Salut i medicina
Com reduïm un nivell alt de transaminases
Índex de continguts
Què són les transaminases
Les transaminases són enzims. Un enzim és una proteïna que indueix un canvi concret en el metabolisme: per exemple, descompon els aliments consumits en els nutrients essencials perquè el cos els pugui assimilar. En realitat, els enzims són necessaris per a totes les funciones corporals.
Les transaminases es localitzen en òrgans com ara el fetge, el cor o els ronyons i tenen funcions clau en el cos. Les dues transaminases principals són l’alanina-aminotransferasa (ALT o GPT), que trobem sobretot en les cèl·lules del fetge (hepatòcits), i l’aspartat-aminotransferasa (AST o GOT), que es localitza al cor, als músculs, als ronyons, a l’intestí o al pàncreas, i també al fetge.
Els nivells normals d’aquests enzims són:
- ALT (o GPT)
- 10 a 40 UI/L per als homes
- 7 a 35 UI/L per a les dones
- AST (o GOT)
- 8 a 40 UI/L per als homes
- 6 a 34 UI/L per a les dones
Aquests valors poden variar lleugerament segons quin laboratori fa l’anàlisi.
Per què augmenten les transaminases
L’augment dels nivells de transaminases pot ser de dues classes, crònica i aguda.
Una elevació crònica es produeix per una lesió al fetge al llarg del temps (es pot tractar de mesos o d’anys), mentre que una d’aguda revelaria un problema puntual. Són normalment conseqüència de:
- Consum d’alcohol o d’altres drogues.
- Manca de reg al fetge.
- Anomalies cardíaques.
Hi ha moltes malalties i condicions que en poden causar una elevació:
- Les hepatitis cròniques (originades per virus).
- Les malalties autoimmunitàries (com ara la malaltia d’Addison, la celiaquia o l’hipotiroïdisme, entre d’altres).
- La malaltia de Wilson (excés de coure a l’organisme).
- L’hemocromatosi (excés de ferro).
- La cirrosi hepàtica.
Sovint, les persones obeses o amb sobrepès presenten sobreabundància de greix al fetge i tenen els nivells de transaminases elevats. Així doncs, corren més risc de patir diabetis de tipus 2, càncer i malalties cardiovasculars.
Tanmateix, els nivells alts de transaminases són gairebé sempre causats per problemes hepàtics. El metge deriva el pacient a un especialista en l’aparell digestiu i el fetge un cop n’identifica l’anomalia en els valors.
Quins símptomes es manifesten
Habitualment no produeix símptomes, però pot ocasionar:
- Fatiga o cansament.
- Dolor abdominal.
- Nàusees i/o vòmits.
- En casos avançats, una tonalitat grogosa de la pell i del blanc dels ulls (icterícia).
Com podem reduir el nivell de transaminases
Depèn de la causa. Si són conseqüència d’una malaltia, se’n restableixen els valors normals quan es tracta. Si, per contra, es deuen a un estil de vida poc saludable, caldrà modificar-lo per tornar als nivells estàndards.
És fonamental seguir una dieta equilibrada, en la qual:
- S’ingereixi poc greix.
- Se suprimeixin o limitin els aliments processats.
- Es procuri de menjar pocs fregits.
- Cal recordar la regla de «cinc al dia»: és a dir, cinc peces de fruita o racions de verdura diàries.
A més a més, és important
- Suprimir el consum d’alcohol.
- Limitar la ingesta de sucre i els aliments ensucrats.
- Fer exercici amb regularitat. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana de practicar-ne mitja hora diària cinc dies a la setmana, és a dir un total de dues hores i mitja setmanals.
Bibliografia