Salut i medicina

Ciàtica: cures casolanes per al dolor

La ciàtica és mal al nervi ciàtic, que és el nervi que va de la part inferior de l’esquena fins als peus. Molta gent pateix, al llarg de la vida, algun episodi de dolor del nervi ciàtic. I s’ha d’experimentar per saber fins a quin punt representa un problema greu en la vida quotidiana.

Tot seguit us proposarem uns quants remeis casolans per calmar aquest dolor.

Què és la ciàtica

O més pròpiament la neuràlgia ciàtica, és un mal que afecta el nervi ciàtic. El nervi comença a la part baixa de la medul·la espinal, travessa les natges, davalla per darrere de les cames i acaba als peus. És el més llarg dels nervis del cos. El dolor es manifesta quan se sotmet el nervi a una pressió anòmala, o quan es lesiona per qualsevol circumstància.

El terme “ciàtica” s’aplica a qualsevol mal no específic, o radiant, en un punt indeterminat del darrere de la cama.

Causes de la ciàtica

Cal tenir en compte que hi ha molts factors diferents que poden causar el dolor. El més comú és la descol·locació d’un disc s’anomena popularment hèrnia discal, però els trastorns següents també poden originar dolor ciàtic:

  • Malaltia degenerativa d’un disc lumbar per qualsevol causa. És una afecció freqüent a mesura que ens fem grans.
  • Becs de lloro, o osteòfits, que són unes excrescències òssiesque, de vegades, apareixen amb l’edat.
  • Estenosi del conducte raquidi, quan s’estreny el canal vertebral o conducte raquidi, a la part inferior de l’esquena.
  • Espondilolistesi, o desplaçament d’una vèrtebra.
  • Síndrome piriforme, quan el múscul piriforme, que és a les natges, pressiona el nervi ciàtic. És poc freqüent i sol afectar les dones.
  • Tumors espinals.

Com que les possibles causes són diverses i múltiples, cal cercar ajut mèdic en cas de patir dolor ciàtic, per fer-ne un diagnòstic acurat i prescriure el tractament adequat.

Exercicis per prevenir-la

Si ets procliu a tenir dolors de ciàtica, t’aconsellem que facis cada dia i de manera regular aquests exercicis:

  • Estiraments de l’esquena

Ajeu-te bocaterrosa, amb els braços plegats pels colzes i aguanta’t sobre els avantbraços. Acota el cap i no dobleguis el coll. A continuació empeny amb les mans fins a fer un arc amb l’esquena, sense aixecar els malucs de terra i sense vinclar el coll. Has de notar un lleu estirament dels músculs abdominals, però no t’ha de fer mal. Mantingues la posició uns quants segons i torna a començar. Repeteix l’exercici deu vegades.

  • Estiraments de les natges

Estira’t panxa enlaire amb un coixinet a sota del cap. Doblega la cama dreta i deixa reposar l’esquerra sobre la cuixa dreta. Tiba cap a tu la cuixa dreta, amb l’esquena a terra i els malucs rectes. Has de notar un estrebada suau a la natja esquerra. Mantingues la posició mig minut i repeteix l’operació amb l’altra cama. Has de fer l’exercici tres cops amb cada cama, alternant-les.

  • Estiraments dels músculs isquiotibials

Dret, ben recte i amb l’esquena en vertical, puja un peu en un esglaó mantenint la cama recta, i inclina’t a poc a poc cap endavant. Recorda que l’esquena ha d’estar ben recta. Estira’ls tant com puguis, sense arribar a trobar-te incòmode, i mantingues la posició durant vint segons respirant en profunditat. Repeteix l’operació tres cops amb cada cama, alternant-les.

Tractament de la ciàtica

Els remeis casolans solen calmar el mal als pacients amb ciàtica, i no pas poc. Te’n proposem quatre:

Fred i calor

Quan es combinen bosses fredes i calentes, s’aconsegueix normalment un alleujament significatiu. El fred redueix la inflamació, que s’associa amb el dolor del nervi. D’altra banda, l’escalfor afavoreix el flux sanguini a la zona on s’aplica. Alternant el fred i la calor reduïm el dolor i la inflamació:

  • Comença aplicant-hi fred

Aplica’t diverses vegades al dia una bossa de gel embolcallada amb una tovallola o, encara més recomanable, un paquet de pèsols congelats, també embolicat, a la zona adolorida. No els hi deixis gaire més de pocs minuts.

  • Canvia a una font de calor

Després d’un parell o tres de dies, fes igual però amb una font de calor (per exemple, amb una bossa d’aigua calenta) damunt de les zones adolorides. Si encara et fa mal, prova d’alternar fred i calor.

Estiraments

Els estiraments de la zona inferior de l’esquena poden apaivagar la compressió del nervi. Mentre en fas, procura d’evitar les batzegades o les revinclades. Practica’n almenys durant trenta segons:

  • Ajeu-te d’esquena sobre un matalasset amb les cames rectes i els peus tan separats com els malucs.
  • Relaxa la part alta del cos, doblega el genoll dret i, alhora, agafa aire.
  • Ajunta les mans darrere de la cuixa i estira-la cap el tronc tant com puguis, sense deixar que t’arribi a fer mal. Has de tenir l’altra cama recta damunt de terra.
  • Procura de mantenir la posició vint segons, mentre alenes suament, i abaixa la cama a poc a poc fins a la posició inicial.
  • Canvia de cama i repeteix l’operació. Fes l’exercici amb totes dues cames de tres a cinc cops.

Nerve flossing (lliscaments neurals)

Un estirament del múscul piriforme pot apaivagar la tensió del nervi ciàtic i calmar el dolor. Si saps segur que la ciàtica no és conseqüència de cap cop o lesió a l’esquena (com ara una hèrnia discal), prova la tècnica anomenada nerve flossing.

Els nervis no es dilaten ni tampoc es contrauen. No s’han de sotmetre a cap compressió ni estar subjectes enlloc, perquè s’han de poder bellugar lliurement. Qualsevol d’aquests trastorns produeix dolor.

Els lliscaments neurals són un seguit d’exercicis que alliberen el nervi de qualsevol compressió. Val més que un fisioterapeuta o un professional t’ensenyi a fer aquests exercicis; després es poden practicar a casa fàcilment.

Massatge

No únicament relaxa la musculatura de l’esquena, sinó que també calma les contraccions afectades pel nervi ciàtic i, alhora, s’estimula el flux sanguini. Et recomanem de fer servir olis naturals per al massatge.