Salut i medicina
Bosses palpebrals, el rejoveniment de la mirada
Les bosses que apareixen a sota dels ulls són un detall que ens dona un aspecte més envellit o cansat. Tot i que sorgeixen naturalment quan ens fem grans, el factor hereditari fa que també puguin aparèixer en persones joves. Parlem amb la doctora Joana Flores, especialista en cirurgia plàstica i estètica reparadora del Centre Mèdic MGC, sobre les causes de les bosses palpebrals i com podem rejovenir la nostra mirada.
Què són les bosses palpebrals? Són les bosses de greix que apareixen a sota dels ulls, a la parpella inferior. És una alteració molt comuna que afecta tant homes com dones i és una de les consultes més freqüents en la cirurgia estètica.
Què les causa? L’ull està envoltat de teixit adipós que el protegeix i en facilita els moviments. Dins de l’estructura de l’òrbita hi ha el septe, una membrana que subjecta la parpella inferior. Les bosses palpebrals es formen quan hi ha un desequilibri d’aquest greix que es troba dins de l’òrbita i surt cap a fora.
Els factors genètics poden fer que aquestes bosses apareguin en persones joves, tot i que normalment es formen a mesura que ens fem grans. Amb el procés natural de l’envelliment, el septe s’aprima, els músculs i lligaments del voltant de l’ull es debiliten i pot passar que el globus ocular baixi i empenyi cap avall el greix, que és hèrnia i sobresurt cap a fora. Bàsicament, el volum que hi ha dins de la conca de l’ull és el que determinarà que surti més o menys bossa.
Juntament amb el component hereditari i l’envelliment, altres factors que poden agreujar les bosses de la parpella inferior són el consum d’alcohol, el tabac, un excés de sal en l’alimentació que afavoreixi la retenció de líquids i una mala qualitat del son.
Com es poden prevenir? Les bosses de sota dels ulls es poden prevenir, sobretot, quan es formen a causa d’una retenció de líquids. Si notem que tenen tendència a sortir, hem d’adoptar hàbits de vida saludable, posturalment podem dormir una mica incorporats i aplicar gel als ulls.
No obstant això, quan ja han aparegut les bosses palpebrals i no es deu a una inflamació temporal, sinó que és una cosa física, l’única manera d’eliminar-les és de forma quirúrgica. Tot i que podem tenir cura de la pell de la zona procurant que tingui una bona hidratació perquè almenys no es vegin tantes arrugues a la zona, la bossa romandrà, perquè, com ja hem explicat, és l’estructura de l’interior de l’ull, el septe, el que col·loca les bosses inferiors al seu lloc.
Quins tractaments es poden utilitzar per pal·liar-les o eliminar-les? Per eliminar les bosses palpebrals, l’únic tractament és el quirúrgic. En aquesta intervenció és molt important no tractar la musculatura, perquè, tot i que pensem que s’ha afluixat i podem enfortir-la amb la intervenció, el que realment conté les bosses de greix és el septe. En canvi, aquesta musculatura de la zona ocular és molt important per a la protecció dels ulls, per la qual cosa hem de procurar tocar-la el minim possible.
La meva recomanació és fer una cirurgia transconjuntival –per dins de la conjuntiva de l’ull– per eliminar les bosses. Si veiem que la pell no s’adapta bé, sempre podem treure’n una mica, però només pell. Si cal, també es pot ancorar la pell a la banda de l’ull, el que se’n diu una cantopèxia. Però aquesta opció és preferible evitarla-la tret que sigui molt necessari, ja que podria modificar una mica la forma d’ametlla de l’ull.
En les persones joves que acudeixen a la consulta, com que el factor genètic és molt important, mirarem la disposició dels ulls de la família. Si es comprova que és una característica comuna i, per tant, les bosses palpebrals aniran augmentant amb el pas el temps, és millor no esperar per eliminar-les, perquè la pell es retregui més, ja que encara és jove, i no s’hagin de practicar altres cirurgies més endavant que deixin cicatrius visibles.