Salut i medicina

Entenent l’amenorrea: Per què no em baixa la regla?

La menstruació és un procés natural que forma part del cicle reproductiu de les dones. Si bé a mesura que aquestes arriben a l’edat adulta es va regularitzant, per diverses raons pot no ser així, i fins i tot que deixi d’aparèixer, al que es coneix com a amenorrea. En aquest article, coneixerem quines són aquestes causes i els possibles tractaments. 

Què és l’amenorrea?

L’amenorrea es defineix com l’absència de menstruació en una dona en edat reproductiva. És important diferenciar entre l’amenorrea fisiològica, que és una condició normal en unes certes etapes de la vida; per exemple, l’embaràs, la lactància i la menopausa, amb l’amenorrea patològica, que pot indicar un problema de salut subjacent.

Com veurem en el següent apartat, existeixen dos tipus principals d’amenorrea: primària i secundària. Cadascuna té causes i característiques específiques que han de ser enteses pel diagnòstic i tractament adequat.

Tipus d’amenorrea

Amenorrea primària

L’amenorrea primària es refereix a l’absència de menstruació en una dona que mai ha tingut el seu primer període menstrual (menarquia) i que ha arribat als 16 anys. Aquest tipus d’amenorrea pot deures a diverses causes, però les principals solen ser anomalies congènites en el sistema reproductiu, problemes hormonals o trastorns genètics.

Amenorrea secundària

L’amenorrea secundària es dona en aquelles dones que han tingut menstruacions regulars amb anterioritat, però que deixen de menstruar durant tres cicles consecutius o més, sense estar embarassades, en lactància o en la menopausa. Les causes d’aquesta mena d’amenorrea són múltiples i poden anar des de canvis en l’estil de vida fins a problemes mèdics seriosos.

Motius pels quals no em baixa la regla

Si t’has fet la pregunta de per què no em baixa la regla, a continuació deixem les causes més freqüents. En qualsevol cas, s’ha d’acudir a professionals de la salut perquè es faci un estudi personalitzat i es doni amb un diagnòstic. 

Estrès i ansietat

L’estrès crònic i l’ansietat poden alterar l’equilibri hormonal del cos i, per tant, afectar el cicle menstrual. Les situacions d’estrès extrem poden portar a la suspensió temporal de la menstruació.

Canvis significatius en el pes

Tant la pèrdua com l’augment de pes dràstics poden causar amenorrea. Un índex de massa corporal (IMC) molt baix pot interrompre la producció d’hormones necessàries per a l’ovulació, mentre que un IMC molt alt pot provocar desequilibris hormonals.

Exercici físic excessiu

Les atletes i dones que practiquen exercici intens de manera regular poden experimentar amenorrea a causa de la reducció de greix corporal i a l’estrès físic constant, que pot afectar la funció hormonal.

Trastorns alimentaris

Condicions com l’anorèxia nerviosa o la bulímia poden portar a la interrupció del cicle menstrual, per la malnutrició i l’estrès físic que causen aquests trastorns de la conducta alimentària (TCA).

Problemes hormonals 

Els desequilibris hormonals, com els causats per la síndrome d’ovari poliquístic (SOP), poden resultar en amenorrea. Altres trastorns hormonals, com a problemes de tiroides, també poden afectar el cicle menstrual. També pot deures a un embaràs. 

Medicaments i anticonceptius

Alguns medicaments, com certs anticonceptius, antidepressius i tractaments pel càncer, poden causar la interrupció de la menstruació com a efecte secundari.

Quan l’amenorrea és un problema

Ara que es té una resposta als motius pels quals no em baixa la regla, cal saber que no necessàriament és un problema. Tot depèn de quina sigui la causa entre les que hem vist. 

Si una dona jove no ha tingut el seu primer període menstrual als 16 anys o si una dona prèviament menstruant deixa de tenir la regla durant tres cicles consecutius sense que estigui embarassada, és necessari consultar amb un professional de la salut. L’avaluació mèdica pot determinar la causa exacta i el tractament adequat.

Diagnòstic de l’amenorrea

El diagnòstic de l’amenorrea comença amb una història clínica detallada i un examen físic. El metge pot realitzar una sèrie de proves per identificar la causa subjacent, que poden incloure:

– Anàlisi de sang per a mesurar els nivells hormonals.

– Ecografia pelviana per examinar els òrgans reproductius.

– Proves de funció tiroidal.

– Ressonància magnètica (RM) o tomografia computada (TC) per avaluar possibles anomalies estructurals o tumors.

Tractament de l’amenorrea

El tractament de l’amenorrea depèn de la causa subjacent. Algunes de les opcions de tractament poden incloure:

Canvis en l’estil de vida

Per casos relacionats amb l’estrès, el pes o l’exercici excessiu, els canvis en l’estil de vida poden ser suficients per restaurar el cicle menstrual. Això pot incloure reduir el nivell d’activitat física, aconseguir un pes saludable i aprendre a controlar l’estrès.

Tractament mèdic

Per desequilibris hormonals, es poden prescriure tractaments hormonals, com anticonceptius orals, que regulin el cicle menstrual. Si l’amenorrea és causada per un problema de tiroide o una condició similar, el tractament serà per a aquesta condició específica.

Intervencions quirúrgiques

En casos on hi ha anomalies estructurals en el sistema reproductiu, pot ser necessària una intervenció quirúrgica per a corregir el problema.