Psicologia, Vida de Parella
Com pots resistir el mal humor de la parella
Índex de continguts
Els canvis d’humor són normals. Es produeixen al llarg del dia i depenen de si les coses rutllen o no. Les emocions són, en teoria, senyals instantanis que ens ajuden a respondre com cal a allò que passa al voltant nostre. De fet, conformaven un sistema molt útil per als nostres avantpassats de temps remots, atès que per sobreviure havien de reaccionar a l’acte contra les amenaces físiques de l’entorn. Actualment les amenaces són sobretot de tipus psicològic i, a moltes persones, les emocions fortes els destaroten i els sumeixen en la confusió.
Nosaltres, si més no la majoria, hem estat educats per ignorar les reaccions emocionals, per la qual cosa no sabem què hem de fer quan irrompen les emocions fortes. El mal humor, i també l’alternança entre alegria i tristor, poden aparèixer quan evitem o som incapaços de resoldre problemes que ens aclaparen. Si deixem fluir les emocions sense fer-hi res, normalment s’esfumen totes soles; però si maldem per blocar-les, es poden enquistar i els sentiments negatius perduren, fet que causa un estrès addicional que pot afectar els qui tenim a prop.
Ara bé, què passa quan la teva mitja taronja té mal humor tot sovint? I, què ocorre quan et comença a afectar a tu? Parlar-ne amb la parella pot ser difícil i complicat. El mal humor s’arriba a encomanar, i molts de nosaltres tendim a responsabilitzar-nos-en i atribuir-nos la culpa que ell o ella tingui mal humor. Cal que ens demanem què hi podem fer, tant per ajudar la parella quan està desorientada, com per resistir l’efecte del seu mal humor sobre nosaltres.
Com a primera mesura, repassarem quines causes té el mal humor de la parella.
Per què té mal humor?
Hi ha moltes raons perquè algú canviï sovint i de manera impredictible d’humor, aparentment sense cap explicació. Si no és habitual, potser la parella passa simplement per un moment difícil, com ara una setmana dura a la feina o un problema de salut que ha d’abordar. En aquest cas, el mal humor desapareix tan bon punt s’esvaeix el problema.
És complicat, però, si no sembla que hi hagi cap raó concreta pel mal humor; aleshores potser es tracta d’un problema més profund, com ara un estat depressiu. Amb independència d’allò que opinen els altres de la seva vida, si la parella arrossega tot de sentiments negatius sobre ella mateixa o sobre la seva vida, s’acabarà ensorrant.
Els símptomes comuns de la depressió són:
- Manca d’energia o de motivació per fer coses que abans li causaven plaer
- Passar més temps que no és habitual en solitud, defugint els amics, els compromisos o les aficions
- Deixar de fer exercici, evitar les feines de casa, atribuir l’absència laboral a una presumpta malaltia i demostrar poc interès pels fills
- Altres causes del mal humor poden incloure un estat d’ansietat constant o problemes de baixa autoestima
Com pots ajudar la parella si té mal humor
Si la parella és una persona agradable i el mal humor és insòlit, què pots fer per ajudar-la? En cas que passi per una etapa dura i lluiti per sortir-ne, escolta-te-la, mostra empatia i demana-li sense embuts si hi ha res que depengui de tu per fer-li costat. Amb tot, tingues en compte que allò que et sembla que li passa, potser no es correspon pas amb la veritat: la comunicació és clau.
Si el seu mal humor afecta la vostra relació, també cal que en parleu. Això li farà veure quin efecte té el seu mal humor en tu i la motivarà a mirar de resoldre el problema de debò. Tria bé el moment d’abordar-ho, quan estigui més receptiva, perquè la conversa pot ser difícil.
No et sorprenguis si la parella es posa a la defensiva, o si procura d’evitar la conversa. Tot i que el seu mal humor constant pot dificultar greument la relació, si mantens una actitud positiva, és a dir comprensiva, això no implicarà únicament una millora en la seva actitud, sinó que farà que tu et sentis més bé també.
Si el seu humor no canvia després d’haver-li dit com t’afecta a tu, ha arribat l’hora de proposar-li de cercar ajuda professional. El metge de família pot suggerir diferents opcions de tractament. Probablement una xerrada amb un psicoterapeuta sobre teràpia cognitivoconductual podrà fer que la parella millori.
Combatre el mal humor
Naturalment és important de tenir en compte la parella i les seves necessitats, i ajudar-la tant com puguis. Ara bé, és essencial que tinguis cura de tu mateix. Tot seguit t’oferim uns quants consells per seguir quan les coses van mal dades.
Mira de comprendre com t’afecta el mal humor de la parella
Entendre per què el seu mal humor t’afecta tant t’ajudarà a controlar com et sents. Un altre cop que el seu humor et trasbalsi, mira d’identificar quins pensaments et passen pel cap i com hi reacciones.
Els records són sovint de poca confiança, de manera que val més deixar-ho per escrit; així et serà més fàcil d’evocar-los i de reconèixer quines pautes segueix el teu pensament. Per exemple, hi ha persones a qui, si la parella s’emmurria, tenen dubtes sobre elles mateixes, amb pensaments com ara “dec haver fet alguna cosa malament perquè reaccioni d’aquesta manera”, cosa que les aboca a tenir sentiments de culpabilitat o d’ansietat. D’altres poden sentir inseguretat, amb pensaments de l’estil de “no actuaria així si m’estimés”, i això els causa tristor.
I, fins i tot, n’hi ha que s’empipen i diuen “es comporta com una criatura”, o “ho exagera tot per fastiguejar-me”. Identificar els teus sentiments farà que t’adonis de com t’afecta el mal humor de la parella.
Comprova si penses de manera realista
Tenim un munt de pensaments al llarg del dia i, per aquesta raó, és important que recordis que pensar alguna cosa no vol dir per força que sigui veritat. El teu humor mateix dona forma als pensaments que tens de la parella, com també les experiències del passat. Quan sàpigues segur què penses, et pots demanar si interpretes de manera realista la situació. Per aconseguir-ho, però, cal que et centris en els fets.
Per exemple, si et sembla que el seu mal humor té relació amb la teva vàlua, pensa que això només és una especulació i no pas un fet. Si vals o no és una cosa independent de les accions o reaccions dels altres: són judicis que fem nosaltres mateixos. Caldria substituir els pensaments negatius per altres de realistes, com ara “és clar que tinc mèrit”, atès que això t’ajudarà a guanyar confiança en tu mateix. Si arrossegues pensaments negatius sobre tu de fa temps i, per tant, són difícils de modificar, et suggerim novament de cercar ajuda externa, com ara fer un petit curs de teràpia cognitivoconductual, perquè t’ajudi a considerar-te de manera més positiva.
Procura d’entendre-la
Sens dubte tens dret a estar empipat, per l’impacte que el seu mal humor té en tu i potser també en la família. Malgrat tot, si ets capaç de adoptar una actitud més comprensiva, per exemple dient “reacciona així per culpa de la depressió: això és un fet puntual només”; o bé si t’arribes a concentrar en les seves millors qualitats, que són les que et van enamorar, aquests sentiments negatius en certa manera s’atenuaran.
Aconseguir de rebobinar els pensaments i formar-ne d’altres de més realistes pot requerir una mica de pràctica. Procura de parlar-ne amb un amic a qui admiris, i potser ho veuràs tot amb una altra perspectiva.
Fes-te responsable dels teus sentiments
La parella és l’única responsable dels seus sentiments. No podem controlar l’estat afectiu dels altres (ni com es comporten amb nosaltres). Provar de canviar els seus sentiments és, doncs, una missió impossible.
Quan algú que estimes es porta decididament malament amb tu, la situació pot ser difícil de suportar. Aleshores valdria més que et centressis en allò que pots controlar: com et sents amb tu mateix i amb la teva circumstància.
Fes exercici, menja com cal, passa estones a l’aire lliure, fes coses que et relaxin i t’omplin… Tot compta per recuperar el benestar. Surt amb els amics i parla’n amb ells, perquè això també et pot fer servei.
Com has de respondre a la seva actitud
Pots tenir la temptació d’atacar la parella, sobretot si el seu mal humor t’afecta greument tant a tu com a la família. Això, però, només farà empitjorar la situació i et causà ressentiment. Pensa com has de respondre a la situació; saber-ho per endavant pot evitar mals majors.
Per exemple, si sembla que la parella està més atabalada i tensa quan arriba a casa de la feina, deixa-la una estona perquè es relaxi abans de parlar-hi. Si t’emprenya el seu mal humor, fuig del mig, de manera que et puguis controlar. Això pot minimitzar l’impacte del seu mal humor en tu, crear una relació més harmoniosa i fer que et sentis més bé.
Si la parella entra en temes personals i t’ataca verbalment o té una conducta agressiva, explica-li de manera clara com esperes que et tracti i, si la situació es perllonga, caldrà demanar ajuda.
Potser és el final?
Anar tot el dia vigilant amb la parella, parant atenció a allò que dius o fas i havent de controlar tothora el teu humor, implica un desgast que pot ser extenuant. A llarg termini podria afavorir els sentiments negatius i fer que s’ensorressin les teves expectatives respecte a la relació (a banda de crear-te ansietat i mal humor).
Totes les relacions passen per moments difícils. Si t’hi has donat en cos i ànima, t’has mostrat comprensiu, t’has empassat el teu mal humor, has mirat de fer-li veure com t’afecta, has provat de convèncer-la per seguir una teràpia de parella i no ho has aconseguit, potser ha arribat l’hora de replantejar-te la relació. Per descomptat que és una decisió difícil, i encara més si hi ha criatures pel mig.
Només tu pots saber si toca deixar-ho estar. Dedica temps a rumiar les diferents opcions i parla’n amb els amics per obtenir ajuda i consell. Si cal, un psicoterapeuta o un conseller matrimonial et poden fer servei mentre prens aquesta decisió tan difícil.
[mautic type=”content” slot=”popup_pindola_ca”]