Hàbits Saludables, Vida Sana
Consells per cuidar la salut familiar a l’estiu
Índex de continguts
L’estiu és una època fantàstica per trencar amb la rutina i gaudir en família del sol, el mar i la piscina, les activitats a l’aire lliure i els viatges. No obstant això, els canvis d’hàbits d’aquesta estació, la calor i els desplaçaments poden plantejar situacions que afecten la nostra salut, per la qual cosa hem d’estar ben preparats. Comptar amb la cobertura d’una assegurança de salut pot ajudar-nos a afrontar qualsevol problema mèdic que pugui sorgir en la família durant l’estiu i les vacances, sobretot si viatgem amb nens.
És important, sempre que ens desplacem, tenir situats els centres d’atenció sanitària pròxims al lloc on anem i comprovar que la nostra assegurança de salut ens ofereix cobertura fora del territori nacional, en el cas que viatgem a l’estranger. També cal tenir en compte que les dates estivals suposen una disminució de l’horari o del personal en els centres ambulatoris, o que pot existir una saturació en destinacions turístiques populars, cosa que potser no rebem l’assistència esperada, sobretot en el cas d’una urgència. Per tant, com a complement a la sanitat pública, és convenient comptar amb una assegurança de salut adaptada a les nostres necessitats que ens respongui en els moments en què més ho necessitem.
Si viatgem a l’estranger, pel territori nacional o si passem l’estiu a la nostra zona habitual, quins són els riscos per a la salut més comuns i quines recomanacions hem de seguir?
Atenció a les altes temperatures
L’exposició prolongada al sol i a les altes temperatures, l’exercici físic en hores de molta calor i no beure prou, son factors que poden ocasionar insolacions, deshidratació i fins i tot els temuts cops de calor, que poden presentar-se amb símptomes com ara marejos, pols accelerat, pell envermellida i seca, mal de cap, nàusees i vòmits, respiració agitada, febre i desmais. Recorda que el cop de calor ha de tractar-se immediatament a urgències, perquè pot tenir conseqüències greus.
Per prevenir aquestes situacions és recomanable evitar exposar-se al sol o fer exercici en les hores de més calor (de les 12 a les 16 h). També s’ha d’augmentar el consum de líquids i dels aliments que contenen més aigua (fruita, verdura), procurar no fer menjars abundants i protegir-se bé amb barret i ulleres de sol, roba lleugera i intentar caminar per l’ombra o protegir-se sota un para-sol.
Cal prestar especial atenció a la correcta hidratació dels nens i la gent gran, ja que el seu centre termoregulador cerebral no està desenvolupat en els més petits i es troba deteriorat en els majors.
Compte amb l’alimentació
Durant l’estiu, sobretot si viatgem, els nostres hàbits alimentaris solen canviar: variem el tipus d’aliments que consumim, els horaris, les quantitats i mengem més fora de casa, on no tenim tant control sobre la correcta manipulació dels aliments. Per aquest motiu, són comuns els trastorns digestius com ara la gastroenteritis, els talls de digestió i les intoxicacions alimentàries.
Per evitar riscos, és recomanable prendre algunes precaucions com anar amb compte amb els aliments propensos a fer-se malbé amb la calor, vigilar les dates de caducitat i la temperatura, respectar la cadena de fred, cuinar bé la carn i el peix, rentar molt bé la fruita i la verdura i, fins i tot, extremar la higiene en els estris de cuina. Si mengem fora de casa hem de prestar molta atenció als aliments sensibles a la calor (maionesa, làctics i ou), a la verdura i a les hortalisses fresques i al marisc.
També hem de recordar que els talls de digestió es produeixen per canvis bruscos de la temperatura corporal després d’un dinar abundant (per regular-se, l’organisme utilitza els recursos necessaris, como ara els que utilitzem per fer la digestió), de manera que, si volem prevenir-los, hem d’esperar una mica abans de banyar-nos després dels àpats o entrar a l’aigua a poc a poc, per donar temps al el cos perquè s’aclimati al canvi de temperatura.
Compte amb el sol
A l’estiu passem molt temps a l’aire lliure, de manera que ens exposem més a la radiació solar. Alhora, el costum de prendre el sol en platges i piscines perseguint el tan desitjat bronzejat fa que moltes vegades ens exposem de manera excessiva als raigs ultraviolats. Les conseqüències més comunes, a curt termini, solen ser les cremades solars. I, a llarg termini, una sobreexposició solar pot derivar en problemes importants de pell, com ara el càncer de pell. A més, quan estem a prop de la vora del mar o a la piscina els raigs solars reflectits a l’aigua poden ocasionar lesions oculars.
Evitar l’exposició al sol a les hores centrals del dia, utilitzar abundant protecció solar amb un FPS alt, aplicant-la sovint, i protegir-se amb barret i ulleres de sol són mesures que hem de posar en pràctica per evitar les conseqüències de l’excés de sol. Sobretot en els més petits, que tenen la pell molt sensible.
Atenció a la piscina i a la platja
Són els imprescindibles a l’estiu i els preferits dels nens. Gaudir d’una bona remullada, si no es prenen les precaucions degudes, també pot tenir conseqüències per a la salut. Tot i que les més greus són els ofegaments, els banys prolongats i l’excés d’humitat poden ocasionar otitis, micosis, fongs i altres infeccions.
Per això hem de tenir sempre a la vista els nens petits, que han d’utilitzar flotadors o armilles. També hem d’evitar banyar-nos quan les condicions del mar no són les adequades i respectar sempre les normes de seguretat indicades. Per prevenir l’otitis podem utilitzar taps o eixugar-nos molt bé les orelles quan sortim d’aigua, i per evitar els fongs hem de eixugar-nos molt bé els peus, sobretot entre els dits, per eliminar tant com es pugui la humitat. Tampoc no hem de deixar-nos gaire temps el banyador mullat, ja que es poden afavorir les infeccions urinàries.
Una assegurança de salut com la de la Mútua General de Catalunya t’ofereix la cobertura necessària per tenir cura de la salut de la família a l’estiu
Qualitat, rapidesa i comoditat són els motius principals pels quals cada vegada més persones decideixen contractar una assegurança mèdica com la de la Mútua General de Catalunya, que els ofereixi la tranquil·litat d’estar ben atesos també durant les vacances.
I és que, per tractar els problemes de salut concrets de l’estiu, una assegurança mèdica ens permet sol·licitar directament una cita amb l’especialista que triem, sense necessitat de passar pel metge de capçalera, de manera que davant de qualsevol imprevist podem visitar-nos ràpidament amb un dermatòleg, un otorrinolaringòleg, un digestòleg, un oftalmòleg…
A més, pel simple fet de tenir contractada una assegurança d’assistència sanitària de la Mútua, disposes de la cobertura d’Assistència en Viatge, amb validesa a tot el món i a Espanya, a partir de 30 km de la teva residència habitual, que garanteix:
- Despeses d’assistència mèdica d’urgències (farmàcia inclosa) fins a 12.000 €.
- Despeses d’assistència odontològica d’urgències a l’estranger fins a 120,20 €.
- Transport i repatriació sanitària en cas d’accident o malaltia.
- Retorn anticipat en cas de mort d’un familiar o de sinistre al domicili.
- Bitllet d’anada i tornada d’un familiar en cas d’hospitalització perllongada.
- Recerca i transport d’equipatge en cas de robatori.
- Avançament de fons a l’estranger en cas de robatori.
- Defensa jurídica automobilística a l’estranger.
Sol·licita’ns-en informació i gaudeix de l’estiu en família amb tota tranquil·litat!