Alimentació i Nutrició
7 falses creences sobre aprimar-te que hauries d’oblidar
Índex de continguts
Per què et costa tant aprimar-te? Tot i que evites el menjar porqueria, limites el sucre, quan piques alguna cosa és pastanaga o api crus, camines més al cap del dia…, no aconsegueixes aprimar-te tant com t’agradaria.
El cas és que potser no ho estàs fent del tot bé. Hi ha moltes creences falses, i estan molt esteses. Potser alguna d’aquestes està dificultant el teu règim d’aprimament. Aquí pots llegir alguns mites molt comuns.
1. Saltar-te àpats sempre ajuda
Fins i tot pots pensar que tens una força de voluntat excepcional si et saltes menjars o evites picar qualsevol cosa entre el dinar i el sopar. I no és així. En realitat el que estàs aconseguint és tenir més gana, i quan seguis a taula estaràs molt més neguitós i famolenc.
I no et servirà d’ajuda. Primer, perquè amb tanta gana tot et semblarà boníssim, tant per l’aparença com pel gust. I en segon lloc, perquè necessitaràs menjar més per fer desaparèixer aquesta sensació de fam. Per tant, menjaràs més… i no sempre coses sanes.
És millor fer un mos en quantitats moderades. Alguna cosa nutritiva, que mantingui estable el nivell de glucosa en sang i que enforteixi el teu metabolisme. Fins i tot pots portar-ho amb tu si preveus arribar tard a casa. Per exemple, una bosseta de nous pelades o d’altra fruita seca (sense sal), unes 200 calories. Si ets a casa, una poma et donarà sensació de plenitud gairebé sense que t’aporti calories.
[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]
2. Hauríem d’evitar el gluten
Està de moda suprimir el gluten, que ha passat a estar perseguit. I la veritat és que, llevat que siguis celíac, o que pateixis intolerància al gluten, no té cap sentit eliminar-lo de la dieta.
T’han dit que funciona per aprimar? L’explicació és simple: amb tota probabilitat, en suprimir-lo segurament s’han suprimit també pastissos, galetes i pa, o sigui, que s’hauran consumit menys calories. Però la causa no serà que s’ha evitat el gluten.
No s’han de suprimir nutrients −grups de nutrients, millor dit− de la dieta. Sovint, això pot produir carències vitamíniques, o de minerals, o d’oligoelements. És molt més raonable controlar-ne les quantitats que s’ingereixen.
3. El menjar sa no engreixa
En aquest tema resulta freqüent barrejar conceptes. Que un aliment es consideri “sa”, “saludable” o “natural”, o com en vulguem dir, no significa que no engreixi. Tots els aliments engreixen, i n’hi ha que, com les nous, l’alvocat, l’oli d’oliva o la xocolata (negra) són saníssims, però si el que vols és aprimar-te, hauràs de controlar la quantitat que en menges.
Tornant a l’oli d’oliva, és saludable, però si te’n poses massa al plat de pasta o a les torrades, a l’esmorzar, t’engreixarà. I el mateix passa amb la resta d’aliments que esmentàvem abans. La clau és menjar-ne les quantitats raonables, que seran variables per a cada producte.
4. Els hidrats engreixen
Parlàvem en el punt 2 del risc de suprimir grups de nutrients, i això enllaça amb el que hem dit abans. Suprimir dràsticament els hidrats provocarà que t’aprimis, en un primer moment. Però, no és sa, insistim, i no és fàcilment sostenible, perquè et sentiràs cansat abans, apàtic i irritable.
A més, apareix l’efecte io-io: en el moment que tornis a menjar hidrats, recuperaràs el pes perdut. En lloc de suprimir-los, menja els hidrats adequats. Arròs, pasta i pa integrals, llegums i patates. A més, són bones fonts de fibra (suprimir els hidrats provoca, generalment, restrenyiment) i hi aporten vitamines i minerals.
5. Suprimir els greixos aprima
El teu cos necessita greix. Els greixos són bones fonts d’energia, i el cos, a mesura que ho necessita, va cremant els greixos per produir-la. La clau és que els greixos siguin sans: la fruita seca, l’alvocat… contene greixos sans. I no oblidis l’oli d’oliva. Tots aquests greixos tenen efectes que sadollen i hi aporten molts beneficis: redueixen el risc de malalties cardíaques i contribueixen a l’absorció de minerals i nutrients.
6. L’exercici és fonamental per aprimar-nos
Només es poden dir coses bones sobre fer exercici. És bo o més que bo, en realitat, per mantenir una bona salut general. Però no n’hi haurà prou per aprimar-se, i qualsevol nutricionista o entrenador et dirà que haurà d’anar acompanyat d’una dieta adequada. A més, fer exercici dona fam, i cal tenir-ho en compte.
L’exercici no és un passaport per menjar el que vulguis, per desgràcia. Les calories que cremis seran una petita part del total de calories ingerides. Repetim que fer exercici és bo, sense cap matís; però amb ell no n’hi haurà prou perquè t’aprimis. Una bona dieta que l’acompanyi és ideal.
7. La bàscula és qui mana
Oblida’t una mica de la sessió de pesatge de la teva cambra de bany. Que no t’atrapi, perquè pot desanimar-te i impacientar-te a l’hora de veure resultats pels teus sacrificis diaris amb el maleït menjar. Pot acabar frustrant-te i, en realitat, hauries de fixar-te en altres coses, com aquests pantalons que abans no podies posar-te, i que ara sí pots pujar la cremallera. I en com et sents, l’energia de més que tens, i el teu bon humor.
Aprimar-se és un procés lent i es pot trigar a aconseguir-ho. Per fer-ho de la manera més sana possible caldrà implantar canvis en la dieta i en l’estil de vida, i això no sempre serà fàcil. Cal tenir paciència i perseverar, i tindràs la teva recompensa: serà molt beneficiós per al teu cos i tindràs resultats duradors.