Salut i medicina

Alopècia o pèrdua de cabell: Per què succeeix i com frenar-ho

L’alopècia, més coneguda com a pèrdua de cabell, és una condició que afecta multitud de persones a tot el món. Si bé no sempre indica un problema de salut, sí que pot tenir una repercussió directa en l’autoestima. Malgrat ser una condició molt estesa, existeixen molts mites i desinformació sobre les seves causes i tractaments. En aquest article, t’expliquem què és l’alopècia i per què es produeix, a qui afecta i quines són les formes més efectives per frenar-la.

Què és l’alopècia?

L’alopècia és una condició mèdica que provoca la caiguda excessiva de cabell. Pot afectar únicament el cuir cabellut o a tot el cos, i també pot ser temporal o permanent. La quantitat de cabell que es perd varia d’una persona a una altra, i mentre algunes poden experimentar un aprimament progressiu, unes altres poden sofrir pèrdues sobtades molt notables. 

Aquesta condició pot tenir implicacions estètiques, però també psicològiques. Per aquesta raó, poden repercutir significativament en la qualitat de vida d’aquelles persones que la pateixen.

A qui afecta la pèrdua de cabell?

L’alopècia pot afectar persones de totes les edats, sexes i ètnies. No obstant això, la prevalença i les causes poden variar. En general, són els homes els qui solen veure’s afectats per la pèrdua de cabell progressiva, fruit de l’anomenada alopècia androgenètica. És la calvície de patró masculí i sol començar a la joventut i va avançant amb el pas dels anys. 

No obstant això, les dones també poden sofrir pèrdua de cabell. Però en aquest cas, les causes se solen trobar als canvis hormonals al llarg de les diferents etapes de la vida. Per exemple, durant l’embaràs o la menopausa, però també per problemes de salut com la síndrome d’ovari poliquístic (SOP).

Com es manifesta?

La manifestació de l’alopècia pot variar d’un cas a un altre. No obstant això, els senyals més habituals són els següents: 

Aprimament gradual a la part superior del cap. És el tipus més comú tant en homes com en dones. En ells, el cabell sol retrocedir des del front en una línia que recorda a la lletra “M”. En les dones, se sol mantenir la línia dels cabells al front, però s’experimenta un eixamplament de la ratlla central.

Calbes circulars o irregulars. Algunes persones experimenten pèrdua de cabell en àrees petites i rodones en tot el cuir cabellut, la barba o les celles. Abans que el cabell caigui, es pot experimentar picor a la pell i fins i tot dolor.

Pèrdua sobtada de cabell. Un xoc físic o emocional pot provocar que el cabell se solti i caiguin flocs complets. Aquesta pèrdua es pot identificar al pentinar-se, rentar-se o fins i tot amb només passar-se la mà.

Pèrdua de cabell en tot el cos. Alguns trastorns i tractaments mèdics, com la quimioteràpia per al càncer, poden resultar en la pèrdua de cabell en tot el cos.

Quins tipus d’alopècia hi ha i què els provoca?

Existeixen diversos tipus d’alopècia, cadascun amb causes específiques. Són els següents:

Alopècia androgenètica. Com ja hem esmentat, és la forma més comuna de pèrdua de cabell i es deu a una combinació de genètica i hormones. En els homes, es manifesta com una línia de cabell en retrocés i calvície a la coroneta. En les dones, provoca aprimament dels cabells a la part superior del cuir cabellut.

Alopècia areata. És una malaltia autoimmune en la qual el sistema immunitari ataca als fol·licles pilosos i causa petites calbes al cuir cabellut i altres àrees del cos.

Alopècia cicatricial. Aquest tipus d’alopècia es deu a malalties inflamatòries que danyen els fol·licles pilosos i causen cicatrius, i impedeixen el creixement de cabells nous.

Efluvi telogen. És una condició temporal causada per estrès, malalties, canvis hormonals o deficiències nutricionals. Consisteix en la pèrdua difusa de cabell al cuir cabellut.

Com frenar l’alopècia: tractaments existents

Si pateixes d’alopècia i t’agradaria posar-li remei o almenys frenar la seva severitat, existeixen diferents tractaments. No obstant això, es recomana consultar sempre amb un metge especialista. Aquesta serà la persona indicada per a identificar les causes i recomanar el tractament idoni per a cada cas. 

Medicaments. El minoxidil i el finasteride són els tractaments més comuns per a l’alopècia androgenètica. El minoxidil s’aplica tòpicament i pot estimular el creixement dels cabells i alentir la pèrdua. El finasteride són càpsules que redueixen la caiguda al bloquejar l’acció de les hormones responsables de la calvície.

Teràpies. La teràpia amb làser de baixa intensitat és una opció no invasiva que millora la densitat dels cabells en l’alopècia androgenètica. Promou la circulació sanguínia al cuir cabellut i estimula els fol·licles pilosos.

Injeccions de corticoesteroides. S’usen en l’alopècia areata; redueixen la inflamació i ajuden al creixement dels cabells en les àrees afectades.

Tractaments quirúrgics. En els trasplantaments de cabell, es traslladen fol·licles pilosos d’una part del cuir cabellut a les àrees calbes.

Canvis en l’estil de vida. Una dieta equilibrada, gestionar l’estrès i evitar tractaments capil·lars agressius poden ajudar a reduir la pèrdua de cabell.

L’alopècia és una condició complexa amb múltiples causes i manifestacions. No obstant això, amb un diagnòstic adequat i un enfocament de tractament personalitzat, es poden millorar tant la seva intensitat com la qualitat de vida dels qui la pateixen.