Exercici, Vida Sana

6 raons per les quals l’exercici que fas no t’està donant resultats

Báscula

Malgrat els esforços que fas per seguir estrictament els objectius que t’has imposat, malgrat que no et prens una segona cervesa quan tothom se la demana i malgrat que ja no demanes una tapa de truita a mig matí, sembla que tot continua igual: no t’has aprimat, no has guanyat força ni resistència o no ets més ràpid. I, amb tota la raó del món, et sents tractat injustament. Què pot estar fallant? Els nostres consells te’n donaran alguna pista.

1. T’has dissenyat un pla?

Un pla és fonamental per aconseguir els teus objectius i, un cop assolits, per mantenir els resultats. Podràs planificar les teves rutines d’exercici segons el teu horari laboral, per exemple. A més, et permetrà, només amb un cop d’ull, saber si estàs fent tots els exercicis que havies previst. Si no, és molt fàcil oblidar-se, per exemple, dels estiraments, cosa que pot influir negativament en la resta de la teva rutina d’exercici.

El nostre suggeriment:

Marca’t un pla durant el cap de setmana, quan puguis fer-lo amb calma i puguis pensar quins exercicis vols fer i quan. Dilluns, amb un simple cop d’ull, podràs veure quan pots fer la sessió intensa que vas deixar oberta diumenge.

[mautic type=”content” slot=”ebook-04-ca” /]

2. Els exercicis que fas són variats?

Et pot passar que vegis resultats al començament i que comprovis, al cap d’unes setmanes, que no continues avançant. No és estrany: això significa que el teu organisme ja no respon als estímuls que, quan eren “nous” per al cos, van donar bons resultats. Cal buscar una manera diferent d’estimular-lo.

El nostre suggeriment:

Fixa’t bé, atentament, en totes les àrees de la teva rutina, des de la màquina de córrer fins als exercicis de resistència, i “barreja’ls”. Troba diferents usos als pesos o varia els exercicis d’estiraments. Fas jogging? Doncs alterna’l amb una estona de bicicleta estàtica, d’el·líptica o de natació. El que s’ha de fer és variar les rutines.

3. Fas massa exercici?

O, dit d’una altra manera, descanses prou? No descansar adequadament pot sotmetre el cos a una sobrecàrrega indesitjable, cosa que li generarà un estrès que reduirà el teu rendiment i, per tant, els teus resultats. També pot generar lesions.

El nostre suggeriment:

Descansa dos dies per setmana: és un mínim en algú que fa exercici amb regularitat. Si trobes que aquells dies et falta alguna cosa, i això pot passar, fes una sessió de ioga o un passeig llarg. Però no et sentis malament si un dia et quedes a casa, escarxofat, escoltant música.

4. Què passa amb el menjar?

L’exercici no obre la porta a poder menjar tot el que et vingui de gust. No has de caure en la temptació de compensar-ho amb una pasteta farcida de crema i melmelada o coses semblants, ja que podria anul·lar el que has guanyat amb l’exercici. Sens dubte, després de fer exercici, cal restaurar els teixits, però amb seny. Un batut de proteïnes i un plàtan, per exemple. O pa integral amb hummus (el deliciós puré de cigrons amb espècies), un bon iogurt grec amb fruites del bosc… L’oferta és àmplia.

El nostre suggeriment:

Intenta ser creatiu. Cal menjar de tot: hidrats, proteïnes i greixos, però intenta que els hidrats de carboni siguin d’absorció lenta, les proteïnes de qualitat, com les de la carn, i els greixos no animals: l’oli d’oliva és ideal. Però evita el sucre, les farines refinades, el greix animal i els aliments processats.

5. Fas tan exercici com creus?

No sempre és fàcil calibrar la quantitat i la intensitat de l’exercici que hem fet, sobretot quan som principiants. El concepte de “sessió dura” (d’exercici) pot interpretar-se de moltes maneres, i convé tenir clar el concepte.

El nostre suggeriment:

Per què no aconsegueixes un dels dispositius que t’ajuden a mesurar l’esport que fas? T’informen sobre el ritme cardíac i sobre si el que a tu et sembla un exercici intens no és més, en realitat, que un simple escalfament. En resum, et permetrà saber a què atenir-te.

6. I fora del gimnàs?

Et mous prou fora del gimnàs o quan acabes les sessions? No volem desanimar-te, però un parell de sessions setmanals poden no ser suficients, tot i que et castiguis molt al gimnàs. Si després vas de taxi en taxi o agafes el cotxe per fer qualsevol encàrrec, sens dubte, no n’hi haurà prou, sobretot, si et vols aprimar.

El nostre suggeriment:

Per sort per a tu, ja tens clar que l’exercici és fonamental per a la salut. Per què no et marques un objectiu de 15 o 20 minuts diaris d’exercici “incidental” —naturalment, a més del parell de sessions setmanals que fas? Pot ser, per exemple, pujar per les escales en lloc de fer servir l’ascensor; baixar de l’autobús una o dues parades abans d’arribar al teu destí; caminar a pas més ràpid, de manera que acceleris el ritme cardíac… Totes aquestes activitats extres seran una ajuda inestimable: tot compta!