Alimentació i Nutrició
Àcid fòlic: un nutrient essencial per a la salut
Índex de continguts
Què és l’àcid fòlic i per a què serveix
L’àcid fòlic és una vitamina hidrosoluble, és a dir soluble en aigua, del grup B. És bàsica per produir cèl·lules noves, com ara els glòbuls vermells, i mantenir-les actives. També participa en la síntesi de l’ADN, a prevenir-hi els canvis perniciosos i intervé en el metabolisme dels aminoàcids.
Si l’àcid fòlic és imprescindible per al cos humà, esdevé absolutament vital per a les dones prenyades, sobretot durant el primer trimestre de gestació. La majoria dels metges recomanen de prendre’n cada dia suplements, pel cap baix un mes abans de quedar embarassada, i fins i tot es pot arribar a recomanar a totes les dones en edat fèrtil.
L’àcid fòlic ajuda a prevenir malformacions congènites greus, com ara quan el tub neural no es tanca del tot i dona lloc a l’espina bífida. Els trastorns que ocasiona són variables i van de molt greus a lleus, segons la mida i la localització de l’obertura del tub i de l’afectació nerviosa que produeix.
On el trobem
L’àcid fòlic és present en una gran varietat d’aliments:
- Llevat
- Fetge i altres menuts
- Peix
- Rovell d’ou
- Meló
- Albercocs
- Carbassa
- Alvocat
- Llegums
- Sègol i blat
- Verdures de fulla
Les dosis recomanades són:
- Adults i adolescents: 400 µg (micrograms) diaris
- Infants: de 100 a 300 µg
- Dones gestants: 800 µg
- Lactants: entre 30 i 10 µg diaris
Símptomes de manca d’àcid fòlic
La manca d’àcid fòlic causa anèmia, que pot anar empitjorant de mica en mica i de manera imperceptible, dit altrament, sense presentar símptomes greus. De primer moment es manifesta amb fatiga.
Els símptomes generals de l’anèmia són:
- Pal·lidesa
- Irritabilitat
- Problemes respiratoris (dificultats per respirar)
- Mareigs
Al marge de la fatiga, quan el dèficit és greu, pot produir
- Diarrea
- Llengua encesa i amb úlceres; pèrdua del sentit del gust
- Pèrdua de pes
- Depressió
Què causa la manca d’àcid fòlic
El dèficit de la vitamina pot ser conseqüència de:
- Ingestió insuficient de folats, com a resultat probablement d’una desnutrició o bé d’un consum d’alcohol excessiu.
- Problemes d’absorció, com ara quan es té la malaltia celíaca.
- L’embaràs, o també la lactància.
- Diversos medicaments, com ara els anticonvulsius, els fàrmacs per tractar la colitis ulcerosa; la metformina contra la diabetis i d’altres per tractar l’artritis reumatoide o la hipertensió arterial i els antibiòtics o els fàrmacs prescrits contra el càncer.
Com es diagnostica
Una anàlisi de sang fa palès si hi ha dèficit d’àcid fòlic. Normalment també es mesura la concentració de vitamina B12, que causa anèmia quan els nivells en són baixos. Aquest fet és important, perquè, encara que en disminueixi la proporció, l’aportació d’àcid fòlic no alleuja els trastorns neurològics que pot originar la manca de vitamina B12.
Com a prevenció, quan es prenen medicaments que alteren o dificulten l’absorció d’àcid fòlic (vegeu més amunt), potser cal afegir un suplement a la dieta que n’eviti un possible dèficit.
Tractament i pronòstic
La fórmula ideal és elevar la ingesta d’àcid fòlic amb la dieta. Ja hem vist que hi ha molts aliments i de tota mena que en contenen; del llevat al peix, o de la verdura de fulla al rovell d’ou, de manera que no és difícil de seguir una dieta rica en folats.
Si, malgrat tot, no resolem el dèficit d’àcid fòlic, el metge proposarà indubtablement de prendre’n suplements. Els suplements són segurs, però poden tenir efectes secundaris, interactuar amb altres medicaments, causar mal alè, manca de gana, basques, problemes de son, confusió i irritabilitat. També poden afectar les persones al·lèrgiques.
Segons això que s’ha exposat sobre la vitamina B12, el metge podria decidir d’incloure-la en el suplement d’àcid fòlic.
Bibliografia