Salut i medicina

Amigdalitis: símptomes, causes i tractaments

Les afeccions de gola són freqüents a qualsevol edat, ja que la boca és una via d’entrada per a tot tipus de gèrmens. Una d’aquestes afeccions és l’amigdalitis, que pot presentar-se amb diferent intensitat de molèsties i dolor. En aquest article, tractarem les seves causes i els seus símptomes, per poder diferenciar-les d’altres malalties similars.

Què és l’amigdalitis i com es cura?

L’amigdalitis és una inflamació de les amígdales, encara que pot afectar tant a una sola com a les dues. Les amígdales són dues masses de teixit carnós de forma ovalada que es troben a la part posterior de la gola o orofaringe, a ambdós costats d’aquesta.

Aquestes estructures tenen un paper crucial en el sistema immunològic, ja que compten amb cèl·lules que intervenen directament en la protecció de l’organisme contra les infeccions. Perquè remeti aquesta inflamació, primer cal distingir entre els dos tipus d’amigdalitis que hi ha.

Amigdalitis aguda. Es presenta de manera sobtada i amb símptomes de gran intensitat. La causa pot trobar-se en virus o bacteris, però les infeccions estreptocòciques són les més freqüents. Aquest tipus d’amigdalitis és habitual en nens i adolescents i la seva evolució és benigna.

Amigdalitis crònica. Aquesta variant es caracteritza per símptomes recurrents en un període de temps prolongat. Pot ser el resultat d’infeccions víriques bacterianes persistents, problemes de salut subjacents o amígdales engrandides, que produeixen símptomes intermitents. És menys habitual que l’anterior, però pot presentar complicacions greus.

Causes de l’amigdalitis

Les causes de l’amigdalitis són dues: virus comuns o infeccions bacterianes. Dins d’aquestes últimes, la més freqüent és la Streptococcus pyogenes o estreptococ del grup A, que causa l’amigdalitis estreptocòcica. Altres soques d’estreptococ, així com altres tipus de bacteris, també poden causar aquesta afecció.

La raó per la qual les amígdales s’infecten davant la presència d’aquests patògens és que són la primera línia de defensa amb la qual compta el nostre sistema immunològic. La majoria de virus i bacteris que penetren en el nostre organisme ho fan a través de la boca, d’aquí que hàgim recorregut a les màscares com a mesura de protecció davant de la propagació de virus com la COVID-19.

Aquesta barrera protectora pot fer que les amígdales es tornin especialment vulnerables a la infecció i a la inflamació. No obstant això, la funció del sistema immunològic de les amígdales disminueix després de la pubertat, d’aquí que el nombre de casos d’amigdalitis en persones adultes sigui més baix.

Símptomes

Els símptomes de l’amigdalitis són força semblants als d’un mal de gola. Per poder diferenciar-los, a continuació et deixem la simptomatologia més habitual.

-Amígdales inflades i de color vermell intens.

-Punts o zones blanques o grogues de purulència.

-Dolor i dificultat per a engolir.

-Ganglis limfàtics del coll inflats.

-Molèsties en parlar.

-Mal alè.

-Agitació, babaveig o rebuig a menjar en infants petits.

En el cas de l’amigdalitis crònica, aquesta simptomatologia pot no aparèixer, llevat de la halitosi o mal alè i la disfàgia. Les amígdales i els ganglis limfàtics estaran inflats, però no necessàriament causaran molèsties o dolor.

Què es deu fer quan es té amigdalitis?

El tractament de l’amigdalitis varia segons la causa i la gravetat dels símptomes. Per aquesta raó, quan els símptomes inclouen febre, debilitat extrema o les molèsties no milloren després de 48 hores, és recomanable consultar amb un metge perquè pugui fer un diagnòstic correcte i prendre les mesures pertinents.

Quan la causa de l’amigdalitis és vírica, no hi ha un tractament específic, ja que amb els virus només existeix la vacunació prèvia, si aquesta s’ha desenvolupat, o la pròpia protecció del sistema immunològic. En aquests casos, es recomana repòs i hidratació, tot i que també es poden prescriure medicaments per baixar la febre o reduir el dolor i les molèsties generals.

Si la causa és bacteriana, es prescriuen antibiòtics. Com que aquests no es venen sense recepta, és imprescindible acudir al metge perquè faci la recepta dels adequats i doni les indicacions pertinents quant a la dosi i la durada del tractament. Quan l’amigdalitis és crònica, es pot valorar l’extirpació de les amígdales, coneguda com a amigdalectomia.

Quant temps dura l’amigdalitis?

La durada de l’amigdalitis pot variar segons quina sigui la causa i l’eficàcia del tractament. En general, l’amigdalitis aguda causada per infeccions víriques pot millorar en uns pocs dies, amb cures a casa, com la hidratació o el repòs esmentats. No obstant això, les infeccions bacterianes poden requerir un tractament més prolongat, que sol tenir una durada d’entre set i deu dies. L’amigdalitis crònica pot persistir durant setmanes o fins i tot mesos.

Bibliografia

https://www.mayoclinic.org/es/diseases-conditions/tonsillitis/symptoms-causes/syc-20378479