Salut i medicina

Brot de Botulisme: Símptomes, Causes i Prevenció

El botulisme és una malaltia greu que afecta el sistema nerviós i que provoca paràlisi muscular i fins i tot la mort en els casos més severs. Causat per un bacteri, el brot de botulisme és molt poc freqüent, però donades les seves conseqüències fatals, avui coneixerem quines són les causes i la simptomatologia i com podem evitar contreure aquesta malaltia. 

Què és el botulisme?

El botulisme és una intoxicació alimentària causada per una neurotoxina produïda pel bacteri Clostridium botulinum. Aquest bacteri es troba en el sòl i en ambients d’aigua dolça, i pot créixer en condicions de baix oxigen. 

La neurotoxina botulínica és una de les substàncies més tòxiques conegudes fins a la data i pot causar paràlisi muscular i fallada respiratòria si no es tracta amb rapidesa. No obstant això, existeixen diversos tipus de brot de botulisme i cadascun està associat a una forma diferent d’exposició a la toxina. 

Símptomes del botulisme

Els símptomes del botulisme poden variar depenent del tipus i la quantitat de toxina ingerida, així com del temps transcorregut des de l’exposició. No obstant això, els símptomes habituals són: 

Visió doble o borrosa, deguda a la paràlisi dels músculs que controlen els ulls.

Feblesa generalitzada en els músculs del cos. Sol començar a la cara i descendir a la resta del cos.

Dificultat per a parlar i empassar, per la paràlisi dels músculs de la gola i la boca.

Boca seca per la falta de producció de saliva.

Dificultat per respirar, que requereix atenció mèdica urgent.

– En el botulisme infantil, els bebès poden presentar restrenyiment, feblesa en el plor, disminució del reflex de succió i pèrdua de control del cap.

Causes del botulisme

Un brot de botulisme es pot deure a diverses causes. En funció d’aquestes, s’estableixen tres tipus diferents:

Botulisme alimentari

Aquest tipus és causat per la ingesta d’aliments que contenen la toxina botulínica. En general, s’associa amb el consum d’aliments mal conservats o enllaunats a casa, on les condicions anaeròbiques, que és la falta d’oxigen, permeten que el bacteri prosperi i produeixi la toxina.

El 2023, es va produir un brot de botulisme per truita de patates, suposadament, ja que no es va poder establir una evidència ni en els productes ni en els processos de fabricació. Aquests casos esporàdics es solen deure a la presència d’espores, que poden sobreviure a tractaments tèrmics intensos com pasteurització o cuinat a més de 100º. Si bé aquestes espores no produeixen la toxina, en activar-se sí que es transformen en el bacteri que la forma i produeix la malaltia. 

Botulisme infantil

Afecta els bebès que ingereixen espores del bacteri, que després germinen i produeixen la toxina en els seus intestins. La mel és una font comuna d’espores de Clostridium botulinum, per la qual cosa no ha d’administrar-se a nens menors d’un any.

Botulisme de ferides

Aquest tipus ocorre quan les espores del bacteri infecten una ferida i produeixen toxina al lloc de la infecció. Encara que és estrany, pot ser greu i requereix atenció mèdica immediata. Alguns exemples són les ferides profundes contaminades amb terra o pols o l’ús de drogues injectables, per la contaminació d’agulles que introdueixen les espores en el cos. 

Botulisme iatrogènic

Un tipus més actual de brot de botulisme és el iatrogènic, per la sobredosi de la toxina botulínica que s’utilitza en tractaments mèdics o estètics, com en el cas de les injeccions de Botox.

Com prevenir el botulisme

Atès que les conseqüències poden arribar a ser fatals, és convenient conèixer com es prevé el botulisme. A grans trets, consisteix en pràctiques segures de manipulació d’aliments i cures adequades de les ferides. Algunes mesures preventives són les següents:

Cocció adequada. Els aliments s’han de cuinar a altes temperatures per destruir les espores de Clostridium botulinum. Les conserves casolanes han de bullir durant almenys 10 minuts abans de consumir-les.

Conservació segura d’aliments. Cal seguir tècniques adequades d’enllaunament i conservació que siguin eficaces per prevenir el bacteri, especialment quan es preparen aliments a casa. 

Evitar la mel en bebès. Per evitar el botulisme infantil, no s’ha de donar aquest aliment a menors d’un any. 

Cura de ferides. S’han de mantenir netes i cobertes quan són profundes. En aquest últim cas, així com quan estan infectades o molt brutes, cal buscar ajuda mèdica professional. 

Ús responsable de la toxina botulínica. Els tractaments amb injeccions de Botox estan adquirint popularitat, però no estan exempts de riscos. S’han de triar professionals qualificats per evitar sobredosis.

Emmagatzematge correcte dels aliments peribles refrigerats a temperatures segures.

Higiene a la cuina, com rentar-se les mans i netejar els utensilis i superfícies amb freqüència per evitar la contaminació creuada.

Educació i conscienciació. Finalment, cal educar a les persones de l’entorn sobre els riscos del botulisme i la seva prevenció.