
També és convenient si s’utilitzen plantilles o calçat ortopèdic per corregir algun problema, com ara els peus plans o el peus buits, ja que és necessari fer un seguiment de la seva evolució i el podòleg pot aconsellar com evitar les possibles molèsties. O quan es tenen dits en urpa.
Quan es presenten altres problemes, com ara la hiperqueratosi (durícies o calls), l’ungla encarnada (la vora de l’ungla es clava a la pell del dit del peu), la bromhidrosis (olor de peus a causa de la sudoració) o infeccions dels peus o les ungles. La visita al podòleg és recomanable per detectar si hi ha una causa concreta, per tractar-los amb els instruments adequats i, si cal, recomanar medicaments antifungicides o antibacterians.
Un altre cas en què és convenient visitar el podòleg de manera regular és si es té diabetis i se sent alguna molèstia als peus o en caminar, ja que aquesta malaltia pot provocar mala circulació a les extremitats. O si es prenen medicaments anticoagulants, com el sintrom.
5. En la tercera edat
Com que els problemes que no es tracten tendeixen a agreujar-se, a la tercera edat és comú que, ja sigui per aquest motiu o per un mal ús del calçat, es produeixi un aplanament del peu, galindons o dits en urpa, que han de ser tractats per el podòleg per evitar qualsevol molèstia o inseguretat en caminar, que a les persones grans pot tenir conseqüències, com ara caigudes, que agreugen el seu estat de salut.
La Mútua General de Catalunya posa a la teva disposició diversos tractaments per cuidar la teva salut podològica
Un 80% de la població pateix problemes estructurals als peus, però molta gent se n’adona quan les afeccions ja es troben en un estat avançat.
La Mútua posa a la teva disposició diversos tractaments que et permetran gaudir d’una bona salut podològica i que evitaran que qualsevol alteració degeneri en un trastorn més important.
Si tens concertada una assegurança de salut amb la Mútua, beneficia’t dels següents serveis i tractaments podològics:
- 12 sessions de quiropòdia (eliminació d’helomes, tilomes i quelomes) a l’any cobertes.
- Sessions il·limitades de quiropòdia (eliminació d’helomes, tilomes i quelomes) per a pacients amb peu diabètic.
- Ortosis i plantilles podològiques franquiciades en centres especialment autoritzats.
- Programa preventiu de Biomecànica de la Marxa a preus especials.
Per a més informació, contacta amb nosaltres per la web o trucant al 93 414 36 00.