Benestar

Al·lèrgia al sol: Símptomes, causes i tractament

L’al·lèrgia al sol, també coneguda com a erupció polimorfa lumínica, és una reacció del sistema immunitari a la llum solar. Tant les causes com la simptomatologia són variables d’una persona a una altra. En aquest article, coneixerem quina és, com tractar-la en adults i menors, i altres aspectes a tenir en compte. 

Símptomes de l’al·lèrgia al sol

Els símptomes de l’al·lèrgia al sol varien en intensitat segons la persona i el nivell d’exposició que hagi tingut. Després d’aquesta, solen aparèixer entre uns minuts i diverses hores després. Quant a la durada, en els casos greus es pot estendre a diversos dies. Els símptomes més habituals són els següents:

– Erupcions cutànies. Són la manifestació més freqüent i es presenta com una erupció vermellosa, que sol anar acompanyada de picor. Apareixen en aquelles zones del cos que han estat exposades al sol. Per exemple, braços, coll, cara i mans.

– Pàpules. Es tracta de petits embalums o granets amb líquid al seu interior. Solen aparèixer algunes hores després de l’exposició solar.

– Enrogiment. La pell pot posar-se vermella i inflamar-se, com en les cremades solars. La diferència està en el fet que en l’al·lèrgia al sol, l’enrogiment va més enllà de les zones que han estat exposades.

– Sensació d’ardor o picor. Apareix en les zones de la pell afectades i pot ser molt molesta. 

– Descamació. En alguns casos, quan l’erupció comença a remetre, la pell pot pelar-se. 

Com prevenir l’al·lèrgia al sol?

La prevenció de l’al·lèrgia al sol vindrà determinada per les causes, que poden ser hereditàries, per la presa de certs medicaments o fins i tot per raons desconegudes. En qualsevol cas, es pot reduir el risc que aparegui amb les següents mesures:

– Utilitzar protector solar. Es recomana per a tota la població, però és particularment important si hi ha problemes d’al·lèrgies. Ha de ser d’ampli espectre amb un factor de protecció de 30 com a mínim. Cal repetir l’aplicació cada dues hores o més sovint si es sua o es neda.

– Roba protectora. Vestir peces que cobreixin la major part del cos, com camises de màniga llarga, pantalons i barrets d’ala ampla. També hi ha teixits especials amb protecció ultraviolada (UPF). 

– Evitar l’exposició directa al sol. Si hi ha al·lèrgia al sol o es creu que pot haver-hi, l’ideal és evitar completament l’exposició. O almenys, limitar el temps a l’aire lliure en les hores més fortes. 

– Buscar ombra. Si no n’hi ha, es recomana utilitzar paraigua o ombrel·les.

– Evitar medicaments i cosmètics que augmenten la sensibilitat al sol. 

Tractament de l’al·lèrgia al sol

Si es desenvolupa una al·lèrgia al sol, el tractament se centrarà en alleujar els símptomes i reduir la inflamació. Els mètodes més utilitzats són:

– Cremes corticoides. Els corticoesteroides redueixen la inflamació i l’enrogiment. Algunes estan disponibles sense recepta, però es recomana consultar amb un metge en casos severs. 

– Antihistamínics. En tractar-se d’una al·lèrgia, els antihistamínics orals poden ser eficaços per alleujar la picor i la incomoditat. 

– Hidratació de la pell. Mantenir-se hidratat redueix la sequedat i posterior descamació que sol acompanyar l’al·lèrgia al sol.

– Compreses fredes. Si s’apliquen sobre la pell afectada, pot oferir alleujament temporal de l’ardor i la picor.

– Fototeràpia. En casos crònics o recurrents, alguns dermatòlegs recomanen la fototeràpia. És un tractament que exposa la pell a quantitats controlades de llum ultraviolada per reduir la sensibilitat al sol.

Al·lèrgia al sol en bebès, què fer?

La pell dels bebès és molt sensible i vulnerable a les reaccions solars, d’aquí ve que els menors de sis mesos no s’hagin d’exposar directament al sol. És important utilitzar ombrel·les, barrets i roba que cobreixi la seva pell. Una vegada superada aquesta edat, es començarà amb un protector solar específic per a bebès, la fórmula dels quals sol ser suau. 

Després de l’exposició al sol, cal hidratar la seva pell amb cremes suaus i sense fragància. Si s’observa qualsevol mena de reacció després de l’exposició solar, caldrà consultar amb un pediatre per a donar amb un diagnòstic. 

Com saber si tinc al·lèrgia al sol?

L’única manera de saber si es té al·lèrgia al sol és a través de l’observació dels símptomes després de l’exposició. També és possible realitzar proves específiques amb un dermatòleg si hi ha una sospita. Per exemple, l’exposició controlada a llum ultraviolada en el consultori, que determina la sensibilitat de la pell al sol. L’anàlisi de sang s’utilitza també per descartar altres condicions que puguin causar símptomes similars.

Granets per al·lèrgia al sol

Els granets poden aparèixer com a resultat d’una al·lèrgia al sol, i es coneixen com a pàpules. Són petits embalums de color vermell que causen picor. Per tractar-los, a més de les mesures esmentades anteriorment, és important evitar gratar-se. En cas contrari, empitjorarem la irritació i augmentarem el risc d’una infecció. Si els granets persisteixen o s’acompanyen d’altres símptomes, convé consultar amb un dermatòleg per obtenir un diagnòstic i tractament adequat.