Salut i medicina
Butllofes als peus: causes, prevenció i tractament
Índex de continguts
Les butllofes als peus són un dels problemes més habituals que podem experimentar i pràcticament qualsevol persona les ha patit alguna vegada en la seva vida. Com que poden resultar doloroses i dificultar l’ús del calçat, et contem per què apareixen i què pots fer per a evitar-ho o per a accelerar la seva cura si ja han fet acte de presència.
Causes comunes de les butllofes als peus
Abans d’enumerar les causes més habituals, és important entendre què són exactament les butllofes als peus per a no confondre-les amb altres afeccions de la pell. Es tracta d’una acumulació de líquid en les capes superiors d’aquesta, la qual cosa fa que sigui visible i fàcilment palpable.
A aquest líquid se’l coneix com a plasma o sèrum i té com a finalitat protegir la capa externa de la pell o epidermis. Pot anar des del color clar, que és el més comú, fins al groc si hi ha infecció o el vermell quan hi ha presència de sang.
Dins de les causes de la seva aparició, les següents són les més comunes:
– Ús de calçat. Una talla incorrecta, sigui més gran o més petita, que sigui nou, molt ajustat o elaborat amb materials molt durs que oprimeixen el peu.
– Exposició a temperatures extremes. Caminar sobre sorra o asfalt molt calents, així com per superfícies gelades que congelin la pell, o contacte amb productes químics que puguin ser abrasius.
– Iniciar activitats esportives, com començar a córrer.
– Presència d’esperons ossis.
– Infeccions en ferides.
– Reaccions al·lèrgiques per contacte.
– Falta de transpiració al peu, humitat o presència de fongs.
Pel que fa als símptomes, les butllofes poden observar-se a simple vista, per la qual cosa són fàcilment identificables. Tanmateix, la simptomatologia implica enrogiment i estovament de la pell, presència de líquid si aquesta no s’ha aixecat i dolor.
Consells per a prevenir les butllofes
Si coneixem quines són les causes de l’aparició de les butllofes, la seva prevenció es facilita, atès que n’hi ha prou amb prendre mesures per a no trobar-nos en les situacions esmentades. Com per exemple, les següents:
Usa calçat còmode i flexible
Cerca calçat que sigui còmode i que ofereixi l’espai suficient perquè el peu es pugui moure sense opressió o friccions. A més, també convé triar materials tous i flexibles que s’emmotllin amb rapidesa.
Adapta a casa el calçat nou
Quan es tracta d’un calçat nou, es recomana portar-los posats a casa abans de sortir i usar mitjons que protegeixin de les rascades. Un cop s’hagin estovat i adaptat a la forma del peu, podrem anar fent-los servir un temps major de manera progressiva.
Evita exposar-te a temperatures extremes
Caminar descalços per la sorra, experimentar amb el gel o la neu o el contacte amb substàncies corrosives són accions que fàcilment podem evitar per a no trobar-nos amb butllofes als peus.
Cuida els teus peus
Pel que fa a la resta de causes, és necessari mantenir una higiene adequada perquè no apareguin fongs, eixugar els peus correctament perquè no s’acumuli humitat, hidratar-los amb regularitat i parar esment a la nostra constitució o com reacciona la nostra pell amb el calçat que usem.
Tractament casolà per a les butllofes als peus
L’aparició de les butllofes als peus no es considera una afecció perillosa o que pugui derivar en complicacions. Per aquesta raó, en la majoria dels casos no és necessari ni tan sols intervenir, sinó que la mateixa pell es va regenerant i la butllofa acaba desapareixent per si mateixa.
No obstant això, pot passar que per la seva ubicació o la seva mida, resulti particularment dolorosa i vulguem intervenir per a accelerar la seva cura. En aquest cas, pots dur a terme un tractament casolà molt senzill.
En primer lloc, neteja’t les mans i la butllofa amb aigua i sabó, per a evitar que aquesta s’infecti. També pots aplicar una mica d’alcohol per a desinfectar la pell. Amb una tisora o algun element punxant, has de fer un petit tall en un extrem de la butllofa, però abans desinfecta també l’objecte que utilitzis per si tingués bacteris.
A continuació, prem lleugerament perquè el líquid surti, sense aixecar la pell o retirar-la. Encara que estigui solta, et serveix de protecció per a les capes més profundes i et farà menys mal. Després, torna a netejar la butllofa i, si en tens, aplica una crema antibiòtica. Mentre estiguis a casa, deixa-la a l’aire lliure perquè cicatritzi abans, però si has d’usar calçat, col·loca-hi una tireta o una gasa.
Quan buscar atenció mèdica per una butllofa al peu
Com indiquem, les butllofes als peus gairebé mai es compliquen o necessiten intervenció mèdica. Aquesta serà requerida quan la causa de l’aparició són productes químics que cremen la pell; si la mida de la butllofa supera els dos centímetres de diàmetre o si l’aparició no és només als peus per alguna de les causes esmentades, sinó que també apareixen en altres parts del cos.