Hàbits Saludables, Vida Sana

7 hàbits per mantenir en forma la teva visió

ojo

Tot i que pràcticament el 90% de la informació que processem la rebem a través de la vista, no sempre prestem la deguda atenció a la cura dels nostres ulls. Simplement adoptant certs hàbits saludables i integrant en la nostra rutina algunes mesures per tenir cura de la salut visual, podem prevenir problemes de visió. Portis ulleres o no i tinguis l’edat que tinguis, segueix aquests consells per tenir cura dels teus ulls i de la vista.

Encara que en major o menor mesura i depenent de molts factors tots podem presentar en algun moment problemes visuals, la majoria de les persones experimenten més canvis en la visió entre els 40 i els 50 anys. Amb el pas del temps, els ulls canvien tant internament com externament i, així com succeeix amb totes les funcions orgàniques, la vista també envelleix. El 75% de la població espanyola presenta problemes de visió i un 45% són problemes de presbícia o vista cansada.

Com es pot mantenir en forma l’estat de la teva visió?

Ja des de la infància s’ha d’educar en la importància de tenir cura dels ulls i de la visió, i a qualsevol edat s’han de seguir aquests consells:

Alimentació saludable

L’alimentació és fonamental a l’hora de preservar la salut ocular. Aliments rics en vitamina A, C i E, minerals com ara el seleni i el zinc, antioxidants com ara els carotenoides luteïna i zeaxantina, i els àcids grassos omega 3, tenen cura de la retina i retarden l’envelliment de les estructures oculars, cosa que prevé malalties associades a l’edat. D’aquesta manera, fruita i verdura fresca, peix blau, marisc i fruits secs no poden faltar en la nostra dieta diària.

En alguns casos, com ara en persones malaltes o d’edat avançada, es pot recórrer a l’ús de vitamines i suplements minerals per complementar la dieta quan l’alimentació no proporciona prou nutrients.

Bona hidratació dels ulls, per dins i per fora

Una part de l’ull és aigua, com ara l’humor vitri i l’humor aquós, i si l’organisme no està ben hidratat, podem alterar el balanç fisiològic del globus ocular. D’altra banda, la cara externa de l’ull s’hidrata de manera natural a través del parpelleig, que recobreix la superfície ocular amb la pel·lícula lacrimal i la manté transparent. Quan fixem la vista en llegir, mirar el mòbil, l’ordinador o en fer alguns treballs de precisió, el parpelleig es redueix, de manera que l’ull es resseca. Situacions ambientals concretes, com ara la calefacció, l’aire condicionat o el fum, també poden ocasionar aquesta sequedat.

El problema més comú que pot derivar de la manca d’hidratació és la irritació ocular o l’ull sec, però també pot incidir en uns altres problemes relacionats, com ara el glaucoma i les cataractes. És important beure la quantitat d’aigua diària recomanada, parpellejar sovint quan tenim la vista fixa en alguna tasca i recórrer a l’aplicació de llàgrima artificial si els ulls es ressequen molt, sobretot amb l’ús dels dispositius electrònics.

Descansar correctament

Durant la nit es regeneren les cèl·lules epitelials que recobreixen la cara interna de l’ull, de manera que si no es dormen les hores necessàries, l’ull no pot recuperar-se correctament de les agressions diàries. A més, quan dormim, els músculs oculars es relaxen i com que tenim les parpelles tancades, l’ull s’hidrata i es neteja sol.

Mantenir una bona higiene visual

Gran part dels treballs actuals i de les activitats d’oci fan que passem moltes hores davant de les pantalles de dispositius digitals, la qual cosa ha augmentat considerablement els casos de fatiga visual. La llum emesa per aquestes pantalles pot ocasionar irritació, enrogiment, picors, llagrimeig, ull sec i fins i tot cefalees i, a mitjà i llarg termini, alterar la nostra funció visual.

hombre ordenador

Per mantenir una bona higiene visual hem de tenir en compte alguns aspectes:

  • Tenir cura de la il·luminació de l’entorn en desenvolupar tasques visuals. Hem de tenir prou il·luminació cap a l’objecte que estem mirant (dispositius, televisió, llibres…) però sense que es produeixin reflexos i sense que la llum incideixi directament als ulls.
  • Mantenir una distància correcta de l’objecte que estem mirant. La televisió ha d’estar com a mínim a 2 metres, en llegir o escriure hem de separar-nos uns 35-40 cm i la pantalla de l’ordinador ha d’estar aproximadament a uns 50 cm i una mica per sota del nivell dels ulls.
  • Optimitzar l’ús de les pantalles. Reduir la brillantor al màxim possible i evitar els reflexos, netejar la pols per augmentar la nitidesa i ajustar la mida de la lletra perquè es pugui llegir amb comoditat.
  • Mantenir una postura correcta en desenvolupar les tasques visuals. L’ordinador i el teclat han d’estar alineats davant nostre, hem de mantenir l’esquena recta i ben recolzada, el coll també recte, els peus a terra i els braços en angle de 90º.
  • És recomanable utilitzar ulleres amb tractament anti-reflectant per reduir l’enlluernament i augmentar la comoditat visual.
  • Intentar fer pauses actives cada 15-20 minuts. Per relaxar les estructures oculars responsables de l’enfocament i reduir l’estrès visual que causen les tasques mantingudes per molt de temps, hem d’apartar la vista de l’objecte enfocat durant 10 o 15 segons. D’altra banda és recomanable aixecar-se i estirar braços, cames i esquena.
  • Procurar no llegir quan estem molt cansats ni acabats d’aixecar, per donar temps a l’ull perquè s’adapti.

Protegir els ulls correctament

La radiació solar agredeix les estructures de l’ull, per la qual cosa és convenient protegir-los sempre del sol amb ulleres homologades i amb protecció UV garantida. Tampoc no hem d’oblidar de protegir els ulls en els treballs d’alt risc ni a l’hora de fer cert tipus d’esports. A més d’evitar impactes i protegir de la radiació solar, evitarà danys produïts per la pols, la sorra o el vent.

Mantenir una bona higiene ocular

  • Evitar en la mesura del possible tocar-se o fregar-se els ulls amb les mans, ja que podem exposar-los a infeccions.
  • La neteja dels ulls ha de ser una rutina diària. És important netejar-los o desmaquillar-los cada matí i cada nit per eliminar la brutícia, la pell morta i el greix sebaci. Per als ulls sensibles és millor utilitzar un disc o cotó per a cada ull, fer la neteja des de dins cap a fora i evitar compartir tovalloletes o mocadors. Tampoc no hem d’oblidar netejar bé els pinzells de tant en tant amb aigua tèbia i sabó neutre ni compartir-los.
  • Utilitzar sempre productes específics testats sota control dermatològic i oftalmològic.

optometrista

És fonamental fer visites oftalmològiques

Per detectar al més aviat possible qualsevol problema ocular o de visió, és convenient fer revisions oftalmològiques un cop l’any, sobretot a partir dels 40 anys i si hi ha antecedents de patologies relacionades amb els ulls. Els errors de refracció que no es corregeixen poden donar lloc a esforços innecessaris de l’ull i causar problemes per enfocar, fatiga visual i cefalees. I malalties com ara la degeneració macular o el glaucoma tenen un pronòstic millor si es detecten de forma precoç.