Salut i medicina
Com es pot superar la baixa autoestima
Índex de continguts
No et pots desempallegar del pensament que no ets prou bo? És molt natural de tenir aquesta manca de confiança en tu mateix en situacions anòmales, d’aquestes que et fan sortir de la “zona de confort”, o que posen a prova les teves habilitats quan has de fer front a una comesa nova.
L’autoestima baixa ens afecta a tots de tant en tant, però si la falta de confiança en tu mateix t’impedeix d’actuar, aleshores això repercuteix en la teva vida diària i de retruc, no cal dir-ho, en la teva salut mental.
Llegeix tot seguit quins problemes freqüents crea l’autoestima baixa, i com es poden superar.
Què és l’autoestima
Bàsicament, l’opinió que cadascú té de si mateix. Una bona autoestima et fa sentir còmode i segur de les teves capacitats i et permet d’encarar la vida amb optimisme.
Per contra, una mala opinió de tu mateix pot afectar tots els aspectes de la teva carrera professional i com et comportes en les teves relacions socials i familiars.
Com es mesura l’autoestima
Es pot mesurar l’autoestima? Què caracteritza una autoestima baixa? Com a primera mesura, la recomanació general en cas d’autoestima baixa és demanar ajut. Fes que et visiti el metge de família perquè valori si pots seguir cap teràpia.
En tot cas, sí que es pot avaluar l’autoestima. Cerca a Internet l’escala d’autoestima de Rosenberg, que la qualifica amb paràmetres de 0 a 30, de manera que, si s’obtenen valors finals per sota de 15, això pot indicar una autoestima baixa. Aquesta escala es fa servir arreu del món en investigacions de ciències socials i et pot donar una pista.
Si et fa l’efecte que els pensaments negatius provenen de la infantesa, et pot semblar que abordar-los és una missió impossible, però hi ha coses que pots fer per millorar la salut mental.
8 problemes que causen la baixa autoestima
1. No et caus bé
De vegades no ens agradem: li passa a tothom. Ara bé, si això és constant, si detestem els nostres pensaments i actes de manera sistemàtica, aleshores podem parlar d’autoestima baixa. Odiar-se un mateix es caracteritza per un estat d’irritació i de frustració contra nosaltres mateixos, i per una certa incapacitat de perdonar-nos els errors més insignificants.
Com podem deixar de detestar-nos
Canvia el diàleg intern. Una autocrítica constant fomenta l’autoodi. Així doncs, el primer pas és fer callar aquesta veu perniciosa de la consciència a força de projectar pensaments positius contra qualsevol pensament negatiu que ens rondi. Per què carai t’has de convertir en el teu crític més ferotge? Aquesta crítica no la faries pas al teu millor amic, per tant no te la facis a tu tampoc.
Perdona’t els errors. Ningú no és sempre bo ni sempre dolent. Si fas res mal fet no et convertiràs en cap dimoni, de la mateixa manera que tampoc no et convertiràs en cap sant per fer una cosa bona.
Posa a prova les opinions que tens de tu. És possible que les teves valoracions no estiguin actualitzades i basis l’autocrítica en opinions passades —dels pares, l’exparella o d’antics companys de feina. Rebobina i rectifica. És la teva vida.
2. T’obsedeix ser perfecte
El perfeccionisme és un dels aspectes més destructius de la baixa autoestima. Un perfeccionista viu amb una sensació constant de fracàs i no està satisfet mai del tot.
Com s’ha de combatre el perfeccionisme
Fixa unes expectatives raonables. Abans de lluitar per una cosa, pensa a consciència fins a quin punt els teus objectius són raonables o inassolibles. I tingues en compte que la vida és imperfecta.
Accepta la diferència. No és igual fracassar en una feina determinada que fracassar com a persona: la diferència és abismal, i no has de confondre una cosa amb l’altra.
Deixa’t estar de petiteses. No siguis primmirat amb els petits detalls o amb problemes insignificants. Podries oblidar de veure les coses en perspectiva.
3. Odies el teu cos
L’autoestima baixa i l’odi contra el propi cos van ben sovint plegats. Si no t’agrada el teu físic, això es reflectirà en les teves relacions personals i laborals. Fins i tot et pot perjudicar la salut, pel fet que opines que “no paga la pena” de cuidar-te.
Com pots aconseguir que t’agradi el teu cos
No et comparis amb els altres. Les comparacions, a banda de ser odioses, et roben l’alegria i només et porten a tenir inseguretat. Accepta que tothom és diferent i recorda quins punts forts tens.
Cuida el cos. Sí, el teu cos: n’has de tenir cura. Una dieta sana i una mica d’exercici diari no tan sols et beneficien físicament, sinó que et fan alliberar endorfines, i això comportarà que et trobis més bé.
I també l’aparença. Oblida allò de “no hi ha manera”, un pensament habitual en les persones amb poca estima per la pròpia imatge corporal. Proposa’t tres coses al dia per millorar el teu aspecte. Les trobaràs segur.
4. Trobes que no aportes res
És un sentiment relativament freqüent i ve de comparar-se amb altres persones, suposadament de més vàlua que nosaltres. Si això t’és familiar, has d’entendre que sentir que vals no és una cosa que t’hagin de transmetre els altres, sinó que és un sentiment que cal elaborar de manera individual.
Com fer que et sentis segur de la teva capacitat
Accepta el fet que tots naixem amb talents únics, i hem d’estar orgullosos d’aquestes aptituds per saber que valem la pena.
No pensis més que els altres són millors. És bo de saber valorar les qualitats dels altres, però és irracional de convertir aquesta consideració en el pensament que són “millors” que tu. Admira els altres tant com vulguis, però no pas en detriment de la teva autoestima.
Aprèn a ensenyar als altres com ens han de tractar. Intenta de projectar una imatge d’algú amb opinions tan vàlides com les de qualsevol altre, i el sentiment que ets una persona de vàlua augmentarà.
5. Ets massa sensible
És un dels aspectes més dolorosos de l’autoestima baixa. És important d’aprendre a deixar que totes les crítiques o comentaris que et facin “et rellisquin”, en comptes d’enfonsar-te. És cabdal de reduir el grau de susceptibilitat.
Com pot ser constructiu amb les crítiques
Escolta amb objectivitat què et diuen. Això et permetrà de jutjar si el comentari és cert o no abans de decidir com te l’has de prendre.
Defensa’t. Si la crítica no és veritat, o és negativa, mostra-t’hi en desacord.
Sigues proactiu. Si hi ha res que sigui veritat del comentari, aprèn-ne abans de sentir-te gaire malament. La crítica constructiva ha de ser positiva i, sempre que sigui així, cal assimilar-la i corregir l’aspecte criticat.
No t’encallis. Continuar capficant-te per un comentari que et preocupa només et porta a “ancorar-lo” a la ment, i això no t’ajudarà.
6. Tens pors i ansietat
Les pors i la creença que no ets capaç de canviar res del teu món estan vinculats sense remei a la baixa autoestima.
Com cal lluitar contra la por i l’ansietat
Diferencia entre la por real i la por sense fonament. Acara els teus neguits i els fets, i decideix si la teva por està realment justificada per l’evidència. T’adonaràs que en molts casos no és així.
Crea una zona de seguretat personal plantant cara a les pors. Fes una piràmide amb les teves pors, i situa la més important al capdamunt i les més petites a sota. L’idea és treballar cada punt de baix a dalt, fixant-te en cada por i reforçant la confiança a mesura que puges la piràmide.
7. Sovint estàs enfadat
L’enuig és una emoció normal, però sumat a una autoestima baixa es distorsiona. Quan no tens un bon concepte de tu mateix, comences a suposar que als altres no els interessen els teus pensaments i sensacions. El dolor i la ràbia reprimits es poden acumular i desfermar atacs de fúria.
Com pots expressar la ràbia de manera saludable
Aprèn a mantenir la calma. No amaguis els pensaments fins que esclatis. Expressa les emocions quan les sentis.
Aixeca’t i esbargeix-te. Si no funciona això darrer, fuig de la situació i respira profundament per recuperar l’estat de calma.
No t’excedeixis. La gent amb autoestima baixa sovint es compromet en excés i, quan no pot complir, apareixen els sentiments d’amargor. Intenta de fer tot sol allò que et sembli que ets realment capaç de fer.
8. Ets massa complaent
És un dels problemes principals de l’autoestima baixa. Has d’agradar els altres perquè t’estimin i et respectin. Moltes vegades això té com a resultat que s’utilitza les persones que són massa complaents.
Com s’han de fixar els límits
Aprèn a dir que no. La teva vàlua no depèn de l’aprovació dels altres. La gent t’ha d’estimar pel que ets, i no pas pel que fas per a ells.
Sigues egoista de tant en tant. O, com a mínim, pensa més en les teves necessitats. La gent que té una bona autoestima sap quan cal passar primer.
Posa límits als altres. Sentir-se utilitzat prové d’acceptar coses dels altres que no són admissibles, i aquest fet crea ressentiments, que són corrosius per a tu. Comença a posar límits a les coses que faràs o no faràs per als altres i els ressentiments desapareixeran.