Salut i medicina, Salut i medicina
Coronavirus: Soc una persona d’alt risc?
Índex de continguts
Les darreres dades publicades sobre contagis i les taxes de mortalitat són preocupants i tothom es demana fins a on ens pot dur aquesta nova onada. Molts estem sotmesos a un grau elevat d’ansietat pel que fa a la nostra salut, i ens amoïna o obsessiona de seguir les accions concretes que ens recomanen.
La COVID-19 pot fer que caiguem greument malalts, i aquesta és l’única evidència contrastada de què disposem. El consell que s’accepta universalment per reduir-ne el risc és bàsicament un: surt de casa tan poc com puguis i, si ho fas, que sigui
- Per anar a comprar, al metge, a la farmàcia i a la feina (si no pots treballar des de casa).
- Si has de sortir al carrer o anar a un local públic, però, mantingues la distància de seguretat de 2 metres
- I renta’t les mans així que arribis a casa.
És important de recordar que, en la majoria de nosaltres, el virus seria la causa d’una malaltia moderada o no gaire greu, però això no és igual per a tothom: pot ser fatídic per a segons quines persones si se n’encomanen, com sabem prou bé.
De qui parlem? Continua llegint.
La gent de més de 70 anys
Si tens més de 70 anys, mira de seguir amb atenció les recomanacions de les autoritats sanitàries, fins i tot encara que et trobis fort i sa. La raó és que la fortalesa del sistema immunològic disminueix inexorablement amb l’edat, i per aquest fet combatre la infecció és més problemàtic.
Així doncs, val més que no surtis gaire al carrer. Si tens 70 anys o més, demana a un familiar que vagi a comprar per tu o bé fes-ho per Internet.
Les embarassades
La COVID-19 és una malaltia nova, amb la qual cosa encara se n’han d’estudiar en detall els efectes que té en el nonat i en les dones embarassades; per això mateix cal que les embarassades parin molt de compte i segueixin les recomanacions.
Com que el virus és desconegut, la comunitat científica inclou les embarassades en les categories de persones vulnerables. Malgrat tot, atès el resultat de les estadístiques a arreu del món, no hi ha prou proves per determinar que el virus tingui efectes especialment virulents en les embarassades o els fetus. De moment, segons sembla, té uns efectes moderats.
Hi ha un petit nombre de nadons infectats, però no és clar si se’n van encomanar durant l’embaràs o després de néixer. A la Xina hi va haver diversos parts prematurs; ara bé, de nou no tenim proves per saber si la causa n’era el virus.
Els malalts crònics amb afeccions prèvies
Ens referim als qui tenen cap de les malalties que enumerem:
- Asma
- MPOC (malaltia pulmonar obstructiva crònica)
- Diabetis
- Càncer
- Malaltia cardíaca
- Cirrosi o una altra malaltia hepàtica
- VIH/Sida
No ens cansarem gens de repetir-ho: cal que tothom actuï amb cautela, però els malalts crònics encara han de ser més curosos.
Fixem-nos, per exemple, en un diabètic. Els nivells elevats de sucre a la sang durant períodes de temps llargs fan minvar l’eficàcia del sistema immunològic, per la qual cosa aquest respon contra el virus de manera més lenta, si el virus ataca el cos. Per tant, el virus té més temps per crear rèpliques, envair els pulmons i causar els problemes respiratoris coneguts, i això fa que calgui recórrer a l’hospitalització més sovint i que, posteriorment, s’hagi de seguir un tractament.
Els obesos mòrbids
Segons les estadístiques, els pacients amb un índex de massa corporal de 40 o superior (obesitat mòrbida) tenen més risc de patir malalties greus a causa del virus.
La COVID-19 està molt associada a problemes respiratoris i, si el pacient té un excés de pes, la pressió sobre els pulmons i el tòrax pot causar problemes més greus, perquè el diafragma s’eixampla menys i els pulmons exhalen l’aire amb més dificultat. En el moment que manca l’oxigen, els òrgans comencen a fallar; i, per aquesta raó, cal que els pacients obesos procurin de seguir els consells que se’ls donen.
Si ets una persona d’alt risc: la salut mental
Si estàs inclòs en cap de les categories esmentades, podries passar per un episodi d’ansietat o tenir força preocupació. Fins i tot podries tenir problemes del son. El flux constant d’informació actual —un altre cop molt alarmant, com en el mes de març passat— fa créixer, sens dubte, el grau d’ansietat. Hi ha, però, maneres de reduir una mica aquesta angoixa. Tot seguit exposem uns quants consells.
Procura centrar-te en coses positives
Si passes el dia llegint amb deler les últimes notícies sobre com avança el virus, és el moment de desconnectar. És important de controlar el volum d’informació que reps o consumeixes. Encara que saber les estadístiques a l’instant et pot procurar una sensació de seguretat, també pot ser que no ajudi gens la teva salut emocional.
Fes-te el propòsit següent: per cada notícia dolenta o negativa que llegeixis, n’has de trobar una altra de positiva. Això t’ajudarà a situar-te adequadament en l’entorn, i et farà veure les coses amb perspectiva.
No et jutgis pas
Accepta la realitat sense cap objecció i sense complexos; això t’ajudarà en la relació amb el cos i la ment.
En situacions d’estrès, el cos i la ment adopten una actitud de “lluita o fugida” i es poden generar patrons de sentiments negatius contra un mateix. Et pots donar la culpa del que passa si formes part d’un grup de risc, i això és un error, perquè no en tens cap. Has d’acceptar tots els aspectes de tu mateix, de la teva vida i de la teva situació actual, sense emetre cap judici crític innecessari ni carregar culpes. La situació que vivim no té precedents, per la qual cosa no hi ha una manera perfecta de fer front a la realitat i a això que passa. L’acceptació “radical” de la teva situació et pot ajudar a trobar la calma mental.