Hàbits Saludables, Vida Sana
Beneficis i riscos de l’exposició solar
Índex de continguts
L’exposició solar, de forma moderada, és essencial per a la salut física i mental. No obstant això, un excés de radiació UV té efectes nocius per a la salut de la pell que poden ser greus. Conèixer els riscos del sol, sobretot a l’estiu, és fonamental per controlar-los i aprofitar així tots els seus beneficis.
Els beneficis del sol
L’exposició diària al sol, en petites dosis (n’hi ha prou amb 15 minuts al dia), comporta beneficis importants en la salut.
En l’organisme, és necessària per a la síntesi de la vitamina D (també anomenada “la vitamina del sol”), indispensable per ajudar el cos a absorbir i fixar el calci, un mineral que és essencial per al desenvolupament ossi, la salut muscular i el bon funcionament del sistema immunitari.
D’altra banda, el sol és un gran estimulant de l’estat d’ànim. La llum natural augmenta la producció de serotonina, l’hormona de la felicitat. I els dies més llargs i l’augment de la temperatura convida a fer més vida fora de casa. Tots aquests aspectes es converteixen en un remei excel·lent per aixecar l’ànim i tractar alguns tipus de depressió, com ara l’estacional.
Els riscos del sol
L’epidermis genera melanina, un pigment natural que dona el color i la tonalitat a la pell i al cabell. Quan exposem la pell al sol, la melanina té la funció d’absorbir la radiació ultraviolada i, segons el tipus de pell, ho farà amb més o menys eficàcia. Per tant, el tan desitjat bronzejat no és més que un mecanisme de defensa natural de la pell enfront de l’agressió solar. Si excedim la quantitat justa de sol que necessita el nostre organisme, la melanina no ofereix prou protecció, cosa que pot tenir conseqüències nocives per a la salut de la pell. Es poden produir:
- Cremades solars o eritemes, una reacció inflamatòria que es manifesta per un envermelliment i una congestió de la pell.
- Alteracions pigmentàries de la pell, com ara l’aparició de taques (generalment a la cara, el dors de les mans i l’escot a la dona, i al cap dels homes), melasma (també anomenat “drap de l’embaràs”) o vitiligen (taques blanques a la pell).
- Sensibilitat excessiva a la radiació UV (fotodermatitis), que pot causar una erupció solar benigna, acne o, de forma menys comú, urticària solar.
- Fotoimmunosupressió, que destrueix les defenses de la pell, cosa que pot afavorir l’aparició d’una infecció viral latent, com ara l’herpes.
- A llarg termini, l’excés de sol és l’agent amb més influència sobre l’envelliment prematur de la pell, que es manifesta amb l’aparició d’arrugues, solcs, taques i vascularització, una pèrdua d’elasticitat i fermesa i, en última instància, pot causar càncer de pell.
La millor prevenció: la protecció
Per gaudir del sol i dels seus beneficis, però controlant els seus riscos, és fonamental seguir una sèrie de recomanacions. El tipus de pell, el moment del dia, la intensitat de la radiació i la forma d’exposició al sol són fonamentals per evitar problemes de salut. A més, hem de tenir en compte que els melanòcits (les cèl·lules productores de melanina) es van reduint segons va avançant l’edat, fins a un 10 per cent cada dècada.
En general, hem de tenir en compte aspectes com:
- Reduir el temps total d’exposició al sol.
- Evitar les hores properes al migdia, sobretot a l’estiu, quan el sol és més fort.
- Cercar l’ombra.
- Protegir-nos amb gorra, ulleres de sol i roba adequada.
- Les cremades de sol durant la infància són especialment preocupants. La pell dels nens és més fràgil i més vulnerable als efectes nocius dels raigs UV, de manera que no han d’exposar-se de forma directa al sol.
- Utilitzar sempre filtres solars per protegir-nos, fins i tot a l’hivern. Han de tenir un FPS elevat (actualment es considera que un FPS de 30 és el mínim adequat) i protegir tant dels raigs UVA com dels UVB. Cal aplicar-ne una quantitat generosa uns 30 minuts abans de sortir de casa, i repetir-ho sovint, sobretot en sortir de l’aigua, si hem suat o després d’eixugar-nos amb una tovallola.
També hem de saber que alguns aliments estimulen la producció de melanina, cosa que ens ajuda a protegir-nos dels efectes nocius del sol: els carotens i la vitamina C, que trobem en la fruita i els vegetals, i els antioxidants, com ara la vitamina E o el licopè, que està present en aliments com ara la síndria, el raïm, els albercocs i, especialment, el tomàquet.