Fills, Parella, Vida de Parella
Com i quan es fa una prova d’embaràs correcta
Índex de continguts
T’has endarrerit tres dies, i això que sempre ets com un rellotge. Et demanes si pots estar prenyada i vas a la farmàcia a comprar-hi una prova d’embaràs. Llegeixes per damunt les instruccions i et surt negativa. Malgrat tot, a banda del retard en la regla, tens els pits inflats i et fan una mica de mal. I, per acabar-ho d’adobar, avui al matí has tingut basques. Continues capficada i t’interrogues si el resultat no era un “fals negatiu”.
Entre altres causes, potser t’has fet malament la prova. A continuació expliquem com funcionen aquestes proves, perquè et serveixi de guia.
Com funcionen les proves d’embaràs
En efecte, potser has obtingut un fals negatiu. Les proves d’embaràs s’haurien de fer quan l’òvul fecundat s’adhereix a l’endometri, o la paret interior de l’úter (també conegut com a matriu), i el cos comença a segregar una hormona anomenada gonadotropina coriònica humana (o HCG en les sigles angleses), que passa immediatament al corrent sanguini i a l’orina. Les proves es basen en el fet que les tires reactives detecten la presència d’aquesta hormona a l’orina i, per això, canvien de color.
El fals negatiu
En realitat potser estàs prenyada, però el resultat és negatiu. Això es pot atribuir a diferents causes:
- T’has fet la prova massa aviat. És indiferent si tens la regla puntualment o no; l’hormona triga a arribar a la sang i a l’orina i, per tant, valdria més que esperessis una setmana per repetir la prova, el temps just perquè es pugui identificar.
- T’has fet la prova amb una orina una mica diluïda. És més efectiva amb la primera orina del matí, quan és més concentrada.
- Has esperat poca estona per llegir-ne el resultat. Cal que esperis el temps que indiquen les instruccions de la prova.
Si llegeixes atentament el prospecte de la prova, podràs evitar el fals negatiu gairebé segur; per això, abans parlàvem de les lectures superficials com a causa d’error, potser perquè frisem per confirmar-ne de seguida el resultat.
El fals positiu
Per contra, la prova pot donar un resultat positiu, però en realitat no estàs prenyada. Això passa per diferents causes:
- Has seguit un tractament per quedar embarassada. En aquest cas, potser has rebut l’hormona HCG, que la prova identifica immediatament, cosa que dona un fals positiu, però en realitat no estàs prenyada.
- Has tingut o tens trastorns hormonals. D’entrada aquests problemes interfereixen en la fiabilitat de la prova.
- Has tingut un embaràs que no ha acabat bé; és a dir, hi havia un òvul fecundat en l’endometri durant pocs dies, però va ser prou temps perquè el teu cos secretés l’hormona i la prova la identifiqués. Així doncs, has passat per un avortament espontani: estaves prenyada però no te n’havies ni adonat. Això s’esdevé més sovint del que pensem i té múltiples causes.
Diverses consideracions
Les proves d’embaràs són, en general, força fiables. Si se’n segueixen les instruccions amb cura, normalment no fallen, si bé cal tenir en compte tot els aspectes anteriors.
Els medicaments que es prenen no influeixen, en general, en els resultats de la prova. Hi incloem els antibiòtics i la píndola anticonceptiva.
Hi ha altres causes perquè la prova erri el resultat, com són la menopausa, els problemes als ovaris o, fins i tot, un embaràs ectòpic.
Pensa també que, si no tens la regla, potser s’ha d’atribuir a altres factors com ara:
- Estàs massa prima
- Fas massa exercici
- Tens trastorns ovàrics
- Has tingut problemes a la glàndula tiroide
- Tens molt d’estrès
Tots et poden causar amenorrea (o manca de la regla en terminologia mèdica).
Hi ha un munt de proves d’embaràs diferents, i no les podem enumerar totes en aquest article per manca d’espai. Els preus varien força de l’una a l’altra, però totes tenen una fiabilitat molt semblant, perquè tenen la mateixa base: detectar la gonadotropina coriònica humana en l’orina.
I ara què cal fer
Si amb la prova s’obté un resultat positiu, demana hora al ginecòleg. Encarregarà una ecografia, una anàlisi de sang o totes dues coses alhora, i així s’aclarirà, sense error, si l’embaràs és definitiu.
Quan et surti negativa però continuïs tenint un retard en la regla, repeteix la prova passada una setmana. Si encara obtens un resultat negatiu però se’t manifesten símptomes primerencs de gestació, com ara l’amenorrea, els pits inflats, sensibles i fins i tot adolorits o les basques al matí, demana hora amb el ginecòleg perquè t’ho confirmi amb certesa.